Računalništvo, telefonija
22.01.2014 14:26

Deli z drugimi:

Share

XLAB korak bliže k bolj varnemu računalništvu v oblaku

Kako preprečiti nepooblaščenim ljudem dostop do informacij, ki smo jih zaupali izbranemu ponudniku storitev v oblaku v času, ko je nadzor prekoračil vse predstavljive meje in se zdijo varnostne kode zgolj imaginarna prepreka, ki jo je moč zaobiti?
Partnerji pri projektu SPECS
Partnerji pri projektu SPECS

Projekt SPECS (Secure Provisioning of Cloud Services based on SLA Management) ponuja rešitve, kako povrniti zaupanje uporabnikov v varnost njihovih v oblaku shranjenih podatkov. Po korakih želi konzorcij šestih partnerjev iz Italije, Nemčije, Romunije, Združenega kraljestva, Slovenije in Irske vzpostaviti odprtokodno platformo za nadzor varnostnih parametrov (SECaaS – Security as a Service) in predvsem avtomatizirati, skrajšati ter na transparenten način prikazati pogajanja in sklenjeni sporazum o zahtevani ravni varnosti storitve. Cilj je raziskati možnosti mehanizmov varnostno usmerjenih dogovorov o kakovosti (SLA), kjer je poudarek na vseh nivojih – dogovarjanjih o zahtevani varnosti storitve, spremljanju stopnje varnosti in v primeru kršenja dogovora, tudi uveljavljanje zahtevanega nivoja storitve.

Tako bo določeno, kako ravnati ob spremenjenih pogojih opravljanja storitev, prekinitvi pogodbe, podatke pa bi naročnik želel dobiti nazaj oz. jih umakniti s spleta. Ob izrednih dogodkih, ko minimalni kriteriji varnosti niso doseženi, npr. ob kibernetskem napadu, bo sistem obvestil tako uporabnika kot ponudnika oblačnih storitev in hkrati sprožil dodatne mehanizme za preverjanje pristnosti.

SPECS poteka v okviru programa FP7 in ga sofinancira Evropska Unija z 2.4 milijona EUR. Projekt se je začel novembra, predvidoma bo trajal 30 mesecev, sestanek ob zagonu pa je bil virtualen, z uporabo konferenčne programske opreme ISL GROOP. Dodatne informacije so dostopne na http://specs-project.eu.

Vloga podjetja XLAB v projektu je predvsem zagotavljati tehnično podporo pri storitvah računalništva v oblaku ter raziskovalno sodelovati pri nalogah, ki se tičejo uveljavljanja zahtevanega nivoja varnosti pri infrastrukturi oz. podatkih v računalniškem oblaku. V ta namen bo v projektu SPECS pilotno uporabljeno tudi komercialno orodje podjetja XLAB ter tako pridobljeni pomembni podatki za nadaljnji razvoj varnostnih aspektov tega orodja.


Podjetje XLAB se pri načrtovanju novih sistemov osredotoča na njihovo varnost in zanesljivost, zasebnost shranjenih podatkov in upoštevanje predpisov za zavarovanje infrastrukture, tako fizične kot virtualne. “Glede na porast povpraševanja po storitvah računalništva v oblaku je potrebno zaostriti določbe o shranjevanju in prenosu podatkov ter formalizirati pristope k zagotavljanju varnosti in zasebnosti. Projekt SPECS je priložnost za oblikovanje takšne palete storitev za izboljšanje varnosti,” pravi direktor XLABa, dr. Gregor Pipan.


V skladu z vizijo podjetja je SPECS naslednji v nizu pridobljenih projektov s področja varnosti, saj se sočasno v XLABu odvija tudi projekt s področja kibernetske varnosti ACDC, namen katerega je prepoznavanje in preprečevanje širjenja zlonamerne programske opreme (več tukaj).


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XLAB
Za več informacij so vam na voljo pri XLAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XLAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več