Računalništvo, telefonija
16.04.2020 15:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V raziskavi razširjenosti koronavirusa v Sloveniji sodeluje tudi FRI

S testiranjem reprezentativnega vzorca 1000 do 1500 oseb, ki ga 15. aprila, napovedal minister za zdravje Tomaž Gantar, bomo v Sloveniji dobili bolj jasno sliko razširjenosti koronavirusa. Pri izvedbi raziskave bo sodelovala tudi Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.
V raziskavi razširjenosti koronavirusa v Sloveniji sodeluje tudi FRI
V raziskavi razširjenosti koronavirusa v Sloveniji sodeluje tudi FRI

Namen raziskave je odgovoriti na vprašanja in špekulacije o dejanski razširjenosti okužb s koronavirusom v Sloveniji in tako pridobiti verodostojne podatke, ki bodo podlaga za sprejemanje nadaljnjih ukrepov oziroma njihovo sproščanje. V tujini je bilo doslej opravljenih le nekaj podobnih raziskav, pri čemer bo slovenska dala več podatkov, saj bo poleg okuženih preverjala tudi delež tistih, ki so bolezen morda že preboleli.

Raziskavo bo vodil Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, sodelovali pa bosta še Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Fakulteta za družbene vede. Ključna partnerja bosta še Univerzitetni klinični center Ljubljana in Infekcijska klinika.

Za potrebe raziskave v Laboratoriju za bioinformatiko na Fakulteti za računalništvo in informatiko razvijajo bazo podatkov, spletno aplikacijo za upravljanje s podatki in analitična orodja.

Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil dr. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in član svetovalne ekipe v času pandemije, bodo v vzorec oseb, ki ga bodo pripravili na Fakulteti za družbene vede, vključeni odrasli in otroci iz vseh slovenskih regij. Vse sodelujoče bodo anketirali o njihovem zdravstvenem stanju, jim vzeli bris za testiranje okužbe ter vzorec krvi za testiranje prisotnosti protiteles, ki bi dokazovala prebolelo okužbo.

Rezultati raziskave bi lahko bili znani že pred prvomajskimi prazniki, a najprej mora raziskavo odobriti komisija za medicinsko etiko. Po načrtih raziskovalcev bi lahko s testiranji začeli že prihodnji teden.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več