Igralne konzole
01.09.2020 10:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Primerjava težko pričakovanih Sony PS5 in Microsoft Xbox Series X

.. Dva največja proizvajalca igralnih konzol, Microsoft in Sony, se bosta letos pozimi "udarila" za kupce novih modelov konzol PlayStation in Xbox ..
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Seveda ne smemo pozabiti na Nintendo Switch, ki je prepričal zajeten delež uporabnikov, vendar pa napovedi kažejo, da bosta letošnja PlayStation 5 in Xbox Series X poskrbela za velik preskok. Kljub temu, da je znanih že precej informacij o novih konzolah, pogrešamo najbolj pomemben podatek, in sicer ceno. Znano je recimo tudi to, da bo Xbox Series X izšel novembra.

Če pogledamo dizajn obeh novih konzol, lahko vidimo, da sta si med seboj popolnoma različni. PS5 je v večini bele barve, ukrivljen in zelo futurističen, medtem ko je Xbox Series X škatlaste oblike in črne barve. Sony je v sklopu predstavitve izpostavil predvsem igre, ki jih lahko pričakujemo za novo konzolo, prav tako je Microsoft v začetku maja dal največjo pozornost igram – med drugim Xbox premium naslovom, kot so Halo Infinite, Forza Motorsport in Tetris Effect: Connected and The Medium.

Zaradi še vedno trajajočih trgovinskih sporov in pomanjkanja pomnilniških opcij, lahko pričakujemo višjo ceno konzol, kot smo jo pričakovali sprva. To je tudi pomemben razlog, zakaj nismo povsem prepričani, kje in kdaj bosta konzoli najprej na voljo. Tukaj nastopi tudi faktor “korona virusa”, ki bi lahko zamaknil proizvodnjo in posredno vplival na to, da si morda nekateri, ki so si do zdaj lahko privoščili predhodne izdaje konzol, zdaj zaradi zaostrenih ekonomskih razmer tega ne bodo mogli privoščiti.

Po drugi strani pa je Sony že povečal cilje kar se tiče proizvodnje konzole PS5, Microsoft pa je samozavestno dodal, da bo cena njihove konzole zelo privlačna. Morda pa je Microsoft s tem mislil na cenovno dostopnejši model, ki naj bi bil poimenovan Xbox Series S in je prilagojen na 1080p in xCloud “gaming”.

To poglavje vojne igralnih konzol bo izredno pomembno. Ne zato, ker bosta 8K resolucija in “ray-tracing” avdio tehnologija za bolj naraven zvok postali povsem običajni lastnosti, temveč predvsem zato, ker se je “gaming” trg v zadnjem času močno spremenil, postal je bolj fragmentiran in bolj zapleten.

Poleg tega, da igralne konzole stalno tekmujejo z računalniki, se zdaj soočajo še z novimi “hardware-free” oblačnimi storitvami. Tukaj imamo v mislih predvsem Google Stadia in Nvidia GeForce, prav tako pa je blizu masovne uporabe trenutno še beta Microsoftov Project xCloud, ki naj bi izšel v sklopu storitve Xbox Game Pass Ultimate v septembru. Če k temu dodamo še konkurenco mobilnih igralnih naročnin, kot je Apple Arcade, vidimo, da je situacija na trgu zelo zaostrena.

PlayStation 5

Poleg resnično zanimivega dizajna je največja novost skoraj zagotovo novi “DualSense” kontroler. Sony se je potrudil, da bodo uporabniki novega kontrolerja še bolj uživali v igranju, ob predpostavki, da bodo razvijalci pripravljali igre, ki bodo podpirale nove lastnosti kontrolerja. Za zdaj je bil “DualSense” omenjen zgolj pri igri Ratchet and Clank: A Rift Apart. Poleg vsega ima kontroler tudi nove zvočnike in mikrofone ter USB-C povezavo. PS5 se je med drugim odločil za pomnilnik v obliki trdega diska, kar ga dela bolj primernega za večje prenose iger. Nekaj napovedanih iger je istih kot pri konzoli Xbox, vseeno pa lahko pričakujemo določene ekskluzivne naslove, kot so Gran Turismo 7, Horizon Forbidden West (nadaljevanje Horizon Zero Dawn), Marvel’s Spider-Man: Miles Morales itd.

Sony je na predstavitvenem dogodku potrdil, da bo letos izšla tudi “digitalna” verzija konzole. Slaba stran nove konzole PS5 je, da bo ponujala relativno malo prostora – 825 GB. Sicer je konzolo Sony opremil z možnostjo NVMe SSD razširitve, ki je dokaj standardna, še vedno pa mora zadostiti določenim pogojem. Medtem ko se specifikacije med obema prihajajočima konzola precej razlikujejo, za zdaj še ne vemo, katere se bodo dejansko poznale na uporabniški izkušnji.

Dejstvo je, da imata obe platformi različno strojno in programsko arhitekturo, kar pomeni, da je težko napovedati, kako bo to vplivalo na učinkovitost delovanja in kvaliteto slike.

Xbox Series X

O dizajnu nove Microsoftove konzole je bilo veliko govora, saj bolj kot na konzolo Xbox One, spominja na neke vrste pametni zvočnik. Microsoft je govoril tudi o izboljšavah kontrolerja, vendar predvsem z vidika zmanjševanja motenj delovanja, ne toliko z vidika nekega bistvenega tehnološkega napredka. Zanimiva lastnost je tudi “Smart Delivery“, ki uporabniku ponudi pravo izdajo igre, četudi smo zamenjali konzolo.

Kar se tiče iger, imamo za konzolo Xbox Series X bolj jasno sliko, kaj vse lahko pričakujemo in katere igre bodo pripravljene že ob izidu konzole. Če jih naštejemo zgolj nekaj: Assassin’s Creed Valhalla, Call of the Sea, Chorus, Cyberpunk 2077, Dirt 5, Halo: Infinite, Hellblade II, Outriders, Scarlet Nexus, The Ascent, Yakuza: Like a Dragon. Ena največjih prednosti konzole Xbox Series X je storitev Xbox Games Pass; Microsoft je na predstavitvenem dogodku dejal, da bodo vse nove igre za XGP na voljo že od prvega dne.

Obe konzoli bosta naredili velik korak naprej

Ne glede na to, kaj vse bomo o novih izdajah konzol še izvedeli do izida, lahko že zdaj potrdimo, da bosta obe precej bolj zmogljivi od svojih predhodnic. Obe slonita na podobni AMD Zen 2 arhitekturi procesorjev, poleg tega pa sta konzoli opremljeni z grafično kartico AMD Radeon Navi s 16 GB spomina. Obe podpirata “ray-tracing” tehnologijo, dekompresijsko pospeševanje, SSD implementacijo in še veliko več.

Kot ponavadi, so igre tiste, ki pritegnejo največ pozornosti, še posebej tiste, ki bodo na voljo ob izidu konzol. Ključna bo tudi cena, ne samo za konzole same, temveč tudi za igre in različne dodatke.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Xbox konzole


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EPSON

, ,
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več