25.05.2018 14:16
Posodobljeno 6 let nazaj.

Zanesljiv podatkovni center

..Kako izgleda zanesljiv podatkovni center? Kako ga zgraditi in kasneje tudi vzdrževati? Ali se na račun kakovosti res izplača varčevati pri fizični infrastrukturi? Odgovori na vprašanja so vam na razpolago spodaj..
Zanesljiv podatkovni center

S pravo infrastrukturo

Pri izgradnji podatkovnega centra najprej pomislimo na strežnike, stikala, usmerjevalnike in drugo aktivno opremo ter največkrat zanemarimo fizično infrastrukturo, ki je nosilec vse te aktivne opreme in jo tudi povezuje. Tu nastopijo kakovostne komunikacijske omare. Panduitove omare so vgrajene kar 80 % hitreje kot katere koli druge omare. V primerjavi z drugimi omarami imajo Panduitove komunikacijske omare tudi veliko boljše tesnjenje, kar je še posebej pomembno, če omare vgradimo v t. i. zaprt termični sistem in s tem veliko lažje nadziramo pretok zraka in vroče ter hladne vrste v podatkovnem centru.

Bolj povezani in stabilnejši

Kategorija 6 se je pri nas komaj ustalila in kategorija 5E že tone v pozabo, a tukaj je že kategorija 6A. Kategorija 6A podpira hitrosti do 10 gigabitov, a kar je najpomembneje, uporablja se za standarde Power over Ethernet, kjer je kakovost bakra zelo pomembna. Panduitovi kabli s patentirano folijo MaTriX zmanjšujejo presluhe, izboljšujejo PoE-rezultate in dosegajo pasovno širino nad industrijskimi standardi. Zahvaljujoč foliji MaTriX je Panduit iznašel tudi način, kako zmanjšati premer kabla za skoraj 50 %. T. i. »small diameter«-kabli v podatkovnem centru pripomorejo k boljšemu prezračevanju in lažji vgradnji, saj so zaradi manjše površine veliko lažji za rokovanje.

S svetlobno hitrostjo naprej!

Vsi vemo, da v podatkovnih centrih za kakovostno delovanje baker enostavno ne dosega želenih rezultatov. Tu vstopijo optična vlakna, ki znatno povečajo hitrost prenosa na 40/100 Gb Ethernet. Panduitova patentirana večrodovna (multimode) optična vlakna Signature Core™ povečujejo domet za povprečno 50 % v primerjavi z OM3 optičnimi vlakni ter povprečno 25 % v primerjavi z OM4 optičnimi vlakni. S tem dodatnim dometom ni potrebno vgrajevati enorodovnih (singlemode) optičnih vlaken. Poleg tega prihranite pri optičnih (VCSEL) laserjih, saj so VCSEL-laserji za enorodovna optična vlakna občutno dražji. Vse te kable je potrebno nekako povezati – v Panduitova HD Flex™ ohišja, ki podpirajo do kar 144 vlaken na 1RU (1 Rack Unit). S tako gostoto močno prihranite dragoceni prostor v komunikacijski omari.

Kam z vsemi kabli?

Več kot je podatkov, več prostora potrebujemo, da z večjo količino kablov vse skupaj povežemo. Kam pa bomo dali vse te kable, ki ne smejo ležati kar po tleh?! Rešitev z dvignjenim podom postaja zastarela, saj se količine kablov povečujejo skorajda dnevno in tudi v tleh zmanjkuje prostora. Najprimernejša možnost je nad našimi glavami, pod stropom. S kanali FiberRunner®, za katere pri vgradnji ne potrebujete nobenega orodja, ponujamo optičnim in bakrenim kablom maksimalno zaščito pred zunanjimi vplivi, ostrimi robovi ter nenazadnje pred preveč ukrivljenimi kabli, ki lahko permanentno poškodujejo kable. Z rešitvijo WyrGrid® je Panduit s sistemom mrežastih pladnjev ponudil maksimalno fleksibilnost pri usmerjanju kablov, obenem pa pri izredno enostavni vgradnji prihranite veliko dragocenega časa.

Elektrika ni zastonj!

Panduit je ob koncu leta 2017 lansiral najnovejšo serijo novih enot za razdelitev električne energije (PDU). Inteligentni PDU-ji, ki merijo porabo energije po vtičnici, se ponašajo tudi z visoko kontrastnim OLED-zaslonom, s katerega lahko takoj razberete obremenitev PDU-ja. Na PDU je mogoče priklopiti tudi senzorje za okolje (temperatura, vlaga) in pa senzorje za nadzor pristopa. Tako ne potrebujete dodatne strojne opreme, ki bi vam v komunikacijski omari zasedala dragocen prostor. Preko prijetnega spletnega uporabniškega vmesnika se lahko iz katere koli naprave povežete na PDU in preverite stanje ter tudi ugasnete/prižgete posamezne vtičnice.

Naj bo investicija dobičkonosna!

Ko v podatkovnem centru postavite vse omare, položite vse kable, povežete vse naprave, se zabava šele prične. Pri vzdrževanju in upravljanju infrastrukture je največji izziv hlajenje podatkovnega centra. S Panduitovimi okoljskimi senzorji ter programsko opremo SynapSense® bo ta izziv postal otročje lahek. Z aktivnim nadzorom program prek senzorjev zbira informacije o temperaturi, vlagi, pritisku ipd. ter na uporabniškem vmesniku izriše podobo vašega podatkovnega centra. Obenem pa pošilja navodila vašim hladilnim sistemom, kako naj hladijo. V današnjih časih je najpogostejši problem podhlajenost podatkovnih centrov, ki se pokaže z zelo visoko ceno. To je astronomsko visoka poraba elektrike, ki se pretvori v ogromne stroške. Tu vam Panduitov sistem pomaga, da s pomočjo sistema SynapSense® hladite svoj podatkovni center, kolikor je potrebno. Ne preveč in ne premalo.

Kdo vam lahko pomaga in svetuje?

Če tudi v vašem podjetju ali organizaciji iščete način, kako implementirati zanesljiv podatkovni center, se lahko obrnete na družinsko podjetje EGAL, ki je v regiji Adriatik ekskluzivno zastopstvo za PANDUIT. Znali vam bodo tehnično in strokovno svetovati in vas seznanili z vsemi zgoraj omenjenimi novostmi. (P. R.)

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

ZwCAD SLOVENIA