31.05.2013 10:11

Zaščitite domače Wi-Fi omrežje

Prenosniki, tablični računalniki in pametni telefoni so glavni krivci, da lahko domača brezžična omrežja zaznamo za praktično vsakim vogalom. Nemalo takšnih omrežij sploh ni zaščitenih ali pa je njihova zaščita neustrezna.

V kolikor vaše omrežje za brskanje po spletu uporabljajo tudi sosedje, boste to v najboljšem primeru občutili z nekoliko počasnejšim odpiranjem spletnih strani. Nepooblaščeni uporabniki pa lahko vaše omrežje zlorabljajo tudi za prenos nelegalnih vsebin, pošiljanje neželene in grozilne elektronske pošte ali vdore v druge računalniške sisteme itn. Z nezaščitenim omrežjem pa nepridipravom odpirate tudi vrata za dostop do podatkov, ki so shranjeni na vseh ostalih napravah v domačem omrežju.

Ponujamo vam nekaj korakov za varno uporabo domačega Wi-Fi omrežja:

• Preverite nastavitve svojega usmerjevalnika (ang. router). Najprej pridobite IP naslov svojega usmerjevalnika ter uporabniško ime in geslo, ki ju potrebujete za dostop do nastavitev. Te podatke boste našli v uporabniškem priročniku, ki ste ga prejeli ob nakupu usmerjevalnika. IP naslov (izgledal bo približno tako: 192.168.1.1) vpišite v naslovno vrstico svojega spletnega brskalnika in se prijavite v spletni vmesnik usmerjevalnika.
  • Spremenite privzeto uporabniško ime in geslo. Po uspešni prijavi v spletni vmesnik usmerjevalnika najprej zamenjajte privzeto uporabniško ime in geslo. Tako boste nepridipravom otežili dostop do nastavitev svojega routerja. Predlagamo tudi, da dostop do nastavitev routerja omogočite le za naprave, ki so na usmerjevalnik povezane s kablom.
  • Spremenite ime za svoje brezžično omrežje (SSID) in ga skrijte. Spremenite privzeto ime za svoje brezžično omrežje. Za ime omrežja ne uporabite svojega imena, naslova ali drugih osebnih informacij. Nato svoje omrežje še skrijte. Tako bo moral vsakdo, ki bi se želel v vaše omrežje vključiti, ime omrežja poznati in ga v svojo napravo tudi vpisati.
  • Omogočite šifriranje brezžičnih komunikacij. V prejšnjem koraku ste ime svojega omrežja skrili, še vedno pa morate svojo brezžično komunikacijo šifrirati. Pri tem izberite možnost šifriranja WPA2 in izberite geslo, ki ga boste morali vpisati v vsako napravo, ki se bo želela povezati v vaše omrežje. Izberite dolgo geslo, ki vključuje kombinacijo črk, številk in znakov.
  • Filtriranje MAC naslovov. Vsaka naprava – namizni računalniki, prenosniki, tablični računalniki, telefoni itn. imajo svoj unikaten MAC naslov. Usmerjevalnik lahko nastavite tako, da vstop v vaše brezžično omrežje dovoli le napravam, katerih MAC naslove že pozna. Pred tem morate MAC naslove svojih naprav vpisati v nastavitve usmerjevalnika.

Nekateri usmerjevalniki omogočajo tudi nastavljanje moči oddajanja brezžičnega signala. Tako lahko ustrezno zmanjšate domet omrežja izven svojega stanovanja ali hiše. Predlagamo tudi, da posodabljate strojno programsko opremo (ang. firmware) svojega usmerjevalnika. To boste našli na spletnih straneh proizvajalca vašega usmerjevalnika.

Pri vsem tem pa ne pozabite na protivirusno zaščito svojih naprav v domačem omrežju. ESET Family Security Pack denimo omogoča zaščito šestih naprav z eno samo licenco.

Normal

false

SL
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;}

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

MVM SERVIS d.o.o.