29.07.2019 12:53
Posodobljeno 5 let nazaj.

Z delavnico Next Talent Hub do ključnih kompetenc za uspešno kariero

V Solkanu se je zaključila dvotedenska delavnica Next Talent Hub, na kateri so računalniški navdušenci, stari od 18 do 26 let, spoznavali delo z najsodobnejšimi poslovnimi informacijskimi tehnologijami v profesionalno organiziranih razvojnih ekipah. Študentom pred zaključkom študija so se odprle tudi zaposlitvene in podjetniške priložnosti.
Z delavnico Next Talent Hub do ključnih kompetenc za uspešno kariero

Slovenska informacijska podjetja, ki se ukvarjajo s poslovnimi rešitvami in storitvami, se srečujejo s kroničnim pomanjkanjem kadrov. V podjetju Business Solutions so zato pripravili poletno delavnico Next Talent Hub, namenjeno študentom in dijakom, ki so želeli pridobiti izkušnje iz profesionalnega delovnega okolja ustvarjalcev poslovnih informacijskih rešitev. Na delavnici so dijaki in študentje različnih znanj v desetih delovnih dnevih prehodili celotno pot od oblikovanja idejne zasnove do končnega programskega izdelka. Poleg dela z najsodobnejšimi poslovnimi in programerskimi orodji so spoznali vodenje in delo v profesionalnih projektnih ekipah. Pridobili so številna dodatna znanja o sodelovanju pri razvoju aplikacij, informacijski varnosti in obvladovanju tveganj pa tudi o trženju in prodaji informacijskih rešitev.

Priložnost za praktična znanja

Kot se je pokazalo ob zaključku delavnice, katere so se poleg udeležencev, njihovih mentorjev ter vodstva in zaposlenih iz podjetja Business Solutions udeležili tudi predstavniki partnerskih izobraževalnih ustanov in študentskih organizacij, takšne delavnice nadobudnim dijakom in študentom ponujajo pomembne priložnosti za pridobivanje praktičnih znanj, izkušenj in sposobnosti, ki jih potrebujejo kot iskalci zaposlitve. Ob vse ostrejšem globalnem boju za kadre je še posebej pomembno, da takšne priložnosti pridobijo v domačem okolju. Celo Goriška, ki je že vrsto let prepoznavna po informacijskih tehnologijah se namreč podobno kot celotna panoga srečuje s pomanjkanjem kakovostnih kadrov, po drugi strani pa tudi s preseljevanjem mladih v druge dele države ali v tujino.

»Če mladi dobijo ustrezne službe doma, tam ostanejo. V našem podjetju se zavedamo izzivov pri pridobivanju ustreznih kadrov, zato se intenzivno ukvarjamo z njihovim razvojem. Navsezadnje je tudi naša družbena odgovornost, da ponujamo dobre zaposlitve in s tem prispevamo k uspešnosti lokalnega okolja,« je Iztok Pavlin, direktor operacij v podjetju Business Solutions in pobudnik delavnice. »Želimo si, da Goriška postane stičišče za mlade, ki jih zanimajo moderne tehnologije, zato je eden od naših ciljev še tesnejše povezovanje z lokalnimi IT-podjetji, da bi jim na podoben način omogočili vključevanje v delovni proces že v času izobraževanja.«

Izbrali osem najbolj talentiranih

Na delavnico se je prijavilo preko 30 navdušencev, večinoma z Goriške, Vipavske in Krasa. Strokovna komisija je na osnovi testov, s katerimi so preverili strokovno znanje, mehke veščine in sposobnost vključevanja v skupino izbrala osem najbolj talentiranih.

»To je popolnoma drugačna izkušnja, ki predstavi študentom in dijakom drugo stran podjetništva in delovanja podjetij. V šoli učijo samo teorijo, okvirje, tukaj pa se poglobiš v vsebino in koplješ do samega jedra,« je povedal Andraž Filej, študent. Za mlade, ki se v prostem času samoiniciativno ukvarjajo z informacijskimi tehnologijami, je pomembno tudi , da dobijo potrditev za svoje znanje in spodbudo za napredovanje, ki jim nenazadnje odpira zaposlitvene priložnosti. »Spoznala sem, da se lahko prijavim na delovno mesto, kjer lahko nekaj ponudim in prispevam. Sedaj vidim, da je delo zame recimo tudi v podjetju, kot je Business Solutions,« je razložila študentka Julija Černe.

Ponudili jim bodo priložnost študentskega dela ali zaposlitve

V podjetju Business Solutions so se ob uspešni izvedbi delavnice odločili, da bodo predvsem študentom, ki so pred zaključkom študija, ponudili priložnost sodelovanja v obliki študentskega dela ali zaposlitve. »Trenutno razmišljamo v smeri ustanovitve start-upa, v katerem bi tisti najbolj perspektivni in ambiciozni lahko razvili svoje potenciale ter ustvarjali inovativne rešitve,« je še povedal Iztok Pavlin.

Delavnica Next Talent Hub je potekala v prostorih podjetja Business Solutions, ki je za potrebe izvedbe delavnice priskrbelo mentorje, vso tehnično podporo ter ustvarilo delovno okolje virtualnega podjetja. Udeleženci so na tak način spoznali izzive podjetij pri sodelovanju in odločanju, na osnovi česar so izvedli projektni nalogi. Osem talentov je v desetih delovnih dnevih preko sedmih stoječih srečanj, s pomočjo šestih mentorjev iz podjetja Business Solutions izvedlo vseh pet ključnih komponent razvoja spletnih strani. Poleg tega so prisostvovali štirim predavanjem treh zunanjih strokovnjakov, prek katerih so dobili dodatna znanja za izboljšavo končnih izdelkov – predstavitvenih spletnih strani za poslovni rešitvi Microsoft Teams in Power BI.

Organizacijo so podprli številni partnerji, Mestna občina Nova Gorica, Univerza v Novi Gorici, Šolski center Nova Gorica, Klub goriških študentov, Mladinski center Nova Gorica, Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina ter zaposlitveni agenciji Workforce in Mjob.

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

KARTUŠE.NET