Računalništvo, telefonija
10.05.2020 20:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Videokonferenca: Osnove Facebook oglaševanja

Videokonferenca: Osnove Facebook oglaševanja
Videokonferenca: Osnove Facebook oglaševanja

V četrtek, 7. maja, je KIKštarter pripravili spletno delavnico na temo Facebook oglaševanja, ki jo je vodil Iztok Derstvenšek. Delavnica je bila namenjena vsem potencialnim in obstoječim podjetnikom, ki iščejo načine, da bi nagovorili svoje stranke oziroma razširili svoj krog sledilcev. Glede na to, da je Facebook družabno omrežje z največjim številom privržencev, je to vsekakor platforma, prek katere je smiselno načrtovati marketinške aktivnosti.

Iztok Derstvenšek je sicer aktiven član KIKštarterjeve ekipe. Njegove naloge so fotografiranje, marketing in sodelovanje pri organizaciji dogodkov. Hkrati pa je zaposlen tudi v podjetju 2digit d.o.o., ki se ukvarja s spletno prodajo različnih izdelkov. Tam je tudi pridobil znanja in izkušnje iz digitalnega marketinga.

Organske vs. plačljive objave

Kako lahko vizualno prepoznamo razliko med organskimi in plačanimi objavami? Če je objava plačana, takoj pod nazivom podjetja zgoraj zasledimo napis »sponzorirano«. Poleg tega je znotraj oglasov praviloma nek poziv k akciji oziroma CTA (»call to action«), s klikom na katerega smo preusmerjeni na spletno stran ponudnika.

Iztok nam je razložil, zakaj je v današnjih časih tako pomembno, da podjetje na Facebooku nima zgolj ustvarjenega profila, s katerega objavlja, ampak se poslužuje tudi plačljivega oglaševanja. Seveda so v primeru velike baze sledilcev tudi organske objave lahko učinkovite. Vendar je treba vedeti, da se te prikažejo le zelo majhnemu deležu vseh vaših sledilcev. Če je ta delež še v letu 2012 znašal 16 %, pa je do danes upadel na manj kot 2 %. Vseeno ta delež ni fiksno določen, ampak variira glede na odzivnost bralcev. Več všečkov in komentarjev kot neka objava prejme, več ljudem jo bo Facebook prikazal.

Povečanje učinkovitosti organskih objav

Če se torej zavedamo dejstva, da so organske objave prikazane večjemu številu ljudi, čim Facebook zazna povečano število interakcij, je v primeru organskih objav smiselno kreirati take, ki spodbujajo aktivnosti. Tako lahko svojemu občinstvu zastavite zanimivo anketo ali vprašanje, ki jih bo spodbudilo k temu, da prispevajo svoj odgovor. Kot zelo učinkovite se izkažejo tudi nagradne igre. Vendar pa morate biti pazljivi, da boste pri njihovem načrtovanju upoštevali pravila, ki jih je v te namene postavil Facebook.

Podatki, ki jih Facebook zbira o nas

Facebook oglaševanje je učinkovito ravno zato, ker Facebook o vsakem uporabniku ves čas zbira podatke, ki služijo kot odlična podlaga za oglaševanje. Tako bo ponudbo gorniške opreme prikazal uporabniku, ki skozi svoje dejavnosti izkazuje interes za gibanje v naravi, podjetniško delavnico pa tistim, ki so se v preteklosti že udeleževali podobnih dogodkov.

Kako lahko sami preverite, katere podatke o vas je Facebook zbral v dosedanjem času? V orodni vrstici desno zgoraj kliknite na puščico, na »nastavitve« ter na »tvoji podatki v Facebooku«. Izberite možnost »oglej si svoje podatke po kategorijah«.

Facebook pixel

Facebook pixel je del računalniške kode, ki je povezana z vašo spletno stranjo. Njegov namen je v shranjevanju podatkov o ljudeh, ki so prek oglasa prišli na vašo spletno stran. Tako lahko spremljate njihove aktivnosti. Da bi kodo lahko namestili, morate najprej ustvariti poslovni profil na Facebooku, svojo spletno stran, poslovni račun, račun za plačevanje oglasov ter vnesti podatke o vaši kreditni kartici. FB pixel nato namestite tako, greste pod »business settings«, nato »pixels« in »add«. Nato je treba aktivirati vtičnik »official FB pixel«.

