Fotoaparati in kamere
26.09.2013 16:26
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

4 Nikon nasveti za varno uporabo spominskih kartic

Kadar nanese beseda na spominske kartice so fotografi pogosto v dilemi. Pojavi se namreč kar nekaj vprašanj. Bi svojemu Nikonu namenili kartico z 32GB ali dve po 16GB ali celo 4 po 8GB? Več manjših spominskih kartic bo sicer malce dražje od ene same primerljive kapacitete, a vsi vemo, da so spominske kartice prav tako naprave, ki lahko odpovedo. Ob koncu potovanja se boste laže sprijaznili, če vam odpove le zadnja od štirih 8GB, saj boste v nasprotju z eno samo večjo, domov še vedno prinesli tri spominske kartice polne spominov. Pa fotoaparat lahko pade v vodo, ga izgubite, vam ga ukradejo ... Povzemamo glavne nasvete najbolj priznanih Nikonovih fotografov.
4 Nikon nasveti za varno uporabo spominskih kartic
4 Nikon nasveti za varno uporabo spominskih kartic

1. Kartice redno formatirajte

– Vsako novo spominsko kartico pred prvo uporabo vedno formatirajte v fotoaparatu (ali drugi napravi) v katerem jo boste uporabljali. Fotoaparat Nikon in kartica se tako sporazumeta in njuni parametri postanejo združljivi. Prav tako je kartice priporočljivo v istem fotoaparatu formatirati tudi občasno po uporabi; tako »globinsko« izbrišemo vse skrite podatke, slike, imena datotek in kartico na neki način resetiramo za ponovno uporabo. Seveda se je vedno treba prepričati, da ste prej shranili vse posnetke.

2. Posnetke brišite na računalniku, ne na fotoaparatu – Spominska kartica je v osnovi tipičen spominski medij, za katere pa velja, da manjkrat, ko nanje ali z njih zapišete ali izbrišete podatke, bolje je za njihovo življenjsko dobo. Naj to ne bo prestrogo pravilo, a kadar to ni nujno potrebno, se poskusite izogniti brisanju (posameznih) neželenih posnetkov že med samim fotografiranjem, saj boste lahko po prenosu posnetkov na računalnik celotno vsebino kartice izbrisali naenkrat.

3. Ko se pripeti nezgoda, prenehajte s fotografiranjem – Če se pripeti najhujše in pomotoma izbrišete vsebino kartice, posamezne posnetke ali pa se kartica začne čudno obnašati in je fotoaparat ne prepozna več, takoj prenehajte z uporabo takšne kartice. Vse ni vedno izgubljeno, saj lahko v mnogih ali celo večini primerov posneti material povrnete s postopki za obnovo podatkov, ključnega pomena, da so ti postopki uspešni pa je, da iskanih podatkov ne prepišete z novimi.

4. Kartice vstavljajte in iz fotoaparata jemljite, ko je ta ugasnjen – Izogibajte se vstavljanju spominske kartice v fotoaparat, ko je ta prižgan, še posebej, če uporabljate malce starejši fotoaparat. Čeprav pri novejših napravah to naj ne bi bila več težava, so kartice pri pogostem vstavljanju v vklopljene naprave podvržene t. i. »napetostnemu šoku« in kaj lahko je prav to vzrok, da fotoaparat kartice kar naenkrat ne prepozna več.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Nikon fotoaparati

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

"Bohinjsko drevo" po natanko desetih letih spet v soju (fotografskih) žarometov

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več