Igralne konzole
20.09.2018 22:44

Deli z drugimi:

Share

Sony je razkril mini konzolo PlayStation Classic

Sony je razkril mini konzolo PlayStation Classic
Sony je razkril mini konzolo PlayStation Classic

Sonyjev mini PlayStation Classic je 45% manjši od originalne konzole. Ta je izšla leta 1994, Sony pa se je odločil, da bi svojim oboževalcem ponudil nekaj posebnega in kot lahko vidimo, nekaj zelo majhnega. Med igrami, ki bodo namenjene za dotično “mini” konzolo in jih bo več kot 20, bosta tudi legendarni igri Final Fantasy VII in Tekken 3. PlayStation Classic je po velikosti nekje za polovico originalne konzole, izšla pa naj bi 3. decembra letos. Takole na prvi pogled je konzola zares simpatična, je pa dejstvo, da Sony ni želel ustvariti samo lepega in estetsko privlačnega produkta, temveč so ciljali predvsem na uporabniško izkušnjo.

Eden od strokovnjakov za igralne konzole je za BBC povedal, da je gonilna sila za proizvodnjo retro konzol bila nostalgija. To je bilo glavno sredstvo za proizvodnjo historičnih videoiger, ki so danes postale bolj popularne kot v svojih najboljših časih. Konzola je prva Sonyjeva naprava, ki je dobila tovrstno kompaktno preobrazbo. Nintendo je pred tem naredil mini verzije konzole NES in SNES, ki so prav tako ponujale nekaj prednaloženih klasičnih iger. Ali bo ta trend “mini” konzol še naprej naraščal, je vprašanje, kajti po drugi strani lahko opažamo, da uporabniki raje uporabljajo konzole, ki so stacionarne in že same po sebi zbujajo nek drug občutek večjega prostora.

Med ostalimi igrami, ki jih najdemo v sklopu Sonyjevega novega sistema so Ridge Racer Type 4, zelo kvalitetna igra Wild Arms in prvoosebna platformna igra Jumping Flash. Zagotov boste med vsemi predlogi našli tudi kakšno, ki bo pritegnila vas kajne? PlayStation Classic se bo v osnovni prodajal za £89.99. V to ceno bo vključena mini konzola, HDMI kabel za povezavo na televizijo ter seveda 2 konotrolerja.

Dizajn naprave je ostal zvest originalu – kljub temu, da je dodaten gumb za izvržbo diska, čeprav dejanskega čitalca diska ni. Funkcija diska je, da se med igranjem zamenja igra za drugo. Ta lastnost bi morda komu znala biti všeč, ni pa to poglavnitna sprememba v konzoli sami. Datum izida pade ravno na 24. obletnico izida originalnega PlayStation-a, ki se je na Japonskem začel prodajati točno 3. decembra 1994. V Veliki Britaniji je naprava izšla septembra isto leto. Podoben scenarij lahko pričakujemo tudi zdaj, le da bo tokrat datum izida v Veliki Britaniji verjetno nekoliko zamaknjen.

Čudni gumbi

“Spremenil je popolnoma vse”, je dejal novinarka iz področja “gaminga”, Chella Ramanan, o originalni konzoli PlayStation. “Postal je del mladinske kulture v vsem kar je imel za ponuditi dobrega in slabega”. Po mnenju novinarke je Sonyju uspelo ustvariti celo subkulturo igranja iger, ki so takrat postale “kul”. “Bila je prva konzola, ki sem jo kupila zase. Sony je naredil izjemno delo v svoji marketinški kampanji”, je dodala Ramananova.

Kot sama pravi gre velik delež uspeha pripisati nostalgiji, ki jo ljudje gojijo do 80-ih in 90-ih let. Tukaj je seveda mislila na TV serije kot je recimo Stranger Things ipd. “Retro konzole imajo estetiko, ki jo ljudje želijo od starejše tehnologije. Enostavno je zgleda nekaj romantičnega na teh čudnih, velikih in okornih gumbih”, je dodala. Poleg vsega tega je pomemben faktor tudi to, da imajo nove generacije tako priložnost igrati ikonične igre, ki so vsaka po svoje legendarna. “Industrija postaja vse starejša, kar pomeni, da moramo najti način, kako graditi arhiv vsega kar počnemo, torej naše celotne zgodovine”, je zaključila novinarka.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
PlayStation konzole

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808