Dodatki za računalnike
07.03.2010 14:34

Deli z drugimi:

Share

Corsair in Super Talent z enkripcijo v svojih USB pogonih

Kodiranje USB ključev si vtira pot tudi k domačim uporabnikom.
Kodiranje USB ključev si vtira pot tudi k domačim uporabnikom.

Podjetji Corsair Memory in Super Talent Technology sta med vodilnimi ponudniki različnih pomnilniških rešitev, tako tistih temelječih na flash pomnilniku, kot tudi DRAM pomnilniških modulov. Pred kratkim pa sta podjetji predstavili nove modele USB pogonov z vgrajeno enkripcijo. Corsair uporablja strojno 256 bitno Advenced Encryption Standard (AES) enkripcijo, Super Talent pa 128 ali 256 bitno Electronic Codebook (ECB) enkripcijo.

Corsairov pomnilniški ključ se imenuje Flash Padlock 2 in za zaščito podatkov uporablja dve metodi. Prva je osebna številka (PIN), ki ga jo potrebno vnesti skozi vgrajeno tipkovnico. Brez vnosa osebne številke tako ni moč dostopati do podatkov. Druga zaščita pa je že omenjena 256 bitna AES enkripcija podatkov na pogonu, ki prepreči, da bi nepridipravi pogon razstavili in na ta način zaobšli osnovno PIN zaščito. Večina tovrstnih pogonov ima poleg še program v katerem vpišemo geslo za dostop za podatkov, tega pri Padlocku 2 ni, saj ga vnesemo kar skozi tipkovnico na ključu, kar je vsekakor bolj priročno. Ni pa prijetno, če izgubimo ali pozabimo PIN, v tem primeru nam preostane le, da izbrišemo vso vsebino, preden pogon lahko ponovno uporabimo. Z računalnikom se Padlock 2 sporazumeva preko vmesnika USB 2.0, najnovejši standard 3.0 žal ni podprt. Njegova prostornina je 8GB, razveseli pa 10 letna garancija, ki jo nudi proizvajalec.

V nasprotju s Corsairom, ki je nekaj hitrosti žrtvoval za večjo stopnjo varnosti pa se je Super Talent osredotočil na hitrostno zmogljivost, na račun nekaj nižje stopnje zaščite. Rezultat tega je podpora standardu USB 3.0 in tudi višja prostornost. Pogoni SuperCrypt so tako na voljo v naslednjih velikostih: 16GB, 32GB, 64GB, 128GB in 256GB. Po podatkih proizvajalca prenos 600MB filma na disk preko vodila USB 3.0 traja le 7 sekund, kar pomeni hitrost prenosa 85MB/s. Za enkripcijo pa pogoni SuperCrypt uporabljajo 128 bitno ECB enkripcijo, modeli SuperCrypt Pro pa 256 bitni XTS algoritem. Slednji zahteva tudi namenski program, ki pogon tako naredi za manj priročnega od Corsairove rešitve.

Cena Flash Padlocka je v ZDA okoli 55 USD, kar pomeni okoli 40 EUR. Natančna cena pogonov SuperCrypt pa še ni znana, po neuradnih informacijah naj bi 16GB pogon stal nekaj manj kot 70USD, torej okoli 50 EUR.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
USB ključi

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,