Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

26.06.2020      8:00
Inštitut za celulozo in papir

Za vsako težavo, ki se pojavi med tiskanjem, najdejo rešitev

ICP, Embalažno-grafični center. Na fotografiji levo zgoraj dr. Igor Karlovits.ICP, Embalažno-grafični center. Na fotografiji levo zgoraj dr. Igor Karlovits.

.. V tisku se lahko kaj hitro srečate s težavami, kot so sušenje barv, napake v tisku, nemožnost lepljenja in podobno. A za vsako težavo obstaja tudi rešitev ..

Težave v tisku in izdelavi embalaže so lahko neskončne, če se jih ne lotimo na pravem koncu ali enostavno rešljive, če jih predamo strokovnjakom. Inštitut za celulozo in papir (ICP) je sodoben razvojno-raziskovalni center, ki ustvarja znanja, storitve in strategije za dvig konkurenčnosti v papirniški in povezanih industrijah. Tam vedo, kako se stvarem streže. O delu in izzivih, s katerimi se srečujejo, nam je marsikaj zanimivega povedal dr. Igor Karlovits, vodja oddelka Grafika in embalaža na ICP.

ICP je visoko specializiran za papirniško industrijo. Na področju tiska ponujate testiranje in analize tiskovin, svetovanje ... Kaj to pomeni v praksi?

Obstoječa oprema omogoča razširitev iz bazičnega papirništva na celotno embalažo oziroma skoraj na vse celulozne ali druge izdelke. Ker imamo multidisciplinarno ekipo, lahko pokrijemo želje kupca od kemijske analitike do preizkušanja tiskanja pod različnimi pogoji. Za analizo tiskarskih lastnosti imamo ustrezno opremo in kadre (dva doktorja znanosti in enega doktorskega študenta s področja grafičnih tehnologij) z izkušnjami iz panoge, obenem pa nismo vezani na proizvajalce, tako da lahko podamo neodvisno in strokovno mnenje. Opremeljeni smo tudi za analizo konca življenja tiskovin, kjer lahko preizkusimo deinkanje (možnost odstranjevanja barv pri reciklaži papirja) ali samo reciklabilnost oziroma biorazgradljivost.

Za katere vrste tiska to izvajate?

Omenjeno izvajamo za skoraj vse obstoječe tehnike tiska, saj imamo laboratorijsko in pilotno opremo za ofsetni tisk, flekso, globoki, sito in UV LED inkjet tisk. Na tiskarskih strojih ne uporabljamo vedno le klasičnih tiskarskih barv, ampak še funkcionalne barve, med katere štejemo tudi prevodne barve.

Pomembne so tudi mehanske lastnosti papirja, kajne?

Seveda. Lasnosti papirja ali tiskovin se delijo na dve pomembni lastnosti, in sicer na prehodnost in potiskljivost. Mehanske lasnosti so v skupini prehodnosti, ki določajo, kaj vse mora papir ali karton imeti, da se ne ustavi v stroju ali ne pušča kakršnih koli delcev, ki lahko onesnažijo tiskarski sistem. Po drugi strani pa je potiskljivost, ki je vezana na optične lastnosti, bolj ali manj povezana s hrapavostjo in obdelavo površine (z utrjevalci) in absorbcijo, ki vpliva na način posedanja pigmentov ali barvila na površini papirja. Prelom svetlobe ob teh strukturah je tisto, kar tiskarji merijo kot barvne razlike ali natančnost reprodukcije.

Če imam jaz na primer papirnico in naletim na težavo pri tisku na določen papir, se lahko obrnem na vas? Kdo vse so vaše stranke?

Naše stranke so večinoma iz papirne ali kartonske panoge (tisti, ki so v procesu razvoja teh materialov) in potrebujejo razdelane scenarije pri spremembi določene komponente v papirju. Občasno sodelujemo tudi s tiskarji ali embalažerji, če pride do kakršne koli reklamacije in se zadeva ne reši med tiskarjem in dobaviteljem.

Izvaja ICP tudi izobraževanja?

ICP izvaja različna izobraževanja, kot je Papirniška šola in strokovni seminarji na različne teme. Možno je tudi izvajanje prilagojenih izobraževalnih seminarjev za podjetja. Tovrstni tipi seminarjev so zelo koristni, saj papirničarji in tiskarji pogosto prihajajo iz različnih panog in imajo različne industrijske standarde.

Med brskanjem po vaši spletni strani sem naletel tudi na podatek, da papir izdelujete tudi iz stebel paradižnika, celo iz invazivnih rastlin in podobno. Mi lahko poveste kaj več o tem?

Papir, ki ga razvijamo in proizvajamo je biorazgradljiv in kompostabilen, tako da določeno, ne najbolj smotrno zavrženo biomaso, ki bi bila kompostirana ali sežgana, ponovno vrnemo v  krogotok. Tako podjetju zmanjšamo količino odpadkov in potrebo po svežih vlaknih pri njihovih potrebah po embalaži. Za Paradajz d.o.o.,  ki ima blagovno znamo Lušt, smo naredili vrečke iz stebel paradižnika, v katerih lahko kupujete njihove izdelke. Za občino Ljubljana smo z več partnerji sodelovali v projektu Applause in ustvarili različne papirne izdelke (darilna embalaža, sestavljanke, vrečke ...), narejene iz invazivnih rastlin, ki ogrožajo lokalno biodiverziteto. Vse te zgodbe so pomembne pri prehajanju v krožno gospodarstvo, kar nam je zelo pomembno, saj aktivno sodelujemo pri zapiranju nekrožnih materialnih tokov z inovativnimi celuloznimi izdelki.

Več najdete na icp-lj.si

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?

Resne težave za uporabnike telefonov iPhone 1... 3
slo81a  |  čefur pejd domov koze past in ovce nateg...
Izmerite telesno temperaturo, utrip in nasiče... 2
slo81a  |  za merjenje kisika sem naročil,ne dela s...
Tudi pošiljanje mailov onesnažuje okolje 1
slo81a  |  povejte to maršalu Twitoju.
Izmerite telesno temperaturo, utrip in nasiče... 2
Stoner  |  Mene glih zanima, da bi naročil, si prob...
Resne težave za uporabnike telefonov iPhone 1... 3
Robi Kovacic  |  Mangup si ti. Idiot nedonseni... Jebem t...