Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

24.01.2019      13:00
Slovenska vojska

Vojska kot odlična priložnost

.. Vojaška akcija iz filmov in računalniških iger je v živo še bolj adrenalinska ..

Vsi poznamo računalniške igre z vojaško tematiko, ki so pogosto med bolj priljubljenimi. Igričarje pač pritegne streljanje, eksplozije in podobni efekti, ki jih srečamo v tovrstnih izdelkih igričarske industrije. 25 let je že minilo od prvega izida najvplivnejše prvoosebne streljačine Doom, ki je v svet iger prinesla prav prvoosebni pogled, ki je bil vizualno bolj realističen kot kateri koli pred tem. To so kasneje povzele druge igre, tudi vojaške. Potem so tu strateške igre in podobno.

Na voljo je vrsta različnih taborov

V Slovenski vojski pa imate priložnost postati pravi vojak, kar je sicer nekaj povsem drugega, a zelo zanimivo in pogosto tudi atraktivno. V programih za mlade Slovenska vojska na primer omogoča, da ti za krajši čas postanejo vojaki. Udeleženci so bogatejši za znanja, ki jim koristijo kasneje v življenju, dvignejo si fizično kondicijo, stkejo mnoga prijateljstva. Predvsem pa v realnosti spoznajo atraktiven vojaški poklic in se lažje odločijo za vstop v Slovensko vojsko kot štipendisti, vojaki prostovoljci, poklicni vojaki, častniki ali pogodbeni rezervisti.

Brezplačni enotedenski poletni tabori MORS in mladi so namenjeni devetošolcem in srednješolcem, da jim približajo vojaške veščine, delo in življenje vojaka. V času zimskih počitnic poteka tudi zimski tabor na Bohinjski Beli, ki zajema vsebine vojaškega gorništva: seznanitev z vojaško in gorniško opremo, priprava opreme in gibanje v gorah pozimi, nevarnosti, prva pomoč in reševanje, orientacija, preživetje v naravi, izdelava bivaka in delo v patruljni bazi, smučanje, patruljni tek s streljanjem na biatlonske tarče.

V začetku julija so na voljo poletni tabori na treh lokacijah: Vipava, Murska Sobota in Novo mesto. Program vsebuje osnovne vojaške vsebine, kot so vojaška postrojila, vojaške navade in vljudnosti, osnove preživetja v naravi, spoznavanje oborožitve in opreme bojevnika 21. stoletja, orientacijo na terenu, premikanje na bojišču, streljanje z zračno in malokalibrsko puško.

Polnoletnim dijakom in študentom, ki jih zanima vojaško življenje, je namenjen Vojaški tabor. Poteka na Bohinjski Beli in Počku, kjer udeleženci najprej pridobijo individualne vojaške veščine, v nadaljevanju pa se seznanijo z osnovami preživetja v naravi in taktičnimi postopki na bojišču. Poudarek je na usposabljanju v terenskih razmerah z uporabo orožja in vojaške opreme. Tabor traja štirinajst dni in udeležencem omogoča, da se preizkusijo in ugotovijo, ali jim je vojaški način življenja v resnici pisan na kožo.

Za malo starejše prostovoljno služenje

Prostovoljno služenje vojaškega roka je kratko in atraktivno doživetje vojaškega življenja. Udeležijo se ga fantje in dekleta, stari od 18 do 27 let. Traja 14 tednov, vikendi so prosti. Usposabljanje nudi postopno, fazno osvajanje temeljnih vojaških vrednot, navad, znanj in veščin. 1. faza služi navajanju na vojaško življenje, postopnemu dvigu psihofizične pripravljenosti in oblikovanju močnega kolektiva. 2. fazo sestavljajo individualne vojaške veščine in rokovanje z osebno oborožitvijo (avtomatska puška, pištola, ročna bomba). 3. faza vsebuje streljanje in taktične postopke. Vsebino sestavljajo splošni vojaški predpisi, postrojitvena pravila, državljanska vzgoja, osnove preživetja in delovanja na bojišču (preživetje v vodi, radiološka-kemična-biološka obramba, zveze, oviranje nasprotnika, osnove spuščanja po vrvi, bivanje na terenu, orientacija, premikanje in opazovanje na bojišču, maskiranje in utrjevanje, taktični postopki v napadu in obrambi), prva pomoč, kondicijska vadba, pohodi, borilne veščine.

Plačilo za vojake prostovoljce znaša do 1.998,00 evrov, kar je skupni znesek ob uspešnem zaključku. Dodatne ugodnosti so, da teče pokojninska doba, zdravstveno zavarovanje, povrnjeni so potni stroški, hrana in bivanje sta zagotovljena v vojašnici. Termini za leto 2019 so 4. marec, 17. junij, 9. september in 4. november. Vojaki prostovoljci so usposobljeni za obrambo domovine, imajo prednost pri zaposlitvi v Slovenski vojski in pri vključitvi v pogodbeno rezervo. Sveže informacije o programih za mlade so na spletnem mestu Postani vojak: www.postanivojak.si (FB, Youtube, Instagram, LinkedIn). (P.R.)

Zaupaš glasovnim asistentom kot sta Googlov asistent ali Amazonova Alexa?

Najboljša posodobitev za Windows 10 kmalu na ... 2
Domen Valentinuzzi  |  počakajte na uraden release, ker vsaj me...
Najboljša posodobitev za Windows 10 kmalu na ... 2
Justin.Forfunky  |  Rezervira 8 GB na disku v katere se nima...