Trdi diski
07.10.2012 11:37

Deli z drugimi:

Share

Trdi diski z 10 TB prostora že čez dobro leto?

Se nam v bližnji prihodnosti obetajo prostornejši in manjši trdi diski?
Se nam v bližnji prihodnosti obetajo prostornejši in manjši trdi diski?

Prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj. Zato proizvajalci trdih diskov kot po tekočem traku pripravljajo vedno zmogljivejše izdelke. Ker današnje rešitve trdim diskom ne morejo več zagotavljati hitre rasti kapacitet, so inženirji podjetja TDK razvili novo tehnologijo zapisa podatkov. Z njeno pomočjo je mogoče na kvadratni palec zapisati kar 1,5 terabajtov podatkov. To je 50-odstotkov več od »rekorda«, ki ga je pred nekaj meseci postavilo podjetje Seagate.

S pomočjo nove tehnologije podjetja TDK bi lahko proizvajalci trdih diskov pripravili izdelke s precej večjimi kapacitetami kot danes. Trdi diski velikosti 2,5-palcev bi lahko na eno magnetno ploščo shranili en terabajt podatkov, 3,5-palčni diski pa kar dva terabajta. Ker na trgu že najdemo 3,5-palčne trde diske s petimi magnetnimi ploščami, to pomeni, da bi lahko nanje shranili do 10 terabajtov podatkov.

Zapis podatkov po potekal na osnovi tehnologije toplotnega magnetnega zapisovanja HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording). Ta uporablja laser za segrevanje feromagnetnega materiala (železoplatinaste zlitine) pred zapisom podatkov. Na ta način lahko podatke shrani na precej manjše področje, saj tu ni prisotne tako imenovane superparamagnetnosti. S tem posledično se znatno poveča gostota zapisa na kvadratni palec.

Podjetje TDK je prepričano, da bodo lahko trdi diski s kapacitete 10 terabajtov na trg prispeli že leta 2014. Ti bodo sprva na voljo za osebne računalnike, nekoliko kasneje pa še za prenosnike. Upajmo le, da bodo ti dosegljivi tudi tistim z nekoliko plitkejšimi denarnicami.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
SSD diski zunanji trdi diski

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847