Računalništvo, telefonija
17.10.2016 10:12
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Znani zmagovalci drugega finančno-tehnološkega Hackathona

Znani zmagovalci drugega finančno-tehnološkega Hackathona
Znani zmagovalci drugega finančno-tehnološkega Hackathona

Domači in tuji programerji, oblikovalci ter idejniki so 24 ur razvijali rešitve za 7 hack izzivov, pri katerih so sodelovale tako banke (SKB in Nova KBM), kot tudi domača in tuja start-up podjetja v finančni industriji (Bitstamp, MicroBlink, Halcom Plačila), podjetja, ki delujejo v omenjeni industriji (Halcom CA) ter podjetja, ki jih zanimajo FinTech rešitve (Atlantic Grupa).

Znani so zmagovalci drugega 24-urnega finančno-tehnološkega Hackathona – 2nd Adriatic FinTech Hackathon, na katerem se je več kot 120 domačih in tujih programerjev (iz držav: Velika Britanija, Belgija, Poljska, Avstrija, Italija, Madžarska, Turčija, Egipt, Indija, Rusija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija) po principu odprtega inoviranja pomerilo v razvoju rešitev na dane izzive 7 Hack partnerjev; SKB, Halcom CA, Nova KBM, BitStamp, Hal mBills, MicroBlink in Atlantic Grupa. Strokovno komisijo je najbolj prepričala ekipa ZeroPass iz Slovenije, ki jo sestavljajo: Luka Perčič, Nejc Žerjal in Črt Vavroš. Žirijo so navdušili z inovativno rešitvijo z imenom Contact2Pay in tudi prejeli glavno nagrado v višini 10.000 EUR.

FinTech industrija v zadnjem času nedvomno doživlja hiter vzpon ter potrošnikom nudi vedno bolj napredne, preproste in učinkovite rešitve za njihov vsakdan. Sestavljajo jo podjetja, ki z uporabo tehnologije in tehnoloških inovacij skušajo izboljšati trenutne finančne storitve. Z vizijo FinTech Hackathona, ki ga organizira Halcom ob podpori partnerjev projekta, želimo tudi v našem okolju aktivno prispevati k hitrejšemu razvoju celotnega ekosistema, ki največje vzpone doživlja predvsem v zahodnih državah. Za razvoj novih inovacij na 2. Adriatic FinTech Hackathonu so svoje tehnološke razvojne platforme omogočila podjetja Halcom, MakerLab, Microsoft, in MicroBlink. V 24 urah se je tako v razvoju idej ter programiranju inovativnih rešitev različnih tematik pomerilo preko 120 razvojnih inženirjev, dizajnerjev, in vseh, ki želijo prispevati k inoviranju v bančni oz. finančni industriji. 2. Adriatic FinTech Hackathon je s svojim uspehom postavil mejnik v finančni industriji v regiji in tako vzpostavlja v Ljubljani novo središče, ki je zanimivo za finančno industrijo, tako banke, kot FinTech podjetja.

»Halcomu je z organizacijo FinTech Hackathona uspelo doseči zastavljene cilje in povezati banke ter startupe v premikanju meja v inoviranju na področju finančne industrije. Zelo vesel sem pozitivnega odziva partnerjev in verjamem, da je letošnji dogodek nadgradil lanskega ne samo po številu tekmovalcev in kvaliteti inovacij, temveč tudi s kvalitetnimi partnerji in prepoznavnostjo v širšem Adriatik in Balkan prostoru. S tem Hackathonom smo pokazali, da lahko vsi skupaj inoviramo in prehitimo tudi druge globalne ponudnike,,« je povedal Marko Valjavec, glavni izvršni direktor Halcoma.

Miha Vidmar, direktor razvoja v podjetju Halcom in član glavne žirije 2nd Adriatic FinTech Hackathona, je obrazložil odločitev žirije: »Zmagovalna ekipa se je pokazala s precej drugačno rešitvijo od ostalih, pri kateri so namesto vnosa gesla za npr. potrdilo plačila uporabili NFC, ki je prisoten na vseh novih brezstičnih karticah (rešitev je bila neodvisna od banke, ki je izdala plačilno kartico). S samim dotikom kartice in telefona se potrditev plačila izvede brez dodatnega vnašanja gesla na strani uporabnika, ki ga lahko nek napadalec tudi prestreže. S tako rešitvijo so se lotili problema varnosti na uporabniku prijazen način, pri čemer niso žrtvovali stopnje varnosti. Rešitev je bila inovativna, nadgrajevala je obstoječe tehnologije, kar ji omogoča izredno hiter nastop na trg in je bila enostavna za uporabo. Po vrhu vsega pa je bila še tehnično zanimiva in zahtevna za izvedbo. Imela je vse, kar bi si želeli pri zmagovalcu hackathona. Ekipa se je z rešitvijo izredno izkazala in je odličen zmagovalec drugega Adriatic FinTech Hackathona ter postavila visoke standarde za vse bodoče hackathone.«


