Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

25.09.2020      8:00
MAVE d.o.o.

»Vedel sem le, da želim imeti svoje podjetje«

Matjaž Križmančič, direktor podjetja MAVE d.o.o.Matjaž Križmančič, direktor podjetja MAVE d.o.o.

.. Vedno znova se lahko prepričamo, da imajo podjetniki na zalogi zares zanimive zgodbe. Eno takšnih piše direktor podjetja Mave, ki je raje ustanovil podjetje, kot da bi napisal magisterij. Danes mu ni žal ..

Ko bi Matjaž Križmančič leta 2008 moral napisati magisterij, je raje ustanovil podjetje, magisterij pa nanj čaka še danes. Vedel je, da želi imeti svoje podjetje, kakšne posebej dobre podjetniške ideje pa ni imel. Pravzaprav ni vedel niti, s čim bi se ukvarjal. A kot pravijo podjetniški guruji: »Ne čakati, da bodo vse luči zelene, lotite se nečesa in priložnosti se bodo sproti odprle.«

Danes ekipo Mave sestavljajo mladi posamezniki, ki jih vodi Matjaž. So eno izmed vodilnih podjetij za tisk plastičnih kartic in povezanih storitev, dobavo RFID in NFC produktov, opreme za samostojen tisk kartic, čitalcev ter različnih dodatkov za kartice (etuiji, ovratni trakovi, priponke).

Kako ste zagnali svoj posel?

Najprej sem se odločil, da bom denar, ki je bil na voljo za samozaposlitev, to je bilo nekaj manj kot 5000 evrov, uporabil za nakup kartičnega tiskalnika in spletne strani - in tako se je vse skupaj začelo.

Za podjetje je zelo pomben denarni tok, in preproste storitve, kot je tisk kartic, so poskrbele za prihodke že od samega začetka. S temi prihodki sem dopolnjeval ponudbo, kupoval nove naprave, zaposlil sodelavca in širil podjetje.

Je to tipična zgodba o tem, kako iz nič nekaj narediti in biti na to ponosen?

Ne, po mojem to ni tipična zgodba. Bolj zanesljiv recept za uspeh je, če posameznik razvije svoje podjetje iz dela, ki ga že več let opravlja za nekoga drugega. Po drugi strani pa je ravno sposobnost prilagoditve in udejanjanja poslovnih priložnosti nekaj, na kar sem ponosen in prepričan sem, da bi se znašli, tudi če bi postalo vse, kar danes počnemo, nekega dne nepomembno oziroma nedonosno.

Od kod črpate navdih?

Ena od osnovnih idej oziroma namen podjetja je ta, da podpira želeni življenjski slog. Navdih črpam od družine, športa in stvari, ki jih rad počnem.

Zagotovo ste na začetku, pa tudi kasneje, naleteli na kakšno oviro, ki pa je danes, gledano iz časovne distance, postala zanimiva anekdota.

Verjetno si vsak podjetnik želi velikih količin kapitala, ampak če bi imel preveč kapitala, bi me vse napake in poslovni poizkusi samo več stali. Nenehno pomanjkanje in omejena sredstva pripomorejo k temu, da smo zelo učinkoviti.

Ste kdaj vmes rekli: »Ah, to ni zame, ne grem se več tega«?

Velikokrat (smeh). Občasno je koristno narediti »Zero based thinking« in se vprašati, kaj bi počel, če bi vse, kar imamo danes, izginilo. Po takem resetu hitro ugotovim, da to, kar počnem, ni brez veze. Tako dobim motivacijo za nadaljnje delo.

Kaj vam danes pomeni podjetje?

Mave d.o.o. je podjetje življenskega sloga, prepoznavno po svojih vrednotah, ki so optimizem, energičnost, svoboda, inovativnost, odličnost in asertivnost (win-win). S podjetjem sem spoznal, da je najbolj pomemben dober poslovni odnos, ki ga gojimo s svojimi kupci, zaposlenimi, dobavitelji in z vsemi, ki jih srečamo na tej poti.

V čem ste najboljši in na kaj ste najbolj ponosni?

Ponosen sem, ker nas imajo ljudje radi in radi delajo z nami. V več kot 10 letih smo uspešno izvedli več kot 10.000 projektov za več kot 5000 različnih velikih in malih podjetij iz različnih panog. Zaupajo nam banke, zavarovalnice in številna proizvodna podjetja, ki uporabljajo naše izdelke za identifikacijo uporabnikov ali svojih proizvodov, pa tudi članske organizacije, športne zveze, društva, organizatorji dogodkov, izobraževalne inštitucije, trgovska in druga podjetja.

Letos smo skupaj s partnerjem, ki izdeluje plastične kartice, pričeli novo inciativo za ohranitev našega planeta in ob vsakem naročilu več kot 500 kartic posadimo drevo. Letno tako skupaj posadimo 5000 - 6000 dreves.

S strokovno usposobljeno in zagnano mlado ekipo smo tako vzpostavili prepoznavno in strokovno podjetje na domačem trgu, vse pogosteje pa svoje znanje in proizvode nudimo tudi kupcem iz ostalih EU držav.

Če bi se vrnili v preteklost – bi vse skupaj še enkrat ponovili ali bi se odločili za drugačno pot?

Zagotovo bi vse skupaj ponovil. (P.R.)

Povezave:Mave

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?

Kako dejansko popravljiv je novi iPhone 12? 1
kenna178015cr.ook  |  The new smartphones iPhone 12 and iPhone...
Pravni nasveti: GPS sledenje službenim vozilo... 1
Mitja Pritržnik  |  https://omisli.si/nasvet-st...
Microsoft najavil razpoložljivost oktobrske p... 1
Nelev Nedesen  |  JA bravo! Že 5 let vsakič pišete da Win1...
Avtonomni avtomobili očitno ne potrebujejo vo... 1
slo81a  |  če rabijo voznika tudi kabina ni potrebn...
Brezžično polnjenje, ki bo baterijo napolni v... 1
Nokia4ever  |  To bo škodljivo za baterijo!