Računalništvo, telefonija
09.07.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Zakaj je SSL certifikat pomemben?

.. SSL certifikati kriptirajo povezavo od strežnika do obiskovalcev spletne strani in dvigajo nivo zaščite proti spletnim ranljivostim ..
Zakaj je SSL certifikat pomemben?
Zakaj je SSL certifikat pomemben?

SSL certifikat poveča stopnjo zaupanja do strank in dviga stopnjo konverzije pri e-poslovanju. Kako pa lahko obiskovalec neke spletne strani na prvi pogled vidi, ali gre za zaščiteno spletno stran ali ne? V vrstici brskalnika se pojavi ikona ključavnice in https predznak, kar pomeni, da je stran varna za vpisovanje osebnih podatkov. Če je območje zaščiteno s certifikatom visoke oziroma najvišje zanesljivosti, bo navigacijska vrstica obarvana zeleno.

Bodite pozorni, preden vpišete svoje podatke

SSL certifikat zaščiti komunikacijo med spletno stranjo in uporabnikovim brskalnikom. Pomemben je predvsem, kadar prek spleta obiskovalci spletnih strani posredujejo podatke spletni trgovini, banki, ali ko se prijavljate na poštne sezname in podobno. Brez zaščitene SSL komunikacije v vseh teh primerih obstaja nevarnost, da napadalec prestreže podatke, ki jih obiskovalci posredujejo, in jih nato tudi zlorabi. Najbolje je torej, če spletno stran pred tem njen “lastnik” zaščiti s pridobitvijo in namestitvijo SSL certifikata na gostovanje.

Pri podjetju Gigaspark lahko izbirate med osnovnimi in naprednejšimi certifikati. Kaj boste izbrali, je odvisno predvsem od vaših potrebi in stopnje validacije.

Za varno SSL gostovanje ponujajo SSL certifikate priznanih izdajateljev. Tako lahko naročite certifikate izdajateljev GeoTrust, Sectigo, Rapid SSL in Symantec.

Izberite nivo preverjanja

Glede na nivo preverjanja poznamo DV (domenska validacija), OV (organizacijska validacija) in EV (ekstenzivna validacija) certifikat.

  • DV je primeren za zaščito osebnih strani, blogov ali Facebook aplikacij. DV preverja le lastništvo domene, aktivirate ga hitro in enostavno. Posebnih dodatnih pogojev ni.
  • OV je primeren za spletne strani, ki hranijo osebne podatke uporabnikov, pa tudi uporabniška imena in gesla. Izdajatelj potrdila bo v tem primeru preveril informacije o podjetju ter lastništvo domene, s čimer strankam izkazujete večje zaupanje. Pridobite dinamični pečat za spletno stran. Morali pa boste zadostiti tudi določenim drugim pogojem.
  • EV je idealen za podjetja, ki poslujejo na spletu in shranjujejo občutljive podatke naročnikov, kot so kreditne kartice in podobno. Tu gre za razširjeno preverjanje organizacije in domene. Zelena naslovna vrstica vidno prikazuje ime vašega podjetja. Pri tem certifikatu gre za največje zagotavljanje verodostojnosti obiskovalcem, zato boste morali zadostiti največ pogojem.

Koliko domen zavaruje SSL certifikat?

Domenski SSL certifikat kriptira eno domeno ali poddomeno. Wildcard SSL certifikat omogoča zaščito domene in vseh njenih poddomen. Večdomenski SSL certifikat pa bo varoval več različnih domen (in poddomen) znotraj enega certifikata.

V podjetju Gigaspark imajo v ponudbi tudi brezplačne Let’s Encrypt cetrifikate – na voljo za namestitev so z vsakim naročilom spletnega gostovanja Gigaspark za vse uporabnike.

Namestitev je zelo enostavna, saj se morate zgolj prijaviti na kontrolno ploščo plesk in izbrati domeno, na kateri želite nastaviti omenjen certifikat. Pri domeni izberete gumb Let’s encrypt. Nato vnesete svoj elektronski naslov ter obkljukate, če želite, da je zaščitena tudi www različica domene in aliasi. Nato zgolj še izberete gumb “install”. Po zaključku vas samodejno vrne na domeno in certifikat je nastavljen. Tako enostavno je.

Več najdete na www.gigaspark.com (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več