Tablični računalniki
06.05.2018 19:24

Deli z drugimi:

Share

Vse kar je znanega o letošnji izdaji iPada (2.. del)

Vse kar je znanega o letošnji izdaji iPada (2.. del)
Vse kar je znanega o letošnji izdaji iPada (2.. del)

V prvem delu članka smo povedali nekaj o specifikacijah tablice Apple iPad 2018, pomnilniškem prostoru, dizajnu, ceni in splošnemu vtistu po recenziji portala Tech Advisor. V drugem delu bomo nadaljevali s pregledom povezljivosti, avdio lastnosti, kvalitete kamere, vzdržljivosti baterije in programske opreme. Če še vedno dvomite letošnjo izdajo Applove legendarne tablice, potem boste po drugem delu članka gotovo dobili jasno sliko, ali je to naprava, ki si jo želite v svoji zbirki “gadgetov”.

Povezljivost in avdio lastnosti

Torej, to zagotovo ni področje, ki bi prineslo najbolj pretresljive novosti, vendar kljub temu področje, ki je pomembno za vsakega uporabnika ali potencialnega kupca. Kot smo že omenili ima iPad zvočnike postavljene na obeh straneh Lightning vhoda, kar pomeni, da nima štirih zvočnikov kot iPad Pro. Morda bi si želeli zvočnika na vsaki strani naprave – za stereo ločevanje – vendar se zavedamo, da je dizajnersko to težko doseči. Ne glede na vse so zvočniki kvalitetni, zvok pa prav tako zadovolji vsakega uporabnika.

iPad je opremljen z 4.2 Bluetooth povezavo, “dual-band” 11ac W-Fi povezljivostjo, na naše navdušenje pa je Apple ohranil tudi vhod za slušalke. Še enkrat naj opozorimo, da “Smart Connector-ja” ni, kar pomeni, da boste potrebovali “third-party” tipkovnico, če je to stvar, katero zares potrebujete.

Kamera

Po navadi s tablicami ne fotografiramo, ampak vseeno kdaj pa kdaj pride kamera še kako prav. Recimo, če želimo poslikati neko stvar, ki jo želimo prodati na spletu, bo 8MP kamera, ki jo nudi iPad povsem dovolj. Zavedati se moramo, da končni izdelki ne bodo ravno fotografije najvišje kakovost, bo pa ob dobrih pogojih iPad dovolj tudi za uporabo AR aplikacij.

Kar se tiče prednