Računalništvo, telefonija
17.08.2011 11:47

Deli z drugimi:

Share

Za večjo varnost otrok na spletu

Trojanski konji in spletne kamere
Trojanski konji in spletne kamere

Poletje je za otroke čas zabave in uživanja na počitnicah, to pa pomeni tudi preživljanje časa za računalnikom – za igranje računalniških iger, brskanje po spletu in klepetanje s prijatelji. Starši lahko le stežka sledijo vsakemu kiber koraku svojih otrok na spletu. Strokovanjaki na ESETu spodbujajo starše k pogovoru z otroki glede spletnih nevarnosti, zato so pripravili nekaj nasvetov za večjo varnost najmlajših v kiber prostoru.

Uporabniki spleta po celem svetu se zavedajo potencialnih nevarnosti interneta, ki pretijo otrokom. ESET je pred kratkim opravil anketo, ki je pokazala, da več kot polovica uporabnikov spleta (53,7%) obravnava izpostavljenost otrok neprimernim vsebinam kot precej resno grožnjo. Kar 25,9% anketirancev neprimerno vsebino za otroke obravnava kot najresnejšo grožnjo, 14,6% pa kot zelo resno grožnjo.

“Obstaja nekaj preprostih varnostnih pravil, ki se jih morajo zavedati tako starši kot otroci,“ je povedal Sebastian Bortnik, ESETov raziskovalec.


Pet nasvetov za starše:

  • Svojemu otroku dodelite uporabniški račun: Otroci bi morali imeti na računalniku svoj uporabniški račun. To je edini učinkoviti način za spremljanje njihovih aktivnosti na spletu. Poleg tega mora biti skrbnik sistema odrasla oseba.
  • Poskrbite, da sta vaša protivirusna rešitev in program za starševski nadzor vedno posodobljena.
  • Spremljajte zgodovino brskanja: Če ugotovite, da otroci zgodovino brskanja brišejo, to pomeni, da je čas za pogovor.
  • Spremljajte aktivnost spletne kamere: Prepričajte se, da je spletna kamera takrat, ko je ne uporabljate, izklopljena.
  • Preverite nastavitve računov svojih otrok v socialnih omrežjih: Poskrbite, da objave otrok na Facebook zidu niso javno vidne.

Poleg tega ESETovi raziskovalci ponujajo še pet predlogov:

  • Uporabljajte orodja za starševski nadzor: Takšna orodja močno zmanjšajo izpostavljenost otrok na spletu pred neprimerno vsebino. Prihajajoča verzija ESET Smart Security 5 vključuje tudi novo možnost Starševski nadzor, ki omogoča blokiranje spletnih strani z neprimerno vsebino. Starši lahko onemogočijo dostop do dvajsetih različnih kategorij spletnih strani.
  • Po spletu ne pošiljajte zaupnih informacij: Banke in druge uradne ustanove vaših informacij, številk kreditnih kartic ali PIN kod nikoli ne zahtevajo v e-pošti ali v klepetu. Pomembno je, da to razložite tudi svojim otrokom.
  • Ne odgovarjajte na sporočila, v katerih vas nadlegujejo: V primeru, da vaši otroci prejmejo sporočila v katerih jih nadlegujejo, jih naučite, daj nanje ne odgovarjajo. Takšne primere rešujte starši sami, če pa se takšna sporočila ponavljajo, o tem obvestite organe pregona.
  • Na spletu ni vsa vsebina zanesljiva: Otroci se morajo zavedati, da ni vsa vsebina, ki je objavljena na spletu, preverjena in objavljena s strani zanesljivega vira. Danes je na spletu nadvse preprosto objavljati različna stališča, zato moramo biti uporabniki kritični do informacij, ki jih najdemo na spletu.
  • Odprta komunikacija: Veliko učinkovitejše od kaznovanja je spodbujanje komunikacije otrok o njihovih strahovih in zanimanjih na spletu. Odprto družinsko okolje in komunikacija je zelo pomembna pri zagotavljanju varnosti otrok v kiber prostoru.

Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več