27.06.2018 10:00

Varnostno kopiranje podatkov s telefona na SD-kartico

Samo pomislite, kako bi se počutili, če bi kar naenkrat ostali brez galerije stotin ali celo tisočerih slik, ki ste jo gradili več let. Vse od prvih korakov vašega malčka do vseh prečudovitih potovanj po tujih deželah. Ali pa če bi se kaj zgodilo vašim službenim datotekam, katere prav tako, vsaj v omejeni količini, hranite na telefonu? Verjetno bi vas v tistem trenutku povsem oblilo. In to povsem upravično.

Telefoni so pač postali naši zvesti spremljevalci zato jim zaupamo vse. Na njih imamo naša celotna življenja. Tudi zato ker se to ob številnih priložnostih izkaže za priročno, saj lahko kjerkoli in kadarkoli dostopate do vseh teh informacij. Tudi sredi puščave, če je treba (in če imate podatkovno povezavo, seveda).

A bolj kot jih uporabljamo, bolj so seveda tudi izpostavljeni različnim nevarnostim, zaradi katerih ste lahko ob vse digitalno imetje. Telefon lahko izgubite ali vam pade na tla in se razbije na prafaktorje, lahko vam ga kdo ukrade, lahko ste žrtev spletnega napada, kjer vam nepridipravi onesposobijo delovanje aparata oziroma operacijskega sistema (število kiber napadov bo na telefonih v prihodnosti samo še raslo), lahko pa po nesreči tudi sami izbrišete nekaj, kar niste želeli. Prav tako pa lahko do izgube podatkov podatkov pride, če telefon resetirate na tovarniške nastavitve ali nanj namestite nove sistemske posodobitve. Scenarijev je torej več, zato je zelo pomembno, da poskrbite za redno varnostno kopiranje podatkov.

Pri Huaweiju se vseh teh mogočih neprilik dobro zavedajo, zato so svoje telefone opremili z aplikacijo Varnostno kopiranje oziroma Huawei Backup (najdete jo lahko tudi v Googlovi trgovini Play), ki skrbi prav zato, da se podatki ohranijo, tudi če se telefonu kaj zagodi oziroma če se izbrišejo. Aplikacijo boste našli na namizju ali v predalu z aplikacijami (odvisno kakšen pogled namizja imate nastavljen), ali pa jo enostavno poiščete ročno prek iskalnika (do tega pridete s potegom prstom navzdol na domačem zaslonu). Aplikacija sicer omogoča varnostno kopiranje stikov, dnevnika klicev, sporočil, dogodkov v koledarju, večpredstavnostnih datotek, podatke aplikacij in podobno. To vam tudi razloži, ko jo prvič odprete, ko vas tudi pozove k strinjanju s pogoji uporabe.

1. KORAK: Ko aplikacijo odprete, boste videli dve možnosti: varnostno kopiranje (backup) in obnovitev (restore). Izberite varnostno kopiranje.

2. KORAK: Odprl se vam bo nov meni, ki bo prikazoval možnosti, kam lahko varnostno kopijo shranite. Na voljo imate pominilniško kartico SD (če jo imate v telefonu), zunanji USB podatkovni nosilec (na primer USB ključ) in računalnik. Kaj boste izbrali je odvisno od tega, kaj imate pri roki. Če imate v telefonu SD kartico, bo to najbolj enostavna rešitev, za kopiranje na zunanjo USB napravo (ključ ali disk) boste potrebovali kabel OTG (On-The-Go), za shranjevanje podatkov na računalniku pa si boste morali namestiti še program HiSuite (najdete ga na tej povezavi) in telefon s kablom (običajnim, ki ste ga dobili zraven telefona) povezati na računalnik. Tokrat vam bom najprej pokazal prvo možnost, torej varnostno kopiranje na kartico SD.

3. KORAK: Z izbiro možnosti SD kartica se vam odpre meni, ki vam lično v nazornih krogih prikazuje katere podatke vse lahko varnostno kopirate. Izberite tiste kroge, ki jih želite kopirati, tako da kliknete nanje. Izbrani krog se obarva zeleno in dobi belo kljukico, ki potrjuje, da bo vključen v vašo varnostno kopijo.

4. KORAK: Vaš telefon bo naredil varnostno kopijo, ki bo odvisna od tega, kaj ste izbrali. Če vanjo vključite bolj delikatne podatke, kot so stiki, sporočila ali seznam klicev, vas bo aplikacija pozvala še k nastavitvi gesla. Priporočljivo je, da to naredite, lahko pa ta korak tudi preskočite in svojih podatkov ne zavarujete dodatno z geslom. Če se boste odločili za slednjo opcijo, pritisnite možnost “Preskoči”, v nasprotnem primeru pa vpišite geslo, ki ga želite in pritisnite “Naprej”.

S tem je postopek varnostnega kopiranja tudi zaključen, kar pomeni, da lahko ponoči mirno spite, saj veste, da so vaši podatki na varnem.

Pri tem pa morda velja omeniti še, da je včasih smotrno razmisliti tudi o večjem številu varnostnih kopij, torej da shranite podatke na več različnih medijev. Zlasti tiste najpomembnejše.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535