Računalništvo, telefonija
05.10.2016 20:05

Deli z drugimi:

Share

Za varno e-bančništvo

Za varno e-bančništvo
Za varno e-bančništvo

Dandanes je nekaj povsem običajnega, da stanje na našem bančnem računu, plačevanje položnic in upravljanje z denarjem, večino ljudi ureja preko spletne banke. Pa ste prepričani, da ste pri tem dobro zaščiteni?
Glede na to, da je ESET partner in aktivni ustvarjalec projekta Mesec spletne varnosti, se z mesecem oktobrom odpira idealna priložnost, da izpostavimo ključne smernice pri zagotavljanju varnosti pri uporabi spletnega bančništva.

1. Uporabljajte zanesljivo napravo
Prvo in najbolj pomembno pravilo pri uporabi spletnega bančništva je, da pri tem uporabljate zaupanja vredno napravo. Vaš osebni računalnik, tablica ali pametni telefon so najpogosteje najboljša izbira, saj boste kakršnokoli sumljivo delovanje na lastni napravi najhitreje prepoznali. Če se le da, se torej izogibajte uporabi izposojenih ali javnih naprav, ki bi lahko ogrozile varnost vašega bančnega računa.

2. Bodite previdni pri izbiri povezave
Potrebno je poudariti, da za uporabo spletnega bančništva in plačevanja preko spleta ni primerna vsaka internetna povezava. Javni wi-fi v vaši priljubljeni kavarni ali naključna internetna povezava sredi mesta vsekakor nista priporočljiva izbira, ko je govora o spletni banki.
Če ste primorani uporabiti tovrstno povezavo, uporabite opcijo zasebne povezave (VPN), da bo vsa komunikacija naprave s spletom kriptirana in s tem preprečite, da bi kdorkoli prestregel prenesene podatke.

3. Posodabljajte vaš računalnik
Pri zagotavljanju varnosti je pomembno tudi to, da skrbite za to, da vaš operacijski sistem in programsko opremo redno posodabljate. Na tak način boste namreč zmanjšali verjetnost, da bi potencialni hekerji izkoristili pomanjkljivosti v sistemu in okužili vaš računalnik. Na srečo večina programov samodejno zaznava in opominja na posodobitve, kar nam seveda prihrani veliko časa in pomaga pri ohranjanju maksimalne zaščite.

4. Uporabljajte zanesljivo varnostno rešitev
Izredno pomembno je, da si, preden se povežete s svojim spletnim bančnim računom, namestite zanesljivo, večplastno in posodobljeno protivirusno zaščito. To vam zagotavlja zaščito pred različnimi vrstami škodljivega delovanja, tudi pred na prvi pogled neškodljivimi e-maili ali spletnimi stranmi, ki vas zavajajo, da bi izdali osebne podatke občutljive narave.


5. Nastavite si zanesljivo in unikatno geslo za dostop do elektronske banke
Od splošnih pogojev in nastavitev pa preidimo h konkretnim zahtevam za varnejšo uporabo spletne banke. Pri tem je zagotovo na prvem mestu pomembnost varnosti vašega gesla za dostop do spletnega bančnega računa. V kolikor niste prepričani kaj to pomeni, si lahko preberete kratek vodnik za sestavo močnega gesla.
Najpomembnejše dejstvo, ko je govora o geslu, je to, da istega gesla ne uporabljate za več aplikacij, portalov oz. storitev. Zavedamo se, da je težko vsakokrat in na vseh straneh, ki jih uporabljamo določiti za vsako unikatno kombinacijo gesla, ki bo zapletena, vendar pa je verjetnost, da bo geslo prestreženo toliko večja v kolikor uporabljate isto geslo za dostop do e-banke, družabnih omrežij in drugih računov in posledice toliko hujše. Zelo uporabna in enostavna rešitev je fraza za dostop.

Lahko pa seveda uporabite tudi upravljalnik gesel, ki bo shranil vsa gesla in vam omogočil, da si vi zapomnite le enega, glavnega.


6. Uporabite faktor dvojnega preverjanja identifikacije
Če vam vaša banka ponuja opcijo dvojnega preverjanja (2FA) za vaš spletni bančni račun, jo uporabite. Na tak način lahko banka dvojno preveri/potrdi ali ste se z vašim računom res povezali/nakazovali sredstva vi, z uporabo nečesa, kar imate le vi, kot je npr. vaš osebni pametni telefon. Tako je, tudi v primeru, da vaše geslo pristane v napačnih rokah, brez druge potrditve neuporabno.

7. Ne pustite se zavesti v pasti
Spletni kriminalci, hekerji vas poskušajo na vse mogoče načine zavesti, da bi od vas pridobili najbolj osebne podatke. Pretvarjajo se, da so vaš bančnik, objavljajo pojavna okna ali vas naprošajo, da spremenite geslo preko linka v e-mailu, ki ste ga ravnokar prejeli. To pa je le nekaj od lažnih načinov, ki se jih poslužujejo, da bi od vas dobili podatke o plačilni kartici ali gesla za dostop do vašega računa.

Pomembno je torej poudariti, da v kolikor prejmete kakršnokoli obvestilo, ki vas poziva k spremembi gesla ali kliku na določen link s katerim bi to lahko opravili, dvakrat preverite ali je to sporočilo res prišlo s strani vaše banke. Najbolj zanesljivo je, če banko v takšnem primeru kontaktirate preko telefona ali se osebno zglasite v njihovi poslovalnici.

8. Uporabljajte gumb za izhod
V kolikor vaše spletne banke ne uporabljate več, se po vsaki uporabi izpišite. Če se heker poskuša dokopati do vašega računa, medtem, ko niste vpisani, lahko naredi veliko manj škode.

9. Aktivirajte SMS obvestila
V kolikor spadate med tisto skupino uporabnikov spletne banke, ki se v spletni račun prijavi enkrat mesečno ali celo redkeje, si aktivirajte opcijo sms obveščanja. V kolikor imate informacijo o vseh trenutnih transakcijah je veliko lažje zaznati vsako sumljivo delovanje.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več