Računalništvo, telefonija
27.03.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Zaščita industrijskih nadzornih sistemov in Scada omrežij

.. V dobi vse večjega tehnološkega napredka, ki industrijo spreminja z neverjetno hitrostjo, smo v času, ko avtomatizacijo industrijskih nadzornih sistemov zamenjujejo prave pametne tovarne. To pa prinaša tudi nova kibernetska tveganja ..
Zaščita industrijskih nadzornih sistemov in Scada omrežij
Zaščita industrijskih nadzornih sistemov in Scada omrežij

Napredek v industriji je namenjen racionalizaciji proizvodnih procesov, te spremembe pa prinašajo tudi nova kibernetska tveganja in grožnje. Nadzorni sistemi (ICS), ki so jim izpostavljeni, so za vešče nepridiprave prosto dostopni na svetovnem spletu. Ranljivosti so lahko povsem osnovne, ko sistemi niso zaščiteni z gesli, pa do težav s konfiguracijo, programskih napak in ranljivosti strojne opreme. Ko spletni nepridiprav enkrat dobi dostop do programske opreme, ima tudi dostop do krmilnika, in takrat je verjetnost uspešnega napada že zelo visoka.


Poskrbite za varnost

Industrijski nadzorni sistemi, ki se uporabljajo v kritični infrastrukturi in proizvodni industriji, so tarča zelo sofisticiranih, prefinjenih napadov. Rešitev Check Point zagotavlja preverjeno integrirano varnost kot del celovite varnostne rešitve za ICS.

Industrija, proizvodnja, kritične infrastrukturne zmogljivosti, upravljanje stavb. To so sistemi, ki se v veliki meri zanašajo na električno, mehansko, hidravlično in druge vrste opreme. To opremo krmilijo z industrijskimi krmilniki in senzorji. Omenjeni sistemi so povezani s sistemi upravljanja, kot sta SCADA (nadzor in pridobivanje podatkov) ali DCS (distribuirani nadzorni sistemi) in tvorijo ICS (industrijski nadzorni sistem) rešitev. ICS tako omogoča učinkovito zbiranje, spremljanje in analizo podatkov ter avtomatizacijo proizvodnih in industrijskih procesov.

Potreba po zaščiti je vse večja

Kibernetske grožnje, usmerjene v ICS, naraščajo hitro, zato je potreba po zaščiti vse večja. Vgrajeni operacijski sistemi v podjetjih pogosto niso dovolj varnostno zaščiteni, imajo tudi preprosta gesla in osnovne konfiguracije, ki za napadalce niso nikakršen izziv. Varnost ICS mora biti večplastna, da lahko prepreči napade bodisi zunanjih bodisi notranjih virov. Linija naprav Checkpoint 1200R zagotavlja preverjeno integrirano varnost kot del celovite varnostne rešitve.

Chackpoint 1200R dopolnjuje široko družino naprav, ki podpirajo raznoliko paleto pogojev in izpolnjujejo specializirane zahteve za varnost ICS. Ustreza standardom, kot sta IEEE 1613 in IEC 61850-3 za toploto, vibracije in odpornost na elektromagnetne motnje. Poleg tega je certificiran za delovanje v pomorstvu po standardih IEC-60945 in IACS E10 in je v skladu z DNV 2.4.

Integrirano odkrivanje in preprečevanje groženj

Zaznajte in preprečite ciljne napade na komponente ICS v okoljih operativne tehnologije s posebno zaščito za te ranljive sisteme. Tehnologije za preprečevanje groženj Checkpoint se lahko pohvalijo, da so med najbolj učinkovitimi v industriji in jih je mogoče uporabiti za zaznavanje in zmanjšanje motenj operativnih procesov.

Za večjo varnost spleta je potreben premik k uporabi šifriranja HTTPS,SSL in TLS. Check Point Threat Prevention zazna grožnje in zagotavlja varnost uporabnikov, medtem ko brskajo po internetu in uporabljajo korporativne podatke.

Najboljši v svojem razredu

Skrbniki lahko določijo varnostno politiko za celotno omrežje – vključno z notranjo varnostjo, oddaljenimi spletnimi mesti, … z enega samega centralnega strežnika Check Point Security Management. Čas upravljanja se z omenjenimi rešitvami drastično zmanjša, prav tako tudi stroški.

S tem boste izpolnili in celo presegli regulative in ICS zahteve po kibernetski varnosti, kot je na primer NERC-CIP.

CheckPoint Application Control ima široko podporo za specializirani industrijski nadzorni sistem in protokole Scada. Skrbniki lahko na primer preprečijo sistemom za spremljanje in poročanje izvajanje zapisovanja na nadzorne sisteme. Poleg tega njihov dekoder protokola omogoča natančno krmiljenje na ravni ukazov in še bi lahko naštevali.

Več najdete na checkpoint.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več