Industrija
10.01.2018 15:19

Deli z drugimi:

Share

Euveka, revolucionarna izložbena lutka, ki v nekaj sekundah spremeni obliko

Euveka, revolucionarna izložbena lutka, ki v nekaj sekundah spremeni obliko
Euveka, revolucionarna izložbena lutka, ki v nekaj sekundah spremeni obliko

Nekatere idej, ki jih slišimo, takoj prepoznamo kot dobre in smiselne, za druge pa potrebujemo nekoliko več časa, vendar dlje kot jih premlevamo, boljše se nam zdijo. Euveka, izložbena lutka, ki spreminja svojo obliko in velikost v nekaj sekundah, spada v to drugi kategorijo idej. Ne glede na vse smo mnenja, da bi Euveka lahko kaj kmalu postala standardni pripomoček vsakega modnega studia in nekaj ostalih industrij.

Dizajnerji nova oblačila izdelujejo tako, da ustvarijo več različnih verzij oblačil, ki so primerna za različne tipe postav. Ni kar tako, da bi izdelali neko majico in jo potem kar šablonsko večali/manjšali. Vseskozi morajo razmišljati o različnih tipih teles, poleg tega pa ne smejo pozabiti na to, kako se telo v različnih situacijah spreminja.

To pomeni veliko različnih (izložbenih) lutk – od majhnih, visokih, nosečih, s širokimi rameni, z ozkimi boki itd. Ne bi bilo lepo, če bi lahko preprost izbrali mere telesa in lutka bi v nekaj sekundah spremenila svojo obliko? Točno to omogoča Euveka! V notranjosti standardne, mehke in raztegljive prevleke, se skrivajo mehanizmi, ki spreminjajo mere lutke – hitro in učinkovito.

Kako Euveka deluje?

Možno je dobiti praktično vse, od visokega košarkarja, do nizkorasle nosečnice. Vse to omogočajo prej omenjeni mehanizmi, ki lahko neodvisno od ostalih delov telesa spreminjajo rame, prsa, pas, boke, stegna in višino. Poleg tega posameznih prilagoditev je možno izbrati tudi splošen tip postave – robusten, suh, debel itd.

Spremembe se v lutki dogajajo v nekaj desetinkah sekunde, pa vendarle tako počasi, da sami praktično ne opazimo rasti, oženja ali širjenja lutke. Uporabnik lahko svoj želeni tip telesa dobi z upravljanjem aplikacije, ki prav tako opozarja na prevelike pritiske ali kemikalije, če jih slučajno zazna.

Za portal Tech Crunch je glavna izvršna direktorica podjetja Euveka povedala: “Imamo modo, seveda, poleg tega pa imamo medicino, šport, varnost – vse, kjer se pojavi vprašanje morfologije”. Vidimo lahko, da cilj Euveke ni zgolj moda, temveč so njihovi cilji precej širši.

Zakaj je tip telesa tako pomemben?

Vsi dobro vemo, da imajo določeni poklici dokaj specifične tipe morfologije svojih zaposlenih. Vzemimo za primer recimo vojake. Testiranje na dejanskih lutkah, katerih mere so primerljive z vojaško morfologijo, bi pomagalo pri izdelovanju boljših uniform. Ugotovili so, da se ženski zgornji deli telesa v vojski razlikujejo veliko bolj kot moški, kar vpliva na kvaliteto neprebojnih jopičev. Popolno prilagajanje dotičnih jopičev večjemu spektru tipov telesa bi lahko pomenilo več rešenih življenj. Primer je seveda precej ekstremen, vendar je podobnih, sicer manj ekstremnih primerov še več. Športniki so znani po tem, da se njihova telesa od športa do športa zelo razlikujejo. Kljub temu, da modna industrija upošteva te razlike, dizajnerji ne razmišljajo o tem, kako se telesa športnikov spreminjajo med sezono. Zakaj recimo ne bi imeli dresov in opreme prilagojene za športnike pred sezono, v času priprav in po sezoni?

Še enkrat, ljudje si v različnih fazah življenja in stanjih zaslužijo dobro prilagojene obleke: resimo strejši ljudje, kateri se skozi čas spremeni drža, ali invalidi na vozičkih, katerih telesa se v odlgih letih popolnoma prilagodijo na življenje v vozičkih. Za vsak telesni tip seveda lahko dobimo svojo lutko, vendar to pomeni visoke stroške in hkrati prostorsko stisko. Z Euveko lahko dobimo vse telesne tipe v eni lutki. Edina slaba stvar, ki jo vidimo pri Euveki je ta, da lahko z njo naenkrat dela zgolj en dizajner, saj lahko lutka nosi zgolj eno obleko. 5 različnih lutk lahko nosi 5 različnih oblek, na katerih lahko dela več dizajnerjev hkrati.

Direktorica Bergenthalova je za portal Tech Crunch razložila, da je Euveka enako učinkovita kot 10 tradicionalnih izložbenih lutk, na katerih dela 5 ljudi. Seveda bo vsak dizajner po svoje ovrednotil dejansko vrednost Euveke, ki vsekako nosi precejšen potencial.

Kaj pa cena? Euveka je daleč od cenovno ugodnega modnega pripomočka. Lahko jo najamemo za €3,000 na mesec ali pa si enostavno kupimo svojo, in sicer za €96,000. Podatek, da sta prvi stranki Euveke Chanel in Louis Vuitton zato ne presenečata. Prej omenjena vojska bi prav tako lahko hitro vključila uporabo dotičnih lutk pri svojih projektih, še posebej večje velesile kot so ZDA, Francija itd.

Za Euveko se pravo delo šele začenja, čeprav Bergenthalova razlaga, da njihov razvoj in raziskovanje delajo na polno. Naslednji korak bi naj bil izboljšanje obstoječega modela, dodajanje novih delov in oblik. Na slikah lahko vidimo ženski model, medtem ko je moški že v izdelavi. Dizajniranje za več različnih tipov telesa se zdi kot prava pot do bolj zadovoljnih potrošnikov in kvalitetnejših oblačil. Prve lutke Euveka bodo na voljo marca letos.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
robotika

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več