Računalništvo, telefonija
26.06.2017 10:00

Deli z drugimi:

Share

Varne fiksne in mobilne komunikacije

Varne fiksne in mobilne komunikacije
Varne fiksne in mobilne komunikacije

Kakovostne telekomunikacijske storitve morajo nuditi hitrost in dobro pokritost. Vendar pa ti dve lastnosti nista vredni kaj dosti, če ni poskrbljeno tudi za varnost.


Podjetje Stelkom iz Trzina je ponu­dnik telekomunikacijskih storitev s 13-letno tradicijo. Z optičnimi pove­zavami lahko doseže skoraj vse kraje v Slo­veniji, saj uporablja optično omrežje ener­getskega sistema Republike Slovenije. Osre­dotoča se na poslovne uporabnike, ki potre­bujejo zmogljive širokopasovne povezave do mednarodnih vozlišč in je tudi edini teleko­munikacijski ponudnik v Sloveniji z neposre­dno povezavo v internetno vozlišče v Mila­nu. Storitve povezljivosti zagotavlja na kako­vostnem optičnem omrežju, ki skupaj z viso­ko razvitim sistemom upravljanja in nadzora zagotavlja najvišjo strokovno raven storitve.

Neodvisno optično omrežje

2.500 kilometrov optičnih vodnikov, ki jih upravlja Stelkom, je popolnoma neodvisnih od omrežij preostalih telekomunikacijskih ponudnikov, tečejo pa po daljnovodih in po energetski kanalizaciji. Omogočene so izje­mno visoke hitrosti povezav, med slovenski­mi glavnimi mesti in v tujino celo do sto gi­gabitov na sekundo. Poleg optičnih vlaken Stelkom ponuja vse telekomunikacijske sto­ritve na Ethernetu, za zahtevnejše stranke pa tudi na platformi TDM. Omrežje energet­skega sistema je zasnovano redundantno, zato lahko podjetje zagotovi tudi varne pod­vojene povezave.

Alternativa: širokopasovno brezžično omrežje

Stelkom ob optičnem omrežju vrsto let skrbi tudi za gradnjo zmogljivega širokopa­sovnega brezžičnega omrežja. Več kot 25 baznih postaj s kakovostnim signalom po­kriva vsa večja mesta in dobršen del pode­želja. Brezžično omrežje omogoča visoke prenosne zmogljivosti (do 700 megabi­tov na sekundo) in različne vrste storitev. Strankam na odmaknjenih predelih takšno omrežje ponuja odlično alternativo reši­tvam ADSL ali VDSL, ki so zmogljivostno ve­dno omejene, lahko pa je tudi edina zmo­gljiva izbira na ruralnih lokacijah. Poslovni uporabniki z optično povezavo lahko brez­žično omrežje uporabijo tudi kot sekundar­no povezavo, saj ponuja zanesljive povezave po sprejemljivih cenah.

Stelkom preko družbe Alstar ponuja tudi storitve IP-telefonije, marca pa bo Alstar postal tudi virtualni mobilni operater, kar pomeni, da bo tako majhnim kot tudi velikim podjetjem ponujal cenovno ugo­dno lokalno in mednarodno telefonijo.

Kolokacija, sekundarna lokacija in varnost

Ker pa hitrost in pokritost nista edini pomembni lastnosti za uporabnika, Stelkom na svoji napredni infrastruktu­ri omogoča tudi številne dodatne IT-stori­tve. Med najpomembnejšimi je varnost. Kibernetski kriminal v Evropi namreč vztrajno raste in se iz leta v leto povečuje. Sem sodi kraja občutljivih poslovnih informacij, številk kreditnih kartic in bančnih računov, podatkov na karticah SIM, e-poštnih naslovov in osebnih informacij. Vdor v zasebnost in kraja podatkov predstavljata veliko grožnjo. V Evropi je bila tudi izdana uredba o varovanju podatkov, ki določa varovanje osebnih podatkov in kazni za neupoštevanje so visoke – govorimo o več desetih milijonih evrov. Vsak vdor in kraja takšnih podatkov ne predstavljata le velikega finančnega zalogaja, temveč ogrozita tudi sam obstoj podjetij. Stelkom zato ponuja več varnostnih rešitev.

Varni podatkovni center lahko poslovne stranke uporabijo za sekundarno lokacijo, v varnih sobah pa je omogočena vrsta raz­ličnih profesionalnih kolokacijskih storitev, tako z gostovanjem IT-storitev kot teleko­munikacijske opreme.

Omeniti je treba tudi S.Hrambo, specializirano storitev za najviš­jo raven varnostnega kopiranja in obnove podatkov, ki jo uporablja vse več poslovnih uporabnikov. Ne glede na to, ali potrebujete spletno varnostno kopiranje podatkov s trežnikov, distribucijskih omrežij, delovnih postaj ali prenosnih računalnikov, S.Hramba skrbi za preprosto in učinko­vito, predvsem pa sprotno varnostno kopira­nje podatkov z zmogljivim šifriranjem na lo­kalno ali oddaljeno lokacijo.

Za varovanje občutljivih podatkov pa poskrbi tudi Krypterix, ki predstavlja varno in zanesljivo, hkrati pa tudi enostavno rešitev. Je evropski izdelek in ponuja izredno visoko stopnjo zaščite za shranjevanje vseh vrst podatkov.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem STELKOM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri STELKOM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

stelkom logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem STELKOM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več