Računalništvo, telefonija
29.06.2017 11:30
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Za varnejši dopust …

Za varnejši dopust ...
Za varnejši dopust ...

Ste kdaj pomislili kako bi se vaš dopust spremenil v nočno moro, če bi izgubili ali še huje, da bi vam kdo ukradel pameten telefon na katerem imate pomembne podatke, slike in preko katerega dostopate do vseh informacij? Ali ste tudi pomislili kakšno grožnjo vam predstavljajo odprta omrežja v hotelih in barih?

Preden se odpravite na dopust, je dobro, da ste seznanjeni z digitalno varnostjo vaših naprav, ki jih boste zagotovo vzeli s sabo in da upoštevate spodaj naštete nasvete.

Pred odhodom

Najprej posodobite svoje naprave. Pametni telefon, tablico ali prenosnik ponastavite obenem pa tudi obnovite svojo protivirusno zaščito. S tem zmanjšate možnost, da hekerji vdrejo v vaše naprave in vam onemogočijo dostop do vaših podatkov. Po vsej verjetnosti svojega pametnega telefona, tablice ali prenosnika res ne boste izgubili, vendar pa raje preventivno prenesite svoje najpomembnejše podatke na USB ključek ali katero drugo napravo. S tem boste tujcu, ki bo vašo napravo našel ali pa jo celo ukradel onemogočili, da bi brskal po vaših datotekah.

Med dopustom

Če boste med oddihom morali res nujno dostopati do zelo pomembnih podatkov, si jih predhodno prenesite na Google Drive ali v Dropbox. Vaša naprava vam tudi omogoča, da si jo zaščitite z geslom, ki si ga lahko sami izberete, priporočamo pa vam, da le to ne bo preveč enostavno. Geslo vašo napravo ščiti tako, da se v primeru daljše neuporabe, ta tudi sama zaklene, v primeru kraje, pa boste tatovom onemogočili takojšen dostop do vaših podatkov. Ravno tako ni dobro uporabljati nezaščitenega odprtega omrežja – Wi-fi, torej brez uporabniškega imena in gesla, saj lahko vaši podatki preko tega postanejo vidni drugim, s čimer tudi hekerjem omogočite enostavno brskanje po vaših napravah. Razmislite tudi o aplikaciji, ki vam v primeru kraje ali izgube omogoča, da jo najdete. Verjetno si tudi ne želite, da neznanci na vaših družabnih omrežjih izvejo, da je vaš dom prazen. Zato raje počakajte z objavo slik do takrat, ko se vrnete s potovanja.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več