03.12.2016      20:16
Vibor d.o.o.

Začetek lokalno, nadaljevanje globalno

Obstaja možnost, da se bo vaša lokalna prodajalna ali podjetje kmalu razširilo na mednoradni trg. Razvoj trga malim in srednje velikim podjetjem omogoča učinkovit nastop na tujih trgih in povečanje njihovih prihodkov. Pri Ricoh so naročili raziskavo, ki je razkrila, da je razširitev poslovanja izven domačih meja visoko na listi želja malih (74 %) in srednje velikih (84 %) podjetij v Evropi, na srednjem vzhodu in v Afriki, v naslednjih petih letih. Omenjena podjetja se zavedajo, da je najhitrejša pot za njihovo rast ravno ta, da se izpostavijo tudi na tujih trgih, za kar je najbolj zaslužen proces globalizacije.

The Cambridge Satchel Company je lep primer malega podjetja, ki je nastal leta 2008 v veliki britaniji. Danes svoje izdelke prodajajo v več kot 100 državah po vsem svetu, kljub temu, da imajo le štiri fizične trgovine.

Seveda novi trgi niso brez konkurence in kompleksnosti, saj bodo vedno neke ovire, ki jih je na tej poti potrebno premagati. Evropska Unija (EU) naj bi glede na načrt, do konca leta 2016 ustvarila t. i. Digital Single Market (DSM), ki bo odstranil nekaj ovir pri širitvi posla v druge države. Projekt bi vsako leto prispeval 415 milijard € k evropski ekonomiji, zato je širitev poslovanja malih in srednje velikih podjetij na tuje trge še bolj mamljiva. Medtem ko države po celi Evropi debatirajo o globini in obliki odnosov z Evropsko Unijo, morajo bit mala in srednje velika podjetja pripravljena, da čim bolj izkoristijo možnosti za uspeh.

Kako bodo mala in srednje velika podjetja pravzaprav pridobila z uvedbo DSM? Najbolj pomemeben del je ta, da bo z DSM zagotovljeno, da podjetja ne bodo deležna neupravičene geografske blokade pri poskusi širitve, kjer seveda govorimo o omejevanju uporabnikov za dostop do nekaterih digitalnih storitev glede na njihovo določeno lokacijo. Brez tovrstnih omejitev bodo mala in srednje velika podjetja dobila vzpodbudo, da svoje produkte tržijo na spletu in jih ponudijo širšemu, mednarodnemu občinstvu.

DSM bo pomagal pri mednarodni širitvi s spletno platformo, ki bo predstavljala vstop na trg. Platforma bo ključna pri oblikovanju digitalnega ekosistema in bo pomagala strukturirati spletne aktivnosti, tako da bo delovala kot posrednik med podjetjem in stranko s ponujanjem univerxalnega dostopa do pomembnih informacij in vsebin. To bo pomagalo malim in srednje velikim podjetjem, ki se dostikrat soočajo s težavo prepoznavnosti na spletu, da postanejo enakovreden spletni igralec.

S podporo EU, bi podjetja za uspeh na tujih trgih morala biti zmožna komunicirati in širiti informacije brez večjih težav. To pomeni, da bo potrebna vpeljav poslovnih procesov in tehnologij, ki omogočajo usklajevanje in integracijo z izpostavami v tujini.

Nobena skrivnost ni, da je pohod na tuj trg velik izziv, saj se včasih zdi, da bi človek potreboval doktorat iz svetovnih zakonih o davkih. Na sreču lahko na trgu najdemo številna svetovalna podjetja, ki nam ponudijo svoje storitve in znanje v podporo pri globalizacijskem procesu našega poslovanja.

Odlična priložnost torej za vsa mala in srednje velika podjetja, ki bi si želela iz uspešnih lokalnih podjetij prerasti v globalna podjetja.

Podjetje Vibor d.o.o. je uradni zastopnik organizacije Ricoh v Sloveniji. Več o njihovih storitvah si lahko ogledate na njihov spletni strani www.vibor.si.

Povezave:Vibor

Katero gospodinjsko opravilo bi najraje avtomatizirali?

Novi Polaroid za zahtevne in sodobne! 1
T327  |  ... na konec "novice" pa prilepite nek č...
Najbolj nevaren mobilni operacijski sistem je... 7
T327  |  OSX odprtokoden? https://uploads.disqusc...