Prenosni računalniki
21.01.2018 19:00

Deli z drugimi:

Share

Štirje načini, kako je MacBook Air za vedno spremenil prenosnike

Štirje načini, kako je MacBook Air za vedno spremenil prenosnike
Štirje načini, kako je MacBook Air za vedno spremenil prenosnike

Apple MacBook Air je 16. januarja praznoval svoj 10. rojstni dan in tudi mi nismo pozabili na ta jubilej. Iz tega razloga smo se odločili, da se spomnimo na nekaj najpomembnejših inovacij, ki jih je Apple s svojim MacBook-om vpeljal v proizvodnjo prenosnikov in s tem otvoril trende, katerih učinke lahko spremljamo še danes. Ne glede na to ali ste kdajkoli imeli MacBook Air, njegove vplive lahko spremljamo praktično v vseh modelih prenosnikov najrazličnejših proizvajalcev.

Tukaj so 4 ključne lastnosti prenosnih računalnikov, ki so se s prihodom Applovega MacBook-a poslovile za vedno.

1. Optični diskovni pogon

Originalni MacBook Air je bil prvi “premium” prenosni računalnik, ki je na prodajne police vstopil brez optičnega diskovnega pogona. Seveda je obstajala opcija dodatka, ki si ga lahko kupil naknadno, vendar je odločitev, da prenosnik ne bo imel optičnega pogona izjemno pomembna iz večih razlogov.

Ne gre zgolj za to, da je danes zelo težko najti prenosnik z optičnim pogonom za CD-je, hkrati je ta poteza pomenila dokaz ostalim proizvajalcem, da bodo ljudje dejansko kupili prenosnike brez optičnega pogona. S tem, ko je bilo na spletu dostopne vse več programske opreme in s prihodom iTunes-a v glasbeno industrijo, je MacBook Air postavil tirnice za ostale proizvajalce, ki so v večini sledili.

2. Odstranljive baterije

Se še spomnite dni, ko smo lahko enostavno zamenjali baterijo prenosnika, ko je ta bila prazna? Ja, od časa, ko so odstranljive baterije postale standard, je minilo že kar nekaj časa.

MacBook Air je bil eden prvih “high-profile” prenosnih računalnikov, ki so se za vedno znebili odstranljivih baterij. Takrat je to bila zelo kontroverzna odločitev, vendar se je kot kaže splačala. Samo poglejte koliko prenosnikov danes še ima odstranljive baterije.

3. SD vhodi, USB vhodi …

Apple se je dolgo časa boril proti “nepotrebnim” vhodom na prenosnikih – od vhodov za SD kartice, USB vhodov itd. Originalni MacBook Air ni bil nobena izjema, saj je brez vhoda za SD kartico in zgolj z enim, “skritim” USB vhodom, postavil nove standarde in se tako znebil “nepotrebnih” vhodov, ki so dolgo časa dominirale na prenosnikih.

Kljub začetni zagnanosti se je Apple sčasoma vrnil in nazaj vključil vhod za SD kartico. Ne glede na vse je število raznoraznih vhodov precej manjše od tega kar smo imeli včasih in največja zahvala za to gre vsekakor Applovem MacBook Air-u.

4. Skoraj v celoti so se poslovili “debeli” prenosniki

Seveda so “debeli” prenosniki še vedno med nami, vendar jih je velika večina tankih in lahkih. Dizajn MacBook Air-a je bil revolucionaren in še danes lahko vidimo, kako “živi” v prenosnikih kot je recimo Dell XPS 13. Preprostp gre za to, da stvar funkcionira in zakaj menjati nekaj kar deluje dobro.

S tem, ko so proizvajalci stanjšali, zoožili in v celoti minimizirali dizajn prenosnikov na pravih mestih, so naprave takoj pridobile poseben učinek že s svojim izgledom, brez da bi za to trpele ostale lastnosti kot je učinkovitost. Prenosni računalniki postajajo samo še tanjši in lažji, MacBook Air pa je bil spet tisti, je ta trend sprožil.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple prenosni računalniki

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več