Upravljanje računa

Nastavitve poslovnega računa vam omogočajo, da poljubno dodajate ljudi, ki imajo dovoljenje za upravljanje z njim. Lahko izberete možnost, da Facebook oglaševanje povežete z Instagramom. Tako se bo kreiran oglas prikazoval na obeh platformah. Hkrati je treba tukaj vnesti tudi plačilno sredstvo, s katerim boste plačevali za oglase. Posamezniki in majhna podjetja praviloma uporabljajo kreditno kartico, medtem ko se večja podjetja lahko odločijo za opcijo poravnave zneska v preteklem obdobju enkrat na mesec.

Izpostavljanje objave

Opcijo »boost post« lahko izberemo, če želimo nekoliko povečati doseg objave, ki smo jo že objavili na našem profilu. S tem dosežemo, da bo ta dosegla več sledilcev, kot bi sicer. Vendar pa ima po Iztokovih besedah ta opcija več prednosti kot slabosti. Možnosti nastavitev občinstva, ciljev in drugih funkcionalnosti so v primerjavi s klasičnim FB oglasom precej okrnjene.

Pri tej opciji upravljalec določi, koliko časa naj bo objava izpostavljena (od – do) ter znesek, ki ga je pripravljen za promoviranje vložiti. Facebook bo na podlagi danih podatkov predal informacijo o tem, koliko ljudem ko objava predvidoma pokazana. Tukaj spet velja pravilo, da več kot bo interakcij, več ljudi bo objavo videlo.

Lastna in podobna občinstva

Pri oglaševanju je ključnega pomena, da določimo pravo ciljno publiko, ki ji bo oglas prikazan. Boljši kot bo izbor ljudi, večji bo učinek oglaševanja.

Če je vašo spletno stran obiskalo že večje število ljudi, je izbira lastnega občinstva (pri opciji »custom audience«) pri oglaševanju lahko dobra izbira. Oglas se bo tako prikazoval tistim, ki so v zadnjem času že izkazali interes za vaše izdelke / storitve. Pri takem občinstvu obstaja velika verjetnost, da bodo nakup opravili. Gre za metodo »remarketinga« oz. ponovnega oglaševanja.

Hkrati lahko baza lastnega občinstva služi kot dobra podlaga podobnega občinstva oz. »lookalike audience«. Facebook pri tem preveri lastnosti in interese ljudi, ki so v preteklosti že izkazali nakupno namero. Nato poišče ljudi, ki z vami še niso prišli v stik, vendar imajo podobne značilnosti in interese. Več nakupov, kot je že bilo opravljenih, bolj natančne podatke dobi Facebook.

Facebook oglasi

Iztok bolj kot izpostavljanje obstoječih objav priporoča kreiranje novih FB oglasov. Pri teh je namreč veliko širši nabor ciljev, med katerimi je možno izbirati. Na razpolago je več možnosti za kreiranje občinstva, na voljo pa je tudi več ostalih funkcionalnosti.

Da bi lahko ustvarili nov oglas, morate pri kategoriji upravljanje oglasov izbrati možnost kreiranja novega oglasa. Določiti je treba ime kampanje, glavni cilj oglasa in zgornjo mejo zneska, ki ste ga pripravljeni vložiti v sam oglas. Označiti je treba obdobje, od kdaj do kdaj bo oglas aktiven ter starost, spol in lokacijo ljudi, ki jim bo prikazan. Določi se tudi interese ciljne publike, naprave, na katerih bo oglas prikazan (telefon, računalnik). Facebook na podlagi vnesenih podatkov izračuna, kolikim ljudem bo oglas predvidoma prikazan in koliko konverzij je predvidenih.

Sestaviti je treba besedilo oglasa, dodati sliko ter vključiti CTA (»call to action«). Pri kreiranju delajte na tem, da boste zbudili pozornost uporabnikov in da jim boste ponudili neko dodano vrednost, zaradi česar bodo na oglas kliknili.

Pri KIKštarterju pa za vas pripravljamo tudi nekatere druge dogodke, ki jih bomo zaradi trenutne situacije izvedli v obliki videokonference. Lepo ste vabljeni, da se nam pridružite na naslednjih dogodkih:

– 12. maj 2020 ob 17:00 – KIKMe: Predstavitev poslovne ideje pred investitorji;

– 14. maj 2020 ob 18:00 – Poslovni vidiki vplivnostnega marketinga;

– 28. maj 2020 ob 18:00 – Pravilni pristopi k trgovanju s kriptovalutami.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KIKštarter KAMNIK
Za več informacij so vam na voljo pri KIKštarter KAMNIK
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

KIK Štarter Kamnik logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KIKštarter KAMNIK? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več