Fotoaparati in kamere
03.02.2014 13:33

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar ste hoteli vedeti o VR in ‘stabilizatorju slike’

Precej poznano je nepisano pravilo, da bo naš posnetek dovolj oster, če bo čas fotografiranja vsaj primerljiv z goriščno razdaljo, pri kateri smo posnetek naredili. V praksi to pomeni, da bo pri fotografiranju z goriščno razdaljo 200 mm ustrezen čas vsaj 1/200s ali krajši. To seveda velja za efektivne goriščne razdalje. Torej bo ustrezen čas pri uporabi 200 mm objektiva na DSLR fotoaparatu DX formata (kjer je goriščnica 200 mm zaradi t.i. 'krop faktorja' primerljiva s 300 mm) vsaj 1/320s ali krajši.
Vse, kar ste hoteli vedeti o VR in 'stabilizatorju slike'
Vse, kar ste hoteli vedeti o VR in 'stabilizatorju slike'

Ker se radi delimo na tiste z bolj in tiste z manj mirno roko, je seveda veliko odvisno tudi od samega fotografa, predvsem pa od pogojev, v katerih fotografira. Ko se znajdemo v tako slabih svetlobnih pogojih, da se pravila ne moremo držati, ker za kaj takega preprosto ni dovolj svetlobe, se lahko zanesemo na Nikonovo tehnologijo VR (Vibration Reduction), ki je vgrajena v večino sodobnejših NIKKOR objektivov in med samim fotografiranjem skrbi za zmanjšanje ali celo odpravo tresljajev in njihovih posledic. Poglejmo, kako deluje in na kaj je dobro biti pozoren.

Pri VR tehnologiji gre za napravo, ki je vgrajena v samo optično konstrukcijo, torej med leče objektiva in je sestavljena iz dveh ključnih vrst elementov; tipal, ki zaznavajo gibanje oziroma tresljaje in ultrazvočnih pogonov oziroma motorčkov, ki zaznane tresljaje odpravljajo, oziroma, če smo natančnejši, jih kompenzirajo s premikanjem ene ali več (ne pa vseh) leč v objektivu.

Učinkovitost VR tehnologije se meri in navaja v stopnjah in gre za standard, ki ga je 1. julija 2013 uvedlo združenje CIPA za določanje zmogljivosti stabilizacije slike v digitalnih fotoaparatih.

Vrnimo se na začetek tega teksta in se spomnimo primera, kjer na DSLR fotoaparatu DX formata fotografiramo z efektivnimi 300 mm. Ustrezen čas bi bil 1/320s, v primeru, da je VR vklopljen in pri tem učinkovit za 3 stopnje, pa bi to pomenilo, da lahko uporabimo za 3 stopnje krajši čas fotografiranja, torej 1/40s (1/320s > 1/160s > 1/80s > 1/40s). Če vas zanima učinkovitost VR tehnologije pri konkretnih objektivih, je na Nikonovi spletni strani na voljo seznam nekaterih objektivov in učinkovitost njihovih VR zmogljivosti po CIPA standardu.


VR je resda izjemna in precej učinkovita tehnologija, vseeno pa velja biti pozoren na nekatere podrobnosti. Kdaj VR uporabiti oz. vklopiti in kdaj ne? Tu je odgovor precej preprost; VR naj bo vklopljen, ko je to potrebno; torej pri fotografiranju statičnih motivov z daljšimi časi. Nekako tudi velja, da VR ni kaj prida smiseln pri časih fotografiranja, ki so krajši od 1/500s, ostane pa porabnik baterije, zato je priporočljivo, da je VR v (dovolj) dobrih svetlobnih pogojih izklopljen. Prav tako VR ne sme biti aktiven pri odpenjanju objektiva z ohišja fotoaparata; v tem primeru izven ležišča ostanejo leče, ki v objektivu odpravljajo tresljaje in tako se zgodi, da v objektivu, ko ga stresete, »nekaj ropota«. Sicer nič hudega, leče se bodo spravile v red, ko bo objektiv spet na ohišju in VR spet aktiven, vseeno pa naj bo VR pri snemanju objektiva neaktiven ali izklopljen.

Pa dobro luč in mirno roko!

Podrobnosti o VR tehnologiji najdete tukaj.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Nikon fotoaparati

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

"Bohinjsko drevo" po natanko desetih letih spet v soju (fotografskih) žarometov

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več