Izjavo v imenu zmagovalne ekipe ZeroPass je podal član Luka Perčič: »Contact2Pay je rešitev, ki vzame brezstične kartice in jih uporabi za plačevanje preko spleta. Vsakič, ko naročimo preko spleta, dobimo push notification na telefon, tam odobrimo transakcijo z NFC kartico. Posebnost tega je, da četudi je telefon uporabnika okužen, je celotna transakcija še vedno varna, ker jo brani čip na NFC kartici, kjer se izvede podpis transakcije. Mi smo zelo uživali na hackathonu, organizacija je bila zelo dobro postavljena, tudi žirija je bila ustrezno sestavljena. Bili smo že na večih hackathonih in za razliko od ostalih je na Adriatic FinTech Hackathonu v finalnih predstavitvah skupin bilo moč videti dovršene in dokončane projekte, namesto zgolj nekih prosojnic. Tudi glavna nagrada 10.000 eur nas je motivirala in nam je dala signal, da organizatorji mislijo resno.«

Zmagovalci drugega FinTech Hackathona, ki so komisijo najbolj navdušili v kategoriji »Best FinTech Hack« so prejeli denarno nagrado v vrednosti 10.000 EUR. Zmagovalci izziva Robo-advising, ki ga je soportirala SKB banka, so prejeli nagrado i-Store Shop kupon v vrednosti 500 EUR ter promocijski paket SKB. Atlatic Grupa je zmagovalcem svojega izziva, »Chat to order!« podarila produkte Atlantic Grupe v vrednosti skupnega seštevka višine članov skupinem ter Montana pripomočke za na pot. Nova KBM je za najboljšo rešitev hack izziva »Banking widgets« podarila 500 EUR na predplačniški kartici Visa ter praktična darila. Microblink je za izziv »Typing is out, let’s OCR!« podaril enoletno licenco za SDK produkt, Bitstamp pa je zmagovalcem njigovega izziva »Clairvoyant« podaril štiri vožnje z Rage Buggy-jem in 1 BitCoin (po zadnji vrednosti 503 €). Halcom CA je za najboljšo rešitev izziva »Dig cloud certificates« podaril letenje v Aerodiumu Logatec, Hal mBills pa 500 EUR v mobilni denarnici v aplikaciji Hal mBills.


Zmagovalci posameznih izzivov:

SKB: Robo Advising

David and Goliaths (Srbija): David Vuletić, Nikola Todorović, Dimitrije Jankov and Dragan Vidaković

adWiz.me je rešitev, Robo-Advising sistem s sposobnostjo priporočanja ustreznih produktov strankam in analizo njihovih uporabniških profilov.

Nova KBM: Widget Banking

Bano Studios (Slovenija): Klemen Krulec, Urban Marovt, Rok Fortuna

EVEN je rešitev, ki s pomočjo PSD2 standarda omogoča enostavno deljenje stroškov znotraj skupine ljudi.

Hal mBills: Hal mBills and IoT

GameChangers (Srbija in Turčija): Mehmet Sencer Karadayi, Dušan Stanković, Nikola Đuza, Branko Gvoka

Tony: produkt, ki na enostaven način povezuje prodajne avtomate s plačevanjem preko mobilne platforme Hal mBills.

BitStamp: Clairvoyant

R3D3 (Slovenija): Slavica Šuman, Klemen Forstnerič, Črtomir Majer, Lovro Mažgon

BitBot: je rešitev, ki avtomatsko pretvarja BitCoine v valuto Ameriški dolar.

MicroBlink: Typing is out, let’s OCR!

Dizel Vešmašina (Hrvaška): Josip Kvakarić, Ivan Orehovec, Stjepan Močilac, Lora Žuliček

FinFlow: spremlja uporabnikovo finančno stanje, opozarja na nepotrebne izdatke in svetuje, kako doseči uporabnikove zastavljene cilje.

Montana (Atlantic Grupa): Chat to order

Bot-Anics (Slovenija): Jurij Zidar, Aleš Sladič, Anže Kožar

Montana ChatBot Shop: z uporabo ChatBot tehnologije povezuje uporabnike, ki oddajo naročila preko spletne trgovine in jih plačajo s Hal mBills.

Halcom CA: Dig Cloud Signing

Ichnusa (Slovenija): Blaž Artač, Luka Košenina, Dean Koštomaj, Tim Smole

Cruda je rešitev, ki omogoča oddaljeno podpisovanje za dostavo priporočenih poštnih pošiljk.

Best Team Spirit

Drop_Table (Srbija): Marko Jovanović, Stefan Milutinović, Đorđe Petrović, Željko Šević


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HALCOM d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri HALCOM d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HALCOM d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več