Industrija
12.01.2018 12:57

Deli z drugimi:

Share

Humanoidni robot ElliQ, ki spominja na namizno svetilko

Humanoidni robot ElliQ, ki spominja na namizno svetilko
Humanoidni robot ElliQ, ki spominja na namizno svetilko

Takole na prvi pogled le stežka prepoznamo bistvo obstoja naprave (na sliki) podjetja ElliQ kajne? Brez slabe vesti bi ga lahko umestili med gospodinjske naprave ali kakšne druge futurustične “gadgete”. Ne glede na vse gre za nenavadno napravo – socialni robot, ki posnema človeške gibe, vendar zgleda kot namizna svetilka in še zdaleč ne kot humanoidni robot.


ElliQ je mlado izraelsko start-up podjetje, ki bo letos praznovalo svojo drugo obletnico obstoja. Z robotom so vsekakot uspeli prepričati in pritegniti akterje z nekoliko globljimi žepi, saj so naznanili, da so do tega trenutka zbrali že $22 milijonov investitorskih sredstev. Med investitorji lahko najdemo kar nekaj odmevnih imen kot so Samsung NEXT, SPARX Group in Glory Ventures, ki se pridružujejo Toyota AI Ventures, iRobot, Bloomberg Betain še nekaj izraelskih investitorjev.


CES 2018 je presenetil z nekaj zanimivi projekti na področju robotike in robot podjetja ElliQ zagotovo spada med te. Izraelci so izkoristili letošnji CES, da so predstavili verzijo, ki je bližje zaključku kot je bila recimo zadnje predstavljena verzija, ko je portal Tech Crunch obiskal podjetje v Tel Avivu. Med največjimi razlikami, ki smo jih lahko opazili od zadnje predstavitve, je bila predvsem glasnost samega mehanskega sistema. Kljub temu, da je predstavitev potekala v glasni dvorani, je bilo takoj opaziti, da gre za viden napredek.

ElliQ-ov dizajn robota je ostal praktično enak, kar v bistvu ima smisel, saj je precej glavno besedo pri dizajnu robota imel industrijski dizajner Yves Behar. Če smo se torej do zdaj spraševali čemu tako robusten izgled, potem imamo sedaj odgovor na dlani. Robot je po svoje zelo zanimiv, če gledamo iz dizajnerksega vidika. Premore kar nekaj posebnih potez, ki so takole na prvi pogled mogoče malce odbijajoče, vendar je strokovna javnost na sejmu bila navdušena. Dizajnerji tovrstnih socialnih robotov po navadi dodajo neko “človeško” lastnost, morda obraz, telo, ali pa se poslužijo živalskih potez. V tem primeru temu ni tako, kajti še najbolj humanoidna lastnost robota je luč, ki sveti, ko je robot prižgan in je na mestu, kjer naj bi bil obraz robota.

Glavni izvršni direktor podjetja ElliQ, Dor Skuller, je za portal Tech Crunch povedal, da je bila zavestna odločitev podjetja, da se spustijo v takšen dizajn. Niso si želeli tipičnega humanoidnega robota, na katerega se človek naveže zaradi njegovega izgleda, temveč so naredili robota, ki je namenjen predvsem starejšim ljudem. Gre v bistvu za (storitveni) bot, čigar poglavitna naloga je, da starejšim ponudi povezavo z zunanjim svetom in jih nekoliko zaposli. Uporabniki lahko preko robota opravljajo video klice, saj je robot opremljen z dvema “on-board” kamerama (več kamer nudi širše vidno polje), prav tako pa omogoča povezljivost s storitvemi kot je Facebook Messenger.

Zanimivo je morda to, da Skuler in ostali člani ekipe ob pogovoru o robotu o njem govorijo kot o “njej”. Torej naj bi robot bil ženskega spola. V prihajajočih se nekaj tednih bi naj ElliQ bil deležen prvih testiranj. 30 naprav bo razdeljenih po različnih ustanovah k različnim uporabnikom, s čimer podjetje želi pridobiti karseda najširši spekter uporabnikov ter v nadaljevanju izboljšati samega robota.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
robotika

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18