Tablični računalniki
23.10.2012 20:00
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi iPad, Macbook Pro in iPad mini: Evolucija brez primere

Apple se je tokrat resnično izkazal!
Apple se je tokrat resnično izkazal!

Apple je na težko pričakovani konferenci končno odstranil tančico skrivnosti glede treh mobilnih naprav, ki so bile v zadnjem mesecu dni v središču pozornosti vseh svetovnih spletnih medijev, ki nekaj veljajo. Gre za prenovljeni prenosni računalnik MacBook Pro, miniaturni tablični računalnik iPad mini in tablico iPad četrte generacije. Vsak izmed njih prinaša nekaj novosti, ki bodo zagotovo navdušile marsikaterega ljubitelja ogrizenega jabolka. Čeprav pri tem ne gre za tehnološko revolucijo, so opazne pomembne spremembe, ki znatno izboljšujejo uporabniško izkušnjo. V nadaljevanju si torej poglejmo vse ključne prednosti novih mobilnih naprav podjetja iz Cupertina.

Prenovljeni MacBook Pro z zaslonom Retina

Prenovljeni prenosni računalnik MacBook Pro s 13-palčnim oziroma 33-centimetrskim zaslonom v primerjavi s predhodnikom ponuja precej boljšo uporabniško izkušnjo. Podjetje Apple ga je namreč pričakovano opremilo z zaslonom Retina zavidljive ločljivosti 2.560 x 1.600 slikovnih točk. Ta je kar 4-krat večja od ločljivosti zaslona predhodnika. Zaradi tega izboljšuje kakovost deskanja po svetovnem spletu, risanja slik in igranja računalniških iger. Izboljšana uporabniška izkušnja je posledica predvsem znatno višje ločljivosti in večje gostote točk na palec. Ločljivost zaslona Retina je dejansko enaka Applovemu zaslonu Cinema Display s 30-palčno oziroma 76,2-centimetrsko diagonalo.

Prenovljeni prenosni računalnik MacBook Pro s 13-palčnim zaslonom bo na voljo v treh različicah. Na voljo bo pogon Solid State z do 768 GB pomnilnika, sistemski pomnilnik kapacitete 8 GB, procesor Intel Core i5 ali i7 Ivy Bridge, vgrajena grafična kartica Intel HD 4000 ter brezžični povezavi Wi-Fi 802.11n in Bluetooth. Vstopna različica je opremljena z Intelovim procesorjem Core i5 frekvence 2,5 GHz, 8 GB pomnilnika in s pogonom Solid State kapacitete 128 GB. Najzmogljivejši model prenovljenega prenosnega računalnika MacBook Pro je opremljen z Intelovim procesorjem Core i7 frekvence 2,9 GHz, 8 GB pomnilnika in s pogonom Solid State zavidljive kapacitete 768 GB.

Prenovljeni prenosni računalnik MacBook Pro s 13-palčnim zaslonom v debelino meri le 1,9-centimetrov oziroma 20 % manj od predhodnika in tehta borih 1,6 kilogramov. Novost ima za prenos podatkov na voljo dva priključka Thunderbolt in en USB 3.0, medtem ko je za video na razpolago vmesnik HDMI. Vgrajena kamera omogoča opravljanje videokonferenc v visoki ločljivosti (720p).

Maloprodajna cena vstopnega modela novega Applovega prenosnika MacBook Pro se bo onkraj luže gibala okoli preračunanih 1.310 evrov.


Miniaturna tablica iPad mini

Apple je s predstavitvijo tabličnega računalnika iPad Mini vstopil v svet miniaturnih tablic, ki so med uporabniki vse bolj priljubljene. Novost bomo lahko držali celo v eni roki, saj ga je podjetje iz Cupertina opremilo z zaslonom s 7,9-palčno oziroma z 20-centimetrsko diagonalo in ločljivostjo 1,024 x 768 točk (enaka ločljivost kot pri tablici iPad 2). Ta je torej za približno dva palca oziroma pet centimetrov manjša od zaslona, s katerim razpolaga večja tablica iPad.

Miniaturni tablični računalnik iPad Mini za preračunavanje podatkov uporablja zmogljiv 2-jedrni procesor A5 in je za približno četrtino tanjši od zdajšnjega modela (le 7,2 milimetra) ter tehta zgolj 310 gramov. Za zajem fotografij ima novinec na voljo kakovostni digitalni fotoaparat ločljivosti 5 milijonov točk. Za polnjenje naprave in za sinhronizacijo in prenos podatkov je na voljo miniaturni priključek Lightning. Ta je kar 80 % manjši od njegovega predhodnika. Mogoče ga je koristiti za polnjenje naprave, pa tudi za sinhronizacijo in prenos podatkov. Napolnjena baterija zadošča za približno 10 ur brezskrbnega dela. Zaščitni ovitek oziroma etui SmartCover je tokrat brez kovinskih delov.

Apple je določene modele miniaturnega tabličnega računalnika iPad Mini opremil z možnostjo povezovanja v mobilna omrežja LTE in s tem uporabo mobilnega interneta. Ti za povezovanje v mobilna omrežja koristijo Nano-SIM kartico. Slednja je za 40 % manjša od trenutno najmanjše SIM kartice. Nano-SIM kartico sicer najdemo tudi pri Applovem pametnem mobilnem telefonu iPhone 5.


Vstopna različica tabličnega računalnika iPad mini za shranjevanje podatkov ponuja 16 GB prostora in ima za povezovanje na voljo le brezžično povezavo Wi-Fi. Zanjo bo onkraj luže v prosti prodaji potrebno odšteti preračunanih 255 evrov. Kupcem bodo na voljo še miniaturni tablični računalniki iPad mini z 32 GB in s 64 GB prostora. Zanje bo onkraj luže v prosti prodaji potrebno odšteti preračunanih 330 oziroma 400 evrov. Za nakup inačice z mobilno povezavo LTE bo k osnovni ceni potrebno primakniti še preračunanih 100 evrov.

Četrta generacija tabličnega računalnika iPad

Ker je Apple pametni mobilni telefon iPhone 5 opremil s procesorjem A6X, je bilo pričakovano, da bo z njim opremil tudi tablični računalnik iPad četrte generacije. Ta je namreč kar dvakrat hitrejši od njegovega predhodnika (A5X) in ima tudi dvakrat hitrejši grafični pogon. Kljub temu pa je novi procesor A6X kar 22 % manjši in porabi znatno manj električne energije. Prenovljeni novi tablični računalnik iPad je seveda opremljen še z manjšim priključkom Lightning. Za uporabo novinca z zdajšnjimi dodatki bo žal potrebno kupiti namenski adapter. Vgrajena kamera omogoča opravljanje videokonferenc v visoki ločljivosti (720p).

Za vstopno različico prenovljenega novega tabličnega računalnika iPad (16 GB pomnilnika in povezava Wi-Fi) bo potrebno onkraj luže odšteti preračunanih 385 evrov. Različica še s povezavo 3G bo naprodaj za preračunanih 485 evrov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več