Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

23.08.2019      12:00
Algit d.o.o. - AI podjetje

Umetna inteligenca je prihodnost

Kaj v tem trenutku zmore? Veliko, toda ne dovolj. Prepozna obraz, igra šah, rešuje komplicirane probleme, sestavi šolski urnik in razporeja delavce. Upajmo, da ne bo rezultat Terminator.

Svet leta 2010 je bil še lep za vsakega AI skeptika. Nobenih res dih jemajočih AI dosežkov še ni bilo na vidiku. Potem pa se je v nekaj letih vse spremenilo. Očitno inteligenca ni nič mističnega, ampak samo proces, razložljiv iz nultih logično matematično fizikalnih principov. Naravni pojav, kakor vsi drugi.

Zadnje čase se umetna inteligenca (AI) nekoliko preveč enači s terminom "nevronske mreže". Čeprav so te veličastne in celo veličastnejše kot se kdorkoli lahko zaveda, nikakor niso edino, kar se na področju AI dogaja. To se mogoče sliši nekoliko protislovno, a v resnici ni. Res je, da bi o nevronskih mrežah morali poslušati vsak večer pri osrednjem TV dnevniku, tako epohalne so. Niso pa edina in najbrž tudi ne najpomembnejša "AI tehnologija". Alternativnih, komplementarnih, suplementarnih in ostalih področij je še kar nekaj. Niti ekspertni sistemi verjetno še niso povedali vsega, niti Furierjeve analitične metode in še najmanj deset drugih.

V podjetju Algit raziskujejo evolucijsko umetno inteligenco, ki je posebej močna tam, kamor moč nevronskih mrež ne seže, človek pa še manj. Algit je razvil sistem za evaluiranje algoritmov, ki predstavljajo hrbtenico vsakega računalniškega programa. Algoritemski razvoj je po zaslugi evolucijske AI popolnoma avtomatiziran, na podoben način kot poteka evolucija (Darwin).

Prvi pravi začetki segajo v leto 2000, ko je njihova AI sabljala v igri Casanova The Duel Of The Black Rose Games Adventure. Program za sabljanje je zgenerirala AI. Leta 2002 so začeli s prvimi šolskimi urami in nastal je iUrnik, ki mu AI sama sestavi šolski urnik. Leta 2010 so v Algitu začeli s prvim razporejanjem delavcev. Program WoShi z AI sestavlja urnik delavcev - razporeja jih v izmene.

Algit še naprej raziskuje evolucijsko umetno inteligenco in razvija nove produkte na njeni osnovi. Letos se pričakuje program za predikcijo, ki bo deloval tudi na majhnem številu vzorcev, predvsem pa bo rezultat algoritem, ki bo pojasnil, zakaj je temu tako.

Trenutno sta na trgu dva izdelka: iUrnik in WoShi.

iUrnik - avtomatično računanje urnikov

Osnovne šole z obveznimi in neobveznimi izbirnimi predmeti, skupinami delitve, jutranjim in popoldanskim varstvom, interesnimi dejavnostmi, dodatno strokovno pomočjo in srednje šole zaradi združevanja oddelkov, prakse, športne vzgoje, oboji pa običajno s prostorsko stisko, imajo težko nalogo pri sestavljanju šolskega urnika. Vsaka šola izvaja pouk, torej ima urnik, vendar je optimalnih malo. Večina kreatorjev je še vedno mnenja, da človečnost pri sestavljanju lahko zagotovijo samo oni, a to je zavajanje, ki ga plačajo otroci. Tudi na tem področju iUrnik podjetja Algit s pomočjo AI veliko bolje upošteva želje in zahteve kot človek s pomočjo (polavtomatskih) programov.

WoShi in razporejanje delavcev

Vsaka ustanova ali podjetje potrebuje delavce za pokrivanje procesov dela. Razporejanje delavcev in izdelava plana dela sta v nekaterih dejavnostih zelo zahtevni nalogi. Klicni center mora zagotavljati ustrezno pokritost takrat, ko je največ klicev, bolnišnice in domovi starejših občanov morajo koordinirati različne profile delovnih mest, varnostniki morajo zagotavljati ustrezne certifikate, tudi trgovine morajo optimirati razporede. Povsod se pojavlja pomanjkanje delavcev in težnja po zmanjševanju stroškov. WoShi zmanjša število ur za obstoječi proces, delavci delajo v boljših pogojih, vse to brez kršenja zakonskih omejitev. Uporaben je za vse panoge in velikosti podjetij, kjer se dela v turnusih in prihrani od 3% do 10% pri obstoječih zahtevah (100 delavcev naredi 200.000 ur na leto, torej je prihranek 10.000 ur).

Kaj bo s tistimi, ki bodo zanemarili AI? Slabo se jim piše. Danes že nudi pomoč v zdravstvu, pravnikom, varnostnikom, vozi avtomobile ...

V svetu programskih rešitev bo nedvomno AI odigrala odločilno vlogo. ERP, BI in mnoge druge rešitve bodo nadgrajene ali celo izvedene z AI, ki bo določala optimalne poslovne procese. Težko si je predstavljati algoritme in programe, ki se pišejo sami, vendar jih podjetje Algit v prototipni obliki že ima.

Več informacij dobite na: www.algit.si/ui

Njihovo geslo je: Verjamemo v optimizacijo vsega, tudi avtomatizacije same. (P.R.)

Sponzorirano

Kakšno je tvoje mnenje o omrežju 5G?

Zelo slaba novica za lastnike telefonov Samsu... 2
Peter Tičar  |  Joj kakšna pomanjkljivost. 😄 Večina upor...
Zelo slaba novica za lastnike telefonov Samsu... 2
Silvester Alič  |  Mogoče se je pa Samsung odločil da bo up...