Računalništvo, telefonija
17.01.2015 13:09

Deli z drugimi:

Share

Vezana knjiga računov namesto paragonskega bloka

Z 31.1.2015 bodo klasične paragonske bloke zamenjali oštevilčeni paragonski bloki oziroma vezana knjiga računov. Vezana knjiga bo vsebovala točno določeno število računov, ki bodo predhodno natisnjeni, oštevilčeni in evidentirani. S 1.9.2015 pa nas čakajo davčne blagajne. Z obema ukrepoma Ministrstvo za finance ocenjuje, da se bo obseg sive ekonomije bistveno zmanjšal.
Z 31.1.2015 prihaja vezana knjiga računov
Z 31.1.2015 prihaja vezana knjiga računov

Do sedaj je namreč veljalo, da so zavezanci za davek sami izbirali način izdajanja računov. Sami so se odločali ali bodo uporabljali računalniške programe ali pa bodo račune enostavno pisali na roke. V primeru slednjih so se lahko tudi sami odločali o obliki izdanega računa.

Zavezanci za davek, ki so uporabljali za izdajanje računov računalniške programe oziroma druge elektronske naprave so že sedaj vodili oštevilčeno evidenco izdanih računov, ki je bila razvidna tudi iz poslovnih knjig. S spremembo ZdavP-2 pa bodo enake razmere čakale tudi tiste, ki bodo pisali račune ročno, saj bodo uporabljali oštevilčen sistem vezane knjige računov, kjer naknadni popravki ne bodo možni oziroma jih bo potrebno ustrezno evidentirat.

Tako bo zagotovljena večja sledljivost pri ročno napisanih gotovinskih računih. Vezano knjigo računov bo moral obvezno uporabljati tudi tisti zavezanec, ki že uporablja računalniški program ali katerokoli drugo elektronsko napravo in sicer takrat, ko le ta zaradi kakršnegakoli tehničnega razloga ali morebitnega izpada električne energije ne bo delovala.

V septembru 2015 nas čakajo davčne blagajne, kar pomeni, da bo tudi vezana knjiga računov dobila bistveno manjše število uporabnikov. Za poslovanje z gotovino bo namreč potrebna povezava z DURS preko računalniškega programa.

Zato se postavlja logično vprašanje ali je pravzaprav smiselno čakati na 1.9.2015 in ali ni bolje že takoj uvesti računalniški sistem, ki bo kasneje izpolnil vse zakonske zahteve. Z uvedbo računalniškega sistema namreč že takoj preskočite nekaj stopnic in takoj zagotovite vsem zakonskim kriterijem.

Eden izmed zanimivejših sistemov je prav gotovo Accounting Box, ki je s svojo enostavnostjo in dostopnostjo na različnih napravah prepričal že mnoge. Accounting Box namreč zagotavlja hitro in enostavno izdajanje računov ter vodenje gotovinske blagajne. Račune lahko pošljete vašemu kupcu kar po elektronski pošti in/ali preko SMS obvestila. Več o Accountig Box-u si preberite na njihovi spletni strani www.accbox.net.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Pronet Kranj, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Pronet Kranj, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Pronet Kranj, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več