Računalništvo, telefonija
10.10.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Zgodovina razvoja Huaweijeve dvojne kamere za pametne telefone

Zgodovina razvoja Huaweijeve dvojne kamere za pametne telefone
Zgodovina razvoja Huaweijeve dvojne kamere za pametne telefone

Huawei je s svojimi dvojnimi kamerami prispeval ogromno k zvišanju kakovosti fotografije na pametnih telefonih. Po predstavitvi modela Huawei P9 z Leica dvojno kamero, so se tudi drugi proizvajalci pridružili družini naprav z dvojnimi kamerami.

Vemo, da so DDLR kamere standard za profesionalno fotografijo. Kljub temu pa so te naprave velike in ne preveč priročne za prenašanje naokoli, da kompleksnosti rabe niti ne omenjamo. Zaradi tega se ljudje vse bolj zanašajo na svoje pametne telefone.

Za zajem dobre fotografije je potrebno zajeti veliko svetlobe. Zaradi tega so profesionalne kamere velike. Medtem pa imajo kamere v pametnih telefonih na voljo le 1/40 prostora v primerjavo z DSLR kamerami. Kaj torej ostane pametnim telefonom?

Problem je torej, kako lahko telefoni dosežejo ali pa celo presežejo učinkovitost DSLR kamer? Ljudje in živali imamo relativno majhna očesa, a lahko z njimi vidimo zelo ostro in celo zelo daleč. To je bilo izhodišče, ki so ga pri Huaweiju uporabili pri snovanju dvojne kamere, ki bi lahko dosegla to, kar je v preteklosti lahko samo profesionalna kamera.

Huawei prvi predstavil dvojno kamero: že leta 2014

Huawei že dolgo ve, kam kažejo trendi in je tako že leta 2011 začel z raziskavami na področju tehnologije dvojnih kamer. Do leta 2013 so pokazali izjemen napredek in uspešno razvili tehnologijo procesiranja slikovnih signalov za dvojno kamero. Decembra 2014 je Huawei predstavil svojo prvo dvojno kamero v modelu Honor 6 Plus.

Poleg visokih strojnih in programskih zahtev, ki jih predstavljajo dvojne kamere, je velik izziv tudi konstrukcija modula v manj kot 5 mm debelemu paketu. Hkrati pa je potrebno zagotoviti ostrino, izničiti optične napake, kot so odsevi in podobno. Vse to zahteva zelo visoko natančnost izdelave.

Huawei nadaljuje z raziskavami in razvojem novih tehnologij okoli dvojnih kamer v sodelovanju z legendarnim izdelovalcem kamer, Leico. Tako je leta 2016 Huawei predstavil novo dvojno kamero Leica z modeli Huawei P9 in P9 Plus ter Mate 9.

Do leta 2017 je Huawei uspešno nadgradil svojo tehnologijo in predstavil modela Huawei P10 in P10 Plus.

Kaj so torej prednosti Huaweijevi Leica dvojne kamere?

Poglejmo: prvo je dobro omeniti, da dvojne kamere lahko zajemajo tudi globinske podatke, ki jih lahko uporabimo za razne kreativne učinke, skupaj s Huaweijevo tehnologijo 3D zaznave obraza. Zaradi tega je portretni način tako prepričljiv. Kot drugo, Huawei P10 in P10 Plus uporabljata dvojno kamero z monokromatskim in barvnim senzorjem, s čimer se zajame več svetlobe tudi v slabih svetlobnih pogojih. Kot tretje, prej omenjeni 20 MP velik monokromatski senzor lahko zajema prave črnobele fotografije na strojnem nivoju, kar daje zelo ostre in čiste fotografije. Kot četrto, z dvojno kamero je omogočena 2× povečava, kar daje več svobode pri kompoziciji. Nenazadnje pa sodelovanje Leice pri razvoju kamere, daje končnim fotografijam tisti pristen Leica videz barv.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več