Fotoaparati in kamere
18.09.2014 09:17

Deli z drugimi:

Share

Nikon na Photokini predstavlja prihodnost fotografiranja

Družba Nikon je na sejmu Photokina predstavila številne trende prihodnosti, povezane z upodabljanjem. Prihajajo namreč fotoaparati in kamere, ki bodo znali brati fotografova čustva, zajemati posnetke brez pritiska sprožilca ter uporabniške izkušnje, ki bodo zajele več čutov hkrati.
Nikon na Photokini predstavlja prihodnost fotografiranja
Nikon na Photokini predstavlja prihodnost fotografiranja

V poročilu, ki ga je objavil laboratorij prihodnosti (t. i. Future Laboratory), strokovnjaki razlagajo, kako bomo ljudje v prihodnjih desetletjih zajemali, delili in uporabljali fotografije in video posnetke. V raziskavi so sodelovali številni ugledni strokovnjaki, vključno z akademiki, znanstveniki, pisatelji, misleci ter vodilnimi Nikonovimi razvojniki in strategi.

Zavedne kamere

Nova generacija senzorskih tehnologij bo fotoaparatom in kameram prihodnosti omogočila branje zunanjega okolja in razumevanje trenutka – zajeti bo moč svetlobo, zvok, temperaturo, itd. in to poustvariti z notranjim počutjem posameznika. Kamere, ki bodo prepoznale kontekst, bodo ustrezno prilagodile fotografiranje – poudarile posamezne barve ali tone, kontrast, vse z namenom, da bi kar najbolj povzele čustvo, kot ga je doživljal fotograf.

Upodabljanje vseh čutov

Zajem kmalu ne bo več omejen na vizualne medije, temveč bo postal veččutna izkušnja. Gledalec bo tako ob ogledu slike tudi slišal zvok, občutil uporabljene materiale objektov. Za vse to bodo zaslužne naprave, ki bodo sposobne oddajati tudi vonj in tako še konkretneje prenesti sporočilo. Uporabniška izkušnja trenutka ne bi mogla biti bogatejša in čustveno pristnejša.

Upodobitev v živo

Nenehno dokumentiranje dogajanja bo ključna lastnost fotografa prihodnosti. Že danes obstaja trg kar se da prilagodljivih fotoaparatov, ki omogočajo praktično hipno fotografiranje. Te naprave bodo v prihodnosti še tanjše in lažje, stalno zajemanje okolja pa bo pomenilo, da fotograf ne bo zamudil nobenega trenutka več. Odpadla bo tudi potreba po pritiskanju sprožilca, saj bo naprava sama zajemala dogajanje okoli sebe.

Vizualizacija dobrega počutja

Vse hitrejši življenjski slog se bo tudi v naslednjem desetletju nadaljeval, z njim pa bo raslo tudi povpraševanje po zatekanju k vizualnim dražljajem, ki bodo v posameznikih vzbudili občutke miru in jim ponudili svojevrstno zatočišče. Ljudem bodo blizu podobe, ki prikazujejo sprostitev in omogočajo regeneracijo organizma. Tovrstne tehnologije bodo uporabljali tudi ponudniki zdravstvenih storitev, s katerimi bodo pacientom odpravljali bolečine. Zdravilne koristi novih tehnologij bodo v prihodnje prisotne tudi na delovnih mestih in v gospodinjstvih.

“Področje upodabljanja se je od Nikonovih začetkov pred stotimi leti močno spremenilo. Laboratoriji prihodnosti nam prinašajo sporočilo, da bodo ljudje tudi v prihodnje željni novih in celo presenetljivih vizualnih vsebin in tehnologij. Ne glede na to kakšne družbene, kulturne in tehnološke spremembe so pred nami, verjamem, da bo Nikon ostal v osrčju upodabljanja in ljudem pomagal zajeti ključne čustvene trenutke in jih upodobiti v fotografiji,” je povedal podpredsednik družbe Nikon Tad Nakayama.

“Naloga laboratorija prihodnosti je uresničevanje prihodnjih idej. Omenjeno poročilo je navdušilo tudi nas, saj dinamika fotografiranja in zajemanja videa prinaša obilo zanimivih trenutkov. Pred nami so trendi, ki nas bodo navduševali in fotografsko industrijo izzvali k novim inovacijam,” je dodal izvršni direktor Future Laboratory Chris Sanderson.

www.thefuturelaboratory.com

www.lsnglobal.com

www.nikon.si


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Nikon fotoaparati

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

"Bohinjsko drevo" po natanko desetih letih spet v soju (fotografskih) žarometov

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več