Procesorji
28.04.2014 19:36

Deli z drugimi:

Share

Več kot le strežniki

IBM predstavlja strežnike Power Systems za obvladovanje velikih količin podatkov.
Več kot le strežniki
Več kot le strežniki

IBM je pred kratkim premierno predstavil strežnike Power Systems, ki temeljijo na odprti strežniški platformi in ki omogočajo doslej najhitrejše upravljanje z veliko količino podatkov v podatkovnih centrih. S strategijo, ki se bistveno razlikuje od lastniških poslovnih modelov drugih proizvajalcev integriranih vezij in strežnikov, je IBM prek konzorcija OpenPOWER Foundation objavil podrobne tehnične specifikacije procesorja POWER8[1] in s tem spodbudil partnerje in konkurenčna podjetja k razvoju inovacij na strežniških in procesorskih platformah.

Novi, horizontalno razširljivi IBM-ovi strežniki Power Systems, ki temeljijo na IBM-ovi tehnologiji POWER8 in ki so zasnovani za uporabo v dobi tehnologije velikih podatkov, so rezultat 2,4 milijarde ameriških dolarjev vredne investicije, več kot treh let razvoja in inovativnosti na stotine IBM-ovih patentov, kar izpostavlja edinstveno zavezo, s katero IBM svojim naročnikom zagotavlja odprte tehnologije večje vrednosti. Sistemi so že v osnovi zasnovani tako, da zajemajo popolnoma vse velike podatke z novim IBM-ovim visokozmogljivim procesorjem POWER8 – le dobrim kvadratnim centimetrom silicija, ki ga obdaja več kot 4 milijarde mikroskopskih tranzistorjev in skoraj 18 kilometrov bakrenega ožičenja.

IBM-ova arhitektura POWER je temelj inovativnosti za konzorcij OpenPOWER Foundation, saj prinaša računalniško platformo, ki je dostopna vsem. Konzorcij, ki trenutno vključuje 25 svetovnih ponudnikov tehnologije, so ustanovile družbe IBM, Google, NVIDIA, Mellanox in Tyan. Skupina je v sredo objavila inovacijski načrt z natančno opredeljenimi prispevki posameznih članov, pri čemer so IBM-ovi strežniki Power Systems prvi, pri katerih bo uporabljena tehnologija OpenPOWER.

Sistemi POWER8: Odprte inovacije za izkoriščanje podatkov

IBM-ovi strežniki Power Systems, ki so zasnovani za novo dobo velikih podatkov, pomagajo vodilnim akterjem na področju tehnologije, ki se soočajo z upravljanjem novih tipov družbenega in mobilnega računalništva ter obilice podatkov, ustvarjenih vsak dan.

V družbi FIS, ponudnik storitev obdelave plačil in bančnih rešitev, ki upravlja s ključnimi finančnimi podatki več tisočih podjetij po vsem svetu, so navdušeni nad novimi sistemi POWER8, posebno nad njihovo uporabo skupaj z bliskovnimi pomnilniki iz družine IBM FlashSystem.

Da bi se lažje spoprijeli s poplavo podatkov, je IBM najavil tudi tri nove tehnologije Power Systems, ki so optimizirane za edinstvene rešitve zahtev velikih količin podatkov in analitike. Rešitve organizacijam omogočajo izkoriščanje podatkov v realnem času s pomočjo sistemov, ki temeljijo na procesorju POWER8, skupaj s portfeljem programske opreme velikih podatkov in analitike podjetja. Nove tehnologije, IBM Solution for BLU Acceleration, IBM Solution for Analytics in IBM Solution for Hadoop so optimizirane za nove IBM-ove strežnike Power Systems in zagotavljajo hiter vpogled v strukturirane in nestrukturirane podatke. Novi sistem IBM Solution for Analytics, na primer, zagotavlja hiter vpogled v aktualne analitične, računalniške in kognitivne obremenitve z integracijo programske opreme Cognos, SPSS in DB2 ter inovacij BLU Acceleration.

