Računalništvo, telefonija
08.11.2017 12:45
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V MIT-u vedo, kakšno je pametno načrtovanje

Z uporabo umetne inteligence pri načrtovanju se lahko produktivnost proizvodnje poveča tudi za 30 odstotkov!
Z uporabo umetne inteligence pri načrtovanju se lahko podjetje hitreje odziva na zahteve kupcev in ob enakih proizvodnih kapacitetah proizvede bistveno več.
Z uporabo umetne inteligence pri načrtovanju se lahko podjetje hitreje odziva na zahteve kupcev in ob enakih proizvodnih kapacitetah proizvede bistveno več.

MIT-ova poslovna svetovalca, Tibor Zavrl in Tomaž Dular sta na osrednjem strokovnem srečanju za informacijske tehnologije v logistiki in proizvodnji Keep IT Simple 2017 predstavila načrtovanje proizvodnje s pomočjo proizvodne analitike in umetne inteligence.

Kot je izpostavil Tibor Zavrl, načrtovanje proizvodnje ne sme biti samo sebi namen, temveč mora biti vključeno v celoten poslovni proces, saj vpliva tudi na nabavo, prodajo in logistiko. Vse večji pritiski na izboljšave pri načrtovanju povečujejo zahteve glede uporabe analitike. »Analitika je odlično orodje za primerjavo med načrtovanim in realiziranim, na podlagi katere dobiš uporabne informacije za ugotavljanje odstopanj ter ukrepanje,« je povedal Zavrl. S pomočjo monitoringa proizvodnje se v načrtovanje vključijo še preventivni vzdrževalni posegi, s čimer se podjetje maksimalno približa izvedljivemu načrtu.

»Načrt, ki ga postaviš ni fiksen. Je precej ranljiv, saj ga lahko podre veliko faktorjev,« pa je opozoril Tomaž Dular. V MIT-u so zato načrtovalske rešitve v poslovnem informacijskem sistemu MIT Orkester povezali s svetovnim optimizacijskim strojem IBM Watson, ki s pomočjo umetne inteligence zagotavlja hitro preračunavanje ter od 10- do 30-odstotno izboljšanje proizvodnih načrtov. ERP-sistem MIT Orkester ob tem omogoča tudi simulacijo in primerjave različnih izvedb načrtovanj, pridobljene informacije pa so tehnologom v pomoč pri stalnem izboljševanju tehnoloških postopkov in normativov. Vse to proizvodnim podjetjem omogoča cenejšo in hitrejšo proizvodnjo, tudi ob vse manjših serijah in rasti števila variant izdelkov, ki so posledica digitalizacije, novih poslovnih modelov in storitvenih pristopov.

Dr. Watson obvlada tudi načrtovanje proizvodnje (mednaslov)

Z najnovejšo integracijo MIT Orkestra in rešitve Solopex SOLO podjetja izkoristijo zmogljivosti vodilnega svetovnega optimizacijskega stroja IBM Watson. Uporabnik v »orkestriranem« MIT-ovem Planiranju proizvodnje in Solopexovem SOLO načrtuje pripravo materiala, razvršča proizvodnjo, alocira delavce in skladišči. Svoje aktivnosti enostavno optimizira s pritiskom na gumb, s katerim nalogo pošlje v optimizacijo IBM Watsonu. Zmožnost deluje kot storitev, ki jo uporabnik plačuje po posamezni transakciji ali po vnaprejšnjem zakupu transakcij.

Podjetja s takšno rešitvijo pridobijo zmožnosti ekspertnega sistema in zmogljivosti matematične optimizacije. Najlepše pri tem je, da za to niso potrebne ogromne investicije v procesorsko moč in v ekipe matematičnih ekspertov! Storitev je enostavno dostopna in cenovno ugodna, zato omogoča sprejemanje optimalnih odločitev pri organizaciji kompleksnih nalog v proizvodnji, ne glede na velikost podjetja in proizvodno dejavnost. Rešitev poleg optimalnega načrtovanja zagotavlja prilagodljivost in prožnost ter takojšen odziv na nepričakovane dogodke, ki se pojavljajo pri vsakodnevnem poslovanju. Podjetje zato svoje izdelke proizvaja na najhitrejši in najcenejši možen način, glede na svoje proizvodne zmogljivosti.

MIT informatika je eno vodilnih svetovalnih podjetij za informatizacijo v proizvodnih podjetjih. Več kot 20 strokovnjakov je v 30 letih delovanja izvedlo več kot 200 uspešnih poslovno-informacijskih projektov, ki uvrščajo MIT informatiko med zaželene partnerje za industrijo 4.0.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več