Industrija
05.11.2017 10:31

Deli z drugimi:

Share

Poglejte si Sonyjevega ljubkega robotskega kužka

Poglejte si Sonyjevega ljubkega robotskega kužka
Poglejte si Sonyjevega ljubkega robotskega kužka

Bliža se čas prazničnih nakupov, za katere ljudje po vsem svetu namenjamo vedno večje vsote denarja. Sony je kot kaže tukaj prepoznal potencial in se je odločil, da bo potrošnike skušal prepričati z ljubkostjo, kateri se ne moremo upreti. Aibo je novi robotski kužek, ki temelji na tehnologiji umetne inteligence. Praktično se ne razlikuje od živega psa, kajti tudi Aibo zna mahati z repko, lovi razne igrače in predmete, sposoben pa se je tudi naučiti novih trikov, med katerimi je slavna “petka” lastniku.

Leta 1990 je Sony sicer že predstavil pionirsko verzijo naprave, vendar je Aibo veliko naprednejši in precej manj robotski bi lahko rekli. Ravno to je med drugim glavni cilj tehnoloških podjetij iz področja robotike: narediti robota, ki je čim manj robotski in čim bolj človeški oz. naraven. Za razliko prejšnjih verzij ima Aibo “oči” (dva majhna ekrana, ki predvajata različne izraze in čustva), simpatičen zaobljen obraz in usta, ki se lepo smejijo, ko je Aibo zadovoljen.

Generalni izvršni direktor Sonyja, Kazuo Hirai, razkriva, da bo Aibo najprej na voljo v Tokyju, in sicer že ta teden. Na Japonskem bodo prva naročila robotskega kužka možna v januarju, cena naprave pa bo ¥198,000 ($1,740) brez davka. Morda se kdo sprašuje, zakaj bi za takšno ceno kupil robotskega kužka, medtem ko lahko dobim za mnogo manj pravega, živega psa. Pri Sonyju so prepričani, da predvsem azijski trg vedno bolj sprejema robote takšnih in drugačnih oblik in Aibo je realen preizkus, kako bodo ljudje prejeli robote v živalski obliki.

Sony je bil brez dvoma eden prvih, če ne celo prvi, med največjimi akterji na področju robotike in umetne inteligence. Njihov novi robotski kužek je spomin na to obdobje pionirstva. Tehnološki gigant je v na pragu leta 2000 izdelal prvo generacijo Aiba (kratica za “Artificial Intelligence robot). Že takrat so si želeli, da bi kužek prepričal kupce in da bi ti bolj naravno zapopadli interakcijo z umetno inteligenco. Odpor do robotov je že od vsega začetka njihovega nastanka velik problem in tega so si podjetja kot je Sony želela odpraviti.

Na začetku je bil Aibo izjemno popularen. Vseh 3.000 narejenih enot je bilo razprodanih v vsega 20-ih minutah. Prodaja je potekala na spletu in ta številka je ravno zato še toliko bolj fascinantna, kajti v tem času “on-line” prodaja še ni bila tako razvita kot je danes. V naslednjih nekaj letih je Sony izdal še dve Aibo generaciji, vendar je interes in povpraševanje po robotskih kužkih padlo, namreč na tržišče je prihajalo kar nekaj novih in bolj cenovno ugodnih robotov. Leta 2006 se je Sony odločil, da s proizvodnjo Aiba zaključi in to je vodilo v obdobje “suše” na področju robotike in umetne inteligence. Danes, ko praktično vsak dan poročamo o napredku v razvoju umetne inteligence, je tudi Sony ugotovil, da se enostavno mora vključiti v ta “boj”, kajti v nasprotnem primeru ga konkurenca prehiti.

Sony se je povezal z ameriškim podjetjem Cogital in skupaj jim je uspelo vzpostaviti sklad, ki se fokusira na področje umetne inteligence, robotike in “start-up” podjetij iz dotičnih področij. Zanimivo je morda tudi to, da se Sony ne osredotoča zgolj na azijski in ameriški trg, temveč se je Sony odločil, da pokrije cel svet, kar pomeni tudi Afriko.

Prenovljen pristop do umetne inteligence in robotike pomeni za Sony novo poglavje, hkrati pa tudi vsi ostalii konkurentje kot sta recimo Google in Amazon, dobivajo težkega nasprotnika. Z aplikacijo, ki se poveže s trgovino, se Aibo pozicionira kot konkurenca pametnim zvočnikom in ostalim podobnim napravam kot sta Alexa in Google Home. Verjetno se vsi strinjamo, da bi raje komunicirali s simpatičnim kužkom kot pa neko “umetno” napravo, ki stoji na naši mizi in preprosto izgleda kot navaden zvočnik. Seveda pa ni vse v estetiki in dizajnu, kajti Sony mora vložiti še kar nekaj truda, da bo razvojno primerljiv z omenjenimi konkurenti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
robotika

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178