Računalništvo, telefonija
16.10.2018 13:30
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vsako tretje malo podjetje svojo spletno varnost zaupa nestrokovnjakom

Zelo majhna podjetja, ki imajo manj kot 50 zaposlenih, so lahko donosna tarča spletnih kriminalcev. Hranijo namreč številne podatke o svojih strankah in zaposlenih, ki dosegajo visoko ceno, če so prodani ali uporabljeni kot izsiljevalsko orodje. Tako lahko postanejo nov vir prihodkov kriminalcev, ki ciljajo podjetja. Študija družbe Kaspersky Lab je pokazala, da so mala podjetja nenehno izpostavljena tveganju motenj v spletni varnosti, poleg tega pa tveganje povzročajo tudi sama z zanašanjem na osebje brez izkušenj na področju spletne varnosti. Eno izmed treh majhnih podjetji namreč zaupa varnost informacijske tehnologije zaposlenim, ki nimajo ustreznega znanja za zaščito podjetja pred številnimi grožnjami.
Vsako tretje malo podjetje svojo spletno varnost zaupa nestrokovnjakom
Vsako tretje malo podjetje svojo spletno varnost zaupa nestrokovnjakom

Podrobno poročilo družbe Kaspersky Lab o grožnjah majhnim podjetjem osvetljuje, kako nanje vplivajo izsiljevalski virusi. Rezultati poročila namreč kažejo, da ko majhna podjetja enkrat postanejo žrtev izsiljevalskega virusa, so pogostokrat napadena vedno znova in znova. To se je zgodilo številnim majhnim podjetjem, ki so v zadnjih 12 mesecih doživela incident. Kar 37 % jih je namreč postalo žrtev dveh ali treh okužb.

To ima lahko hromeč vpliv na delovanje podjetij, saj lahko čas zastoja proizvodnje ali pomanjkanje dostopa do podatkov v daljšem časovnem obdobju zelo škoduje podjetjem. Več kot četrtina (27 %) žrtev izsiljevalskih virusov, ki so sodelovale pri raziskavi, je namreč za več tednov izgubilo dostop do podatkov. Gre torej za težavo, ki za majhna podjetja ves čas pomeni tveganje nedelovanja ter s tem izgubo zaslužka in škodo ugledu.

Sergey Martsynkyan, vodja produktnega marketinga za podjetja v družbi Kaspersky Lab, je izpostavil: »Danes so izsiljevalski virusi za podjetja ena izmed zelo resnih spletnih groženj. Ko se zgodijo, imajo lahko močne posledice ne glede na velikost podjetja. Kljub temu pa so za večkratne incidente še posebej ranljiva zelo majhna podjetja. Eden od razlog je lahko ta, da v mnogih majhnih podjetjih oddelek informacijske tehnologije vodijo zaposleni, ki morda ne znajo najbolje preprečiti nevarnosti. Da bi se spopadli z grožnjami, namreč nimajo časa ali ustreznega znanja o informacijski tehnologiji.«


Majhna podjetja se lahko, kljub pomanjkanju osebja z znanjem informacijske tehnologije, dobro zaščitijo z uporabo varnostnih rešitev, ki so posebej zasnovana za male organizacije. Varnostna rešitev Kaspersky Small Office Security pomaga podjetjem, da se zaščitijo pred tveganji napada izsiljevalskega virusa in drugimi, saj deluje na način:

  • Preprosta uporaba: katerikoli uslužbenec, tudi če nima posebnega znanja o varnosti informacijske tehnologije, lahko namesti in upravlja varnostno rešitev Kaspersky Small Office Security.
  • Omogočen oddaljen dostop: varnostna rešitev se lahko upravlja preko spletne konzole, tako da lahko varnost podjetja uporabniki upravljajo in nadzirajo od koderkoli. S to funkcijo je varnostna rešitev popolna za majhna podjetja, ki nimajo glavne pisarne, ali za tista, ki uporabljajo veliko oddaljenih naprav.
  • Zaščita na nivoju osebnega računalnika in strežnika: komponenta ‘System Watcher’, ki je dostopna tako za strežnike datotek Windows kot za računalnike, zaščiti občutljive poslovne podatke, prepreči delovanje programske opreme, ki izkorišča napake v računalniškem sistemu, in zavira aktivnosti, ki jih izvajajo zlonamerne aplikacije.
  • Podpora mobilnosti zelo majhnih podjetji: za zaščito zaposlenih, ki delajo od doma ali na terenu, mobilna varnost in tehnologije upravljanja znotraj varnostne rešitve Kaspersky Small Office Security zaščitijo občutljive informacije na napravah, ki so v lasti zaposlenih. Varnostna rešitev ima tudi možnost locirati, zakleniti in zbrisati vsebino izgubljene naprave, da zaščiti podatke podjetja, če se naprava znajde v napačnih rokah.

Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

EPSON

, ,
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več