Računalništvo, telefonija
13.09.2018 15:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Učinkovit način varčevanja za nov računalnik

..Nakup novega računalnika za odraščajočega otroka ni mačji kašelj. Zahteva dober premislek in kar nekaj finančnih sredstev. S pametnim vlaganjem, pa si celoten proces lahko precej olajšate..
Učinkovit način varčevanja za nov računalnik
Učinkovit način varčevanja za nov računalnik

Danes so računalniki postali obvezen učni pripomoček že na vseh stopnjah izobraževanja. Čeprav se dostikrat pritožujemo, da mladi preveč gledajo v zaslone, se je tem hkrati težko izogniti. Oziroma tudi ni najbolj smiselno. Če bomo otroku preprečevali uporabo računalnika, bo lahko imel zaradi tega težave kasneje v profesionalnem življenju. Danes trg dela namreč zahteva določena računalniška znanja, v prihodnosti pa jih bo še bolj. Zato je na nek način smiselno, da otroci računalnik spoznajo že relativno zgodaj. Seveda pa nakup računalnika ni enak nakupu kruha. Če želimo otroku kupiti spodobnega, ta znesek lahko hitro doseže 1.000 evrov. Za takšen denar danes dobite že zelo dober računalnik. Morda otrok v osnovni šoli res še ne potrebuje najbolj zmogljivega, a velja poudariti, da bo takšen računalnik zdržal kar nekaj let. V nobenem primeru pa to ni majhna vsota, če jo želite odšteti naenkrat. Zato je zelo smiselno, da začnete v tej smeri razmišljati že, ko je vaš otrok majhen.

Kdaj začeti z varčevanjem?
Da bi vaš otrok s svojim računalnikom razpolagal nekje na sredi oziroma proti koncu osnovne šole, ko dopolni starost 12, 13 let, bi morali z varčevanjem začeti čim prej. Oziroma odvisno od mesečnega zneska, ki ga imate na razpolago. Če v sklopu varčevanja zberete več sredstev, kot znaša vrednost novega računalnika, lahko preostanek porabite za nakup dodatne računalniške opreme (monitor, miška, tipkovnica, zvočniki) ali za računalniške tečaje. Ti so danes zelo smiselna naložba. S takšnim načinom varčevanja lahko svojemu otroku zagotovite nov računalnik ob vsaki izobraževalni prelomnici – v osnovni šoli, ob vstopu v srednjo šolo in na začetku študija.

Pomembno je vedeti, da je v primeru varčevanja čas vaš zaveznik, zato je z varčevanjem najbolje začeti čim prej. Informativni izračun za varčevanje lahko naredite na spletni strani KD Skladov na povezavi https://www.kd-skladi.si/investicijski-kalkulator/. Za boljšo predstavo o višini privarčevanih sredstev ob predvidenem povprečnem letnem donosu in za različno časovno obdobje, je na sliki predstavljena tabela za primer mesečnih vplačil.

Varčevanje v vzajemnih skladih predstavlja enega od zelo učinkovitih načinov varčevanja za računalnik. Na tem področju odličen renome uživajo KD Skladi, ki vam kot eno od možnih oblik varčevanja za nakup računalnika za otroka nudijo mesečno varčevanje za dolgoročno obdobje v obliki različnih varčevalnih načrtov iz Paketa skladov. To so varčevalni načrti z mesečnim vplačevanjem, sestavljeni iz različnih podskladov KD Krovnega sklada, v vnaprej pripravljenih razmerjih, ki so jih upravljavci skladov skrbno oblikovali za kar najboljše doseganje finančnih ciljev.

Varčevalni načrt kot najugodnejša oblika varčevanja
Kot najprimernejšo obliko varčevanja za nakup računalnika vam KD Skladi nudijo varčevalni načrt Popotnica za življenje. Slednji je namenjen vlagateljem, ki želijo dolgoročno plemenititi svoje prihranke in z enim samim nakazilom preprosto razpršiti svoje premoženje med štiri podsklade, v vnaprej pripravljenem razmerju: KD Novi trgi (35 %), KD Galileo (30 %), KD Vitalnost (20 %) in KD Prvi izbor (15 %). S tem sta doseženi razpršenost in uravnoteženost ter optimalen, tveganju prilagojen donos in dolgoročna stabilnost. Mesečni strošek vplačila si posameznik izbere poljubno, upoštevati pa mora najnižji znesek varčevanja v višini 30 evrov.

Ob začetku varčevanja vlagatelj določi želeno višino privarčevanega zneska, ta odločitev pa bo posledično vplivala na višino mesečnega zneska in obdobja varčevanja. Oboje se lahko popolnoma prilagodi željam posameznika in njegovim ciljem. Če v vzajemne sklade vplačujete postopoma skozi daljše časovno obdobje, se lahko izognete tudi velikim padcem vrednosti.

Zakaj KD Skladi?
KD Skladi sicer kot ena prvih družb za upravljanje premoženja v Sloveniji vlagateljem zagotavljajo produkte, primerne njihovemu življenjskemu slogu in obdobju. Njihovi skladi investirajo v različne vrste vrednostnih papirjev ali t. i. različne naložbene razrede kot so delnice, obveznice ali depoziti, na domačem in svetovnih kapitalskih trgih ter v različne panoge. Več o različnih podskladih, ki so tudi del varčevalnih paketov si lahko preberete na povezavi https://www.kd-skladi.si/skladi/.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več