Računalništvo, telefonija
12.08.2014 09:19

Deli z drugimi:

Share

Zaščitite svoje digitalne naprave

Zaščitite svoje digitalne naprave
Zaščitite svoje digitalne naprave

Se še spomnite časov, ko se je cela družina zbrala okrog enega računalnika in gledala v zaslon? Dandanes so časi drugačni, vsak član družine že ima svoj računalnik, pametno tablico ali telefon. Zanimivo vprašanje, ki nas utegne presenetiti in si ga moramo zastaviti: Koliko digitalnih naprav (računalniki, pametne tablice ali telefoni) uporablja vaša celotna družina na umirjen, vsakdanji večer?

Prepričajte se, da vaš odgovor vključuje vse računalnike (prenosne in namizne), pametne tablice in telefone, ipode, in podobne naprave. Potem pomislite še na TV in različne predvajalnik, ki so prav tako lahko povezani na domače omrežje. Zaključimo lahko torej, da je danes večina družin opremljenih z velikim številom digitalnih naprav.

Vse te naprave nam olajšajo vsakdanje opravke. Pa naj bo to zabava ali sama organizacija dela ali delo kot samo. Če pa naprave niso zaščitene pravilno, nam lahko povzročijo ogromno nepotrebnih problemov. Zakaj potrebujemo zaščito teh naprav? Ker je ogromno zlonamernih ljudi, ki bi se radi polastili vaših zaupnih informacij in/ali vašega denarja. Nekateri bi radi ukradli tudi katero izmed vaših digitalnih naprav.

Najbolj pogosto orožje teh kriminalcev so razni računalniški virusi, kode, črvi, trojanski konji, ki se prenašajo preko spleta. Ne moremo pa zanemariti tudi dejstva, da se lahko vse to prenese tudi preko različnih izmenljivih medijev (USB ključki, CD, DVD mediji, …). Zato je najučinkovitejša pot, da se obranimo pred nezaželenimi vdori, uporaba dobrega protivirusnega programa, ki preveri sleherno prejeto datoteko (tako preko interneta, kot tiste, ki jih priklopimo preko izmenljivih medijev). Večina teh programov pride z že vključenimi dodatnimi funkcijami kot so filtriranje spletnih strani, anti-phishing ter celo zaščito proti kraji.

Ko izbiramo pravi protivirusni program za naše naprave, je smiselno, da preverimo ali že obstaja kakšen paket licenciranja, ki vključuje zaščito več naprav naenkrat. Tako bo cena celotne zaščite nižja, kot pa v primeru, da kupimo licenco za vsako napravo posebej.

Eden izmed takih paketov licenciranja je ESET Multi-Device Security Pack, kateri vključuje zaščito računalnikov, pametnih tablic in telefonov. Na voljo je paket 5, ki omogoča zaščito 5 naprav (računalnikov, tablic ali pametnih telefonov) in paket 3+3, ki vključuje zaščito za 3 računalnike ter 3 tablice ali pametne telefone.

Ali res potrebujete zaščito za vsako napravo? Samo ena nezaščitena naprava v vašem omrežuje vam lahko naredi ogromno škodo. V kolikor pustimo katero izmed naprav nezaščiteno, jo moramo uporabljati z veliko mero previdnosti.

Zdaj ko je tukaj poletje, je mogoče najboljši čas, da preverimo in morebiti izboljšamo protivirusno zaščito v domačem gospodinjstvu, ter da se na kratko pogovorimo o varnosti na internetu z ostalimi člani gospodinjstva. V kolikor planirate na dopust vzeti katero izmed naprav, lahko nekaj namigov o zaščiti dobite tudi tukaj.

Nasvet: v kolikor sumite, da je katera izmed računalniških naprav, ki jih uporabljate v vašem gospodinjstvu, že okužena, potem jih lahko brezplačno preverite z ESET protivirusnimi programi. Obiščite spletno stran www.eset.com/si in si zagotovite preizkusno verzijo protivirusnega programa po vaši izbiri!


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več