Računalništvo, telefonija
07.06.2017 10:00

Deli z drugimi:

Share

Vodič po RFID čipih, ki omogočajo brezstično identifikacijo

Vodič po RFID čipih, ki omogočajo brezstično identifikacijo
Vodič po RFID čipih, ki omogočajo brezstično identifikacijo

RFID tehnologija (radio-frequency identification), ki omogoča brezstično identifikacijo, plačevanje in komunikacijo med napravami, postaja vedno bolj kompleksna, saj se nenehno pojavljajo nove vrste čipov ali pa se starejše različice nadomeščajo z novejšimi. Zato smo pripravili vodič po trenutno najbolj priljubljenih RFID čipih.


RFID čipe primarno delimo na frekvenčna območja, v katerih delujejo: LF (Low Frequency – nizka frekvenca), HF (High Frequency – visoka frekvenca) in UHF (Ultra High Frequency – ultra visoka frekvenca). Posamezni čipi se nato razlikujejo po količini spomina, bralnim dosegom, dodatni zaščiti ali drugih funkcionalnostih. V praksi se običajno pojavlja še veliko posebnosti, ampak ta opis je namenjen zgolj grobemu razumevanju RFID tehnologije v kartičnih sistemih in je zato precej poenostavljen.

Kartice in čitalniki z nizko frekvenco

Nizkofrekvenčni RFID sistemi komunicirajo na frekvenci 125 kHz. To frekvenčno območje zagotavlja kratek bralni doseg, običajno 1 do 10 cm in počasnejšo hitrost branja kot višje frekvence. Večinoma se 125 kHz čipe uporablja v starejših sistemih za kontrolo dostopa in v sistemih za sledenje živali.

Najbolj priljubljeni nizkofrekvenčni čipi, ki omogočajo samo branje, so EM4200 oziroma TK4100; od bralno pisalnih čipov pa so najbolj popularni EM4550, T5577…

Kartice in čitalniki z visoko frekvenco

Visokofrekvenčni RFID sistemi komunicirajo na frekvenci 13,56 MHZ. To frekvenčno območje zagotavlja večji bralni doseg in večjo hitrost komunikacije kot čipi iz nizkofrekvenčnega območja. Najbolj priljubljeni čipi iz visokofrekvenčnega območja so MIFARE Classic 1K, ki vsebujejo bralno pisalni čip s spominom enega kilobajta. Visokofrekvenčne čipe se uporablja pogosteje nizkofrekvenčne čipe in nabor produktov iz tega področja je zelo širok. V zadnjem času se čedalje pogosteje uporablja NFC tehnologija, ki predstavlja podskupino produktov iz visokofrekvenčnega območja, vendar jo določajo svoji standardi, zaradi česar niso vsi visokofrekvenčni čipi kompatiblilni z NFC standardi.

Najbolj priljubljeni čipi iz visokofrekvenčnega območja so sledeči: MIFARE Ultralight, MIFARE Classic 1K/4K/8K, NTAG213/216, MIFARE DESFire 2K/4K/8K, ICode SLI, …

Običajna razdalja komuniciranja visokofrekvenčnih čipov je od 1 do 5 cm (odvisno od čitalnikov), v nekaterih primerih pa je možno doseči večjo razdaljo komunikacije, in sicer do enega metra.

visokofrekvenčne čipe se najpogosteje uporablja v sistemih za kontrolo dostopa in registracijo delovnega časa, v logistiki, v NFC rešitvah ter v aplikacijah, kjer je potrebna najvišja stopnja varnosti komuniciranja.

Kartice in čitalniki z ultra visoko frekvenco

Ultra visoko-frekvenčni RFID sistemi komunicirajo na frekvenci med 860 in 915 MHz. Bralni doseg je lahko tudi do 12 metrov, zaradi česar so primerni za uporabo v rešitvah, kjer se zahteva komunikacija na razdalji daljši od enega metra. Ultra visoko-frekvenčni čipi se najpogosteje uporabljajo v parkirnih sistemih, sistemih za obračunavanje cestnine, logistiki, pralnicah ter za varovanje prodajnih artiklov v trgovinah.

Zakaj RFID?

RFID tehnologijo mnogi vidijo kot lepilni trak digitalne dobe. Izkazala se je namreč za zelo uporabno na številnih področjih. Omogoča sledenje predmetom, živalim in ljudem, enostavno plačevanje, samodejno merjenje časa, kontrolo dostopa, varnost nepremičnin in premičnin, preprečevanje goljufij ter identifikacijo. Zaradi svoje majhnosti so namreč RFID čipi primerni za implementacijo v številne stvari, kar lahko posledično precej poenostavi življenje uporabnika. V praksi to pomeni krajše vrste v trgovinah, lažjo identifikacijo svoje izgubljene mačke, boljši pregled nad delom zaposlenih in podobno.

Več informacij o RFID in NFC sistemih lahko dobite v podjetju MAVE, kjer so strokovnjaki za to področje.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MAVE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MAVE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MAVE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več