Rezultati IBM-ovega testiranja so pokazali, da je z IBM Power Systems mogoče analizirati podatke kar 50-krat hitreje kot z najnovejšimi sistemi x86.[2] Nekatera podjetja poročajo o analitičnih poizvedbah, ki so več kot 1000-krat hitrejše in ki lahko skrajšajo čas izvedbe z več ur na le nekaj sekund.

Novosti Linux: Sodelovanje s podjetjem Canonical, PowerKVM

Odkar je prejšnje leto prepoznal tehnologijo Linux kot gonilno silo inovacij, je IBM namenil 1 milijardo ameriških dolarjev za razvoj tovrstnih sistemov in druge nove tehnologije odprte kode za IBM-ove strežnike Power Systems. Večje investicije vključujejo nove produkte, razvijajočo se mrežo petih centrov Power Systems Linux Centre po vsem svetu in razvojno platformo Power, brezplačen razvojni oblak za testiranje ter prenos aplikacij z arhitekturo x86 na platformo Power.

Na podlagi tega prizadevanja je IBM v sredo predstavil dve razvojni fazi operacijskega sistema Linux, ki podpirata hitre inovacije v oblaku na sistemih POWER8, in sicer:

– razpoložljivost strežnika Ubuntu 14.04 LTS, Ubuntu OpenStack in orodij za orkestracijo storitev Juju na sistemih POWER8; in

– uvedbo PowerKVM, priljubljene različice virtualizacijske Linux platforme KVM, kompatibilne s sistemi Power Systems, na vseh sistemih POWER8, ki izključno tečejo na operacijskem sistemu Linux.

Sodelovanje družbe IBM s podjetjem Canonical, poslovnim sponzorjem operacijskega sistema Ubuntu z več kot 20 milijoni uporabnikov po vsem svetu, zagotavlja preprosto selitev aplikacij na operacijski sistem Linux za postavitev v oblaku pri uporabi velikih podatkov in aplikacij programske opreme za mobilne naprave ter pri povečanju zmogljivosti obstoječih aplikacij na vseh platformah v oblaku. IBM ponuja najnovejšo izdajo strežnika Ubuntu, Ubuntu OpenStack in orodij za orkestracijo storitev Juju podjetja Canonical za nove, 23. aprila najavljene sisteme Power Systems in tudi vse prihodnje sisteme, ki temeljijo na tehnologiji POWER8.

S tem je dopolnjena obstoječa podpora celotne IBM-ove linije Power Systems z distribucijo operacijskih sistemov Red Hat in SUSE Linux.

Horizontalno razširljivi strežniki Power Systems: Spremenjena ekonomika podatkovnega centra. Med prvimi sistemi, ki temeljijo na procesorju POWER8, je pet strežnikov Power System razreda S, ki so zasnovani za velika, horizontalno razširljiva računalniška okolja. Nova serija strežnikov z največjo kakovostjo in stopnjo uporabe postavlja nove standarde ekonomike podatkovnih centrov – z zmanjševanjem stroškov, ki nastanejo zaradi zasedenosti prostora, porabe energije in hlajenja. IBM je te sisteme zasnoval za delovanje z največjo stopnjo učinkovitosti, ki zagotavlja ustrezno delovanje pri 65% izkoristku – stopnja, ki je višja v primerjavi z običajnim izkoristkom sistema x86.[3] Novi sistemi Power Systems lahko z dvakrat večjo podatkovno prepustnostjo v primerjavi s strežnikom x86 prepolovi odtis ogljikovih izpustov podatkovnega centra.[4]

Novi horizontalno razširljivi strežniki razreda S, ki bodo na voljo od 10. junija naprej, bodo vključevali dva sistema, ki tečeta izključno na operacijskem sistemu Linux – strežnika Power Systems S812L in S822L. Tri dodatne možnosti, torej strežniki Power Systems S814, S822 in S824, ponujajo izbiro delovanja več operacijskih sistemov, vključno z Linux, AIX in IBM i. Na voljo so v konfiguracijah z eno ali dvema vtičnicama ter 2U in 4U, začetna cena novih strežnikov pa znaša 7973 ameriških dolarjev [5] (200 $/mesec za obdobje 36 mesecev).


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več