Prenosni računalniki
14.08.2013 15:37

Deli z drugimi:

Share

5 največjih napak ob nakupu prenosnika

Ne kliknite "kupi", dokler ne boste prebrali največjih 5 napak pri nakupu prenosnega računalnika. Ne kupujte računalnika z očmi usmerjenimi na izgled ali na ceno.
Prenosni računalniki
Prenosni računalniki

Nakup novega prenosnika je zahteven proces. Prav tako boste najbrž ugotovili, da vam nakup povzroča krče v trebuhu. Obstaja en kup prelepih strojčkov primernih za velikost vaše denarnice! In ja: ko ga boste imeli doma, bo treba z njim začeti delati. Ima operacijski sistem, naložene gonilnike, vam bo kdo morda prenesel certifikate, dokumente, staro pošto…?


Navdušenje ni slaba stvar, vendar lahko povzroči napačno sodbo. Opažamo, da se to dogaja ves čas. In vse to, na kar boste pozabili, se bo s klikom »potrdi plačilo« preneslo v vaše življenje. Kako dramatično, ane?

Včasih se napake pri odločanju ne bodo poznale, ker boste morda le zadeli pravo izbiro. Kaj pa, če ne? Poglejmo si pet največjih napak pri odločanju za nakup.

1. Nakup z napačnim pogledom

Prenosni računalniki so imeli tipkovnice in drsne ploščice že od nekdaj, tu ni bilo veliko novih sprememb. Kupci redkokdaj razmišljajo o najpomembnejšem stiku z računalnikom. To je zelo slabo, ker so vse naše interakcije z računalnikom potujejo preko naših rok. Pred nakupom vsaj povejte, kaj boste počeli z računalnikom: boste ogromno tipkali, boste na njem igrali igre, boste v glavnem komunicirali… Vse to vpliva na to, kako pomembna bo odločitev glede kvalitete tipkovnice. Prenosniki v t.i. poslovnem razredu so bolj primerni za več tipkanja, zagotavljamo.

2. Premajhen ali prevelik

Nek študent me je pred kratkim prosil za nasvet pri nakupu. Seveda bi rad z njim delal na faksu, kjer nima možnosti priklopa na elektriko. Starše je prijazno in vztrajno nadlegoval še za malo več in si zaželel mašinco, s katero bi odigral tudi kakšno fantazmično igro. Vprašal sem: »Pa veš, koliko ta zadeva tehta in kakšna je poraba baterije?« Prenosnost, vzdržljivost baterije in toplotna postaja za igre – ne grejo skupaj.

Kupci zelo pogosto podležejo napačni odločitvi glede velikosti prenosnika. Prenosni računalniki z zaslonom, večjim od 15,6 palcev, so ogromni in jih je težko premikati, medtem ko so tisti z zaslonom 13,3 cm manjši, dalj zdrži baterija, a premajhni za obsežne grafične obdelave.

Če prenosljivost ni pomembna za vas, kupite 15,6-palčni prenosni računalnik. Če prenosljivosti je pomembna, kupite 13,3-do 14-palčnega. Če bo samo za zunaj, občasno in na hitro, kupite takega okoli 11 palcev. Če boste delali z grafiko, prenašali iz več aplikacij v Word ali risali zahtevne zadeve, kupite 17,3 palčnega.

3. Svetleč zaslon (sijajno, glossy)

Večina današnjih prenosnikov je opremljenih s sijajnim zaslonom. Ti zasloni dajejo bolj živahne barve in zelo dobro prikazujejo filme. Toda, ali lahko uporabite tak prenosnik v zelo osvetljenem prostoru? Ali zunanja uporaba? Hah! To je dobra. Če boste delali zunaj, pozabite na glossy zaslon.

4. Grafika za igre, modeliranje

Intel se je zelo potrudil, da bi naredil zelo hiter grafični procesor že v okviru osnovnega procesorja. Pa bo grafike Intel HD 4000 zadostovala za super-duper igre ali modeliranje? Ne, ne bo. Za takšne zadevščine boste potrebovali Nvidia ali AMD grafiko z ločenim pomnilnikom. Tu ni kaj.

Vsekakor pa bo Intel HD povsem zadosti za obdelavo fotk brez specialnih efektov, tudi kak družinski film boste brez težav spravili skupaj, za vse poslovne aplikacije, internet, ogled filmov – bo pa povsem dovolj.

5. Nabutajmo ga s pomnilnikom, procesor naj bo čim hitrejši, disk čimvečji

Če imate preveč denarja, dobrodošli. Če potrebujete prenosnik za hujše grafična obdelave, renderiranje, spajanje videoposnetkov, krepko računanje – potem smo prvi stavek zapisali napačno. Za vse ostalo izberite procesor in pomnilnik primerno vaši denarnici. Dokler ne pride do res hudega napora, ne boste ločili med B970 in i5 procesorjem. Za vse ostale pa: hitreje je bolje.

4GB pomnilnika zadostuje za vse, razen za projektiranje v Autocadu in podobnih aplikacijah, za zelo zahtevno obdelavo fotografij ali obdelavo videoposnetkov. 8GB bo tam zadostovalo, če pa imate izkušnje s porabo pomnilnika, vam vsak prenosnik prilagodimo.

Operacijski sistem, Office in še tisto najnujnejše bodo zasedli do največ 100GB. Vse ostalo je prostor za vaše slike, filme, glasbo in igre. Več kot ga je, več bo šlo gor. A bolj pomembno je, da je ravno toliko velik, da boste lahko na nek zunanji medij naredili kakovostno varnostno kopijo (backup). Če ste neučakani ali če resnično potrebujete visoko hitrost diska, vam v vsak prenosnik brez težav vgradimo precej, precej hitrejši SSD disk, originalnega pa vgradimo v zunanje ohišje in ga uporabljate za kopije.

Zaključek

Se vam zdi zapleteno? Denar je vaš, vi ga boste zapravili. Če boste v dilemi, nas brez oklevanja pokličite. Zagotovo bomo našli primeren prenosnik za vas. Če pa že ne, bomo vseeno veseli, ko boste drugje kupili ceneje ali bolje. Poudarek je na bolje, preberite še enkrat cel sestavek.

Vse skupaj boste lahko ocenili šele takrat, ko bo na kišti vse, kar potrebujete in bo delovalo, kot je treba. Mi tudi uporabljamo prenosnike, imamo pa tudi 27 let izkušenj s tega področja. Raje kot stranke, ki mastno plačajo, imamo stranke, ki se z veseljem vračajo.

Ne pozabite, da imate možnosti. Napačen prenosnik ni nikoli dober posel, ne glede na to, kako privlačno ima ceno.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TEHPOINT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TEHPOINT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TEHPOINT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več