14.08.2018      16:52
SOBRA 2018

Zavezništvo zaupanja 7. mednarodnega sejma obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA 2018

SOBRA, 7. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, bo letos od 20. do 23. septembra na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko predstavil opremo, znanje in najpomembnejše institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. V zavezništvu zaupanja in sodelovanja bo povezal profesionalne, dolžnostne in prostovoljne organizacije ter poskrbel za prenos znanja in izkušenj iz zrele v mlado generacijo. Zato naj bosta uvodna poudarka namenjena ravno mladim.

Direktorat za obrambne zadeve Maribor bo v četrtek, 20. in v petek, 21. septembra pripeljal na sejem 2.000 nabornikov, kjer jim bodo pripadniki Slovenske vojske predstavili opremo, znanja in vojaške poklice, v katere se lahko vključijo.

V soboto, 22. in nedeljo, 23. septembra bo pomen vzgoje za zaščito in reševanje podčrtalo Državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta. Na njem se bo pomerilo kar 5.000 tekmovalcev iz 497 gasilskih društev.

Razen mladim pa bo sejem SOBRA seveda namenjen vsem tistim, ki so poklicno ali prostovoljno že vključeni v sistem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, se s temi področji povezujejo poslovno in strokovno ali pa želijo poskrbeti za varnost in zaščito svojih družin in premoženja. Poleg najnovejše opreme za obrambo, varnost, zaščito in reševanje bo letos še posebej izpostavljena oprema za gasilce ter gasilska vozila.  Ob njih bodo predstavljeni najsodobnejša oborožitev, transportna sredstva, elektronska in optična oprema, informacijska, komunikacijska in laboratorijska tehnika, izdelki za preskrbo. Na voljo bodo tudi oprema za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočki za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomna zaščita in alarmni sistemi, mobilna oprema za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočki za orientacijo pa tudi oprema za prvo pomoč in varstvo pri delu.

Ob poslovnih razstavljavcih se bodo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije predstavili s strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno – družabnimi prireditvami.

Občani, ki odgovorno skrbijo za varnost svojih domov, družin in premoženja bodo tako ob spoznavanju in nakupu ustrezne opreme deležni tudi najboljših praktičnih predstavitev in nasvetov strokovnjakov.

Preizkusili se bodo lahko v spretnosti streljanja z zračnim orožjem in na simulatorjih. Zapeljali se bodo lahko tudi s pravimi vojaškimi vozili, poskusili enolončnice iz vojaškega kotla in uživali v nastopih Orkestra slovenske vojske. Vsak dan večkrat bodo lahko spremljali nastope Garde, predstavitve spretnosti, opreme in znanja slovenskih vojakov ter nastope Športne enote Slovenske vojske. Mladi iskalci zaposlitve bodo lahko našli priložnosti za svojo karierno pot z obrambnim poslanstvom

V okviru predstavitve Policije se bodo lahko obiskovalci preizkusili v varni vožnji motocikla s simulatorjem. Policisti bodo demonstrirali spretnostne vožnje z motorjem, delo s službenimi psi ter jih poučevali o samoobrambi. Vabili bodo tudi ubrani glasbeni nastopi celotnega in različnih sestavov Policijskega orkestra.

Uprava RS za zaščito in reševanje bo obiskovalce seznanjala o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o osebni in vzajemni zaščiti. Predstavljeni bodo organi, enote in službe Civilne zaščite na državnem in regijskem nivoju, Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Jamarska reševalna služba, Gorska reševalna služba, Podvodna reševalna služba, Enota za zaščito in reševanje ob nesrečah s klorom ter drugimi jedkimi snovmi ter operativni sestavi društev in nevladnih organizacij. Poseben poudarek bo na novi opremi za zaščito in reševanje (specialne mobilne muljne črpalne enote, prevozni elektroagregati, reševalni motorni čolni, vodne baraže za celinske vode, oprema tehnično reševalnih enot … ).

Dejavni bodo tudi na področju mednarodnega sodelovanja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Gostili bodo strokovne delavce iz obmejnih županij in dežel Madžarske, Hrvaške, Italije in Avstrije.
Pripravili so otroški kotiček ter nagradni kviz za najmlajše obiskovalce sejma. Za predšolske in osnovnošolske otroke prve triade bosta drugi dan sejma organizirani dve brezplačni lutkovni predstavi.

Staro in mlado pa bo vabila atraktivna in poučna mednarodna gasilska vaja »Povezani v pomoč«, v organizaciji Gasilske zveze Gornja Radgona.

Sejem SOBRA bo vabil vse, ki skrbijo za nacionalno, javno in osebno obrambo, varnost, zaščito in reševanje od četrtka, 20. do nedelje 23. septembra od 9.00 do 18.00 ure, oz. v nedeljo, zadnji dan do 16.00 ure. Sejemskemu zaključku bo sledilo še svečano zaprtje Državnega članskega in mladinskega gasilskega tekmovanja za memorial Matevža Haceta v nedeljo ob 17ih na stadionu z velikih mimohodom ter postrojem vseh gasilskih enot.

Povezave:Pomurski sejem

Kakšna se vam zdi ideja upogljivih pametnih telefonov?

Zakaj upogljivi pametni telefoni niso idealni

Od maja nižje cene mednarodnih klicev v Evrop... 1
lukapotocnik  |  Sporočila se obračunavajo na minuto?
Prvi minister za kibernetsko varnost, ki še n... 1
Steiermark  |  Ob prebiranju naslova, sem pomislila, da...
Amazon tokrat z mikrovalovno pečico 1
slo81a  |  Takšne pametne naprave rabijo neumni lju...