Računalništvo, telefonija
24.08.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Z biofeedback masko in dihanjem nad stres

.. Ob tempu življenja, kakršnega živimo danes, je sproščanje izrednega pomena. Pri IT strokovnjakih, programerjih…, skratka pri poklicih, kjer je nenehno delo z računalnikom nuja, je to še toliko bolj pomembno ..
Biofeedback maska se uporablja za obvladovanje stresa in psihosomatskih težav (nespečnost, glavoboli, tesnoba), za krepitev spomina in spodbujanje imunskega sistema, pri težavah s srcem, pri sladkornih bolnikih...
Biofeedback maska se uporablja za obvladovanje stresa in psihosomatskih težav (nespečnost, glavoboli, tesnoba), za krepitev spomina in spodbujanje imunskega sistema, pri težavah s srcem, pri sladkornih bolnikih...

Sproščenost je v življenju pomembna, prav tako je pomembna tudi pri učenju. Premalo se zavedamo, da se moramo učiti sproščeni, saj tako informacije sprejemamo na najboljši možen način. Če smo sproščeni, smo tudi bolj učinkoviti na delovnem mestu, hkrati pa omejimo stres, ki je danes tako zelo prisoten. Ob ždenju pred računalniškimi zasloni ure in ure je prav zato še kako pomembno, da si vzamemo čas za sprostitev. Posebno tehniko telesnega in duševnega sproščanja omogoča avtorska metoda SITA.

Metoda SITA je v svetu znana predvsem zaradi svoje učinkovitosti in hitrosti. SITA je sinergija med medicino in pedagogiko in je znana predvsem kot metoda za hitro učenje tujega jezika, a je, kot rečeno, veliko več kot to in je zelo priporočljiva za programerje in podobne poklice ter za ljudi, ki so zelo obremenjeni, saj preprečuje izgorelost. Pri vsem skupaj pa ima največji pomen prav dihanje.

Kaj je harmonizator dihanja?

Ključno vlogo pri tovrstnem sproščanju igra biofeedback maska oziroma harmonizator dihanja. Ta zaznava vaše dihanje in ga preoblikuje v svetlobni signal. Vdih se preoblikuje v svetlobo, izdih v temo (to dosežejo z lučkami v maski sami). S svetlobnim signalom, ki je v sozvočju z ritmom vašega dihanja, zagotavlja prehod iz aktivnega stanja možganskega valovanja v stanje globoke budne sprostitve. Gre torej za ciklično menjavanje svetlobe in teme, če hočete dneva in noči, le da je tu ritem hitrejši. Tako dihanje postane mirnejše in posledično občutimo telesno sprostitev. Svetloba harmonizatorja dihanja spodbuja nastajanje endorfinih hormonov, hormonov dobrega počutja, obenem pa se stresni hormoni po fiziološki poti izločijo.

Za poslovno in osebno uspešnost

Harmonizator dihanja se lahko uporablja za obvladovanje stresa, izgorelost in izčrpanost, kar na modernih delovnih mestih ni prav redek pojav. Prav tako dviga in vzdržuje psihosocialno kondicijo, revitalizira telo in uravnoteži celoten organizem. Ker spodbuja tudi ciljno naravnanost in uravnoteženost ter izboljša in krepi spominske sposobnosti, je dobrodošel pripomoček za poslovno in osebno uspešnost. Prav tako se uporablja za krepitev spomina in možgansko vitalnost ter za odpravljanje cele vrste težav, na katere vplivamo z različnimi barvami luči v sami maski.

Avtor metode Sita je Karl-Heinz Gelsen, ki je razvil in patentiral biofeedback masko. Na svetovnem trgu je metoda v uporabi od leta 1983, v Sloveniji od leta 1990. Metoda SITA ne vpliva na našo podzavest. Z osredotočenim zavestnim dihanjem dosežemo ravnovesje po naravni poti. Povedano po domače: takšne občutke imamo, preden »utonemo« v spanec zvečer in zjutraj, ko se vračamo v budno stanje. Po končani »terapiji« dobimo občutek povečane energije.

Informacije bolje absorbiramo

Ko sprejemamo odločitve ali se učimo tujega jezika, moramo delovati celostno, kar pri ostalih metodah ni zagotovljeno. To tudi poveča motiviranost in zmogljivost možganov, hkrati pa omogoča njihovo razbremenjenost ter krepi naš imunski sistem.

Metoda zaradi vsega naštetega zagotavlja hitrejše učenje v stanju globoke sproščene budnosti, kar pripomore k razvoju trajnejšega pomnjenja.

Ko se učimo brez psiholoških ovir in brez stresa, po metodi SITA porabimo le tretjino časa, ki bi ga zato potrebovali po običajnih metodah. V istem času tako osvojimo 3 do 4-krat več znanja kot sicer. V desetih dneh nadgradimo znanje, začetnik pa osvoji osnove sporazumevanja v jeziku, ki ga prej ni govoril.

Več si preberite na spletni strani www.sita.si. Če imate kakšno vprašanje, ga naslovite na info@sita.si, najdete pa jih tudi na Facebooku in Twitterju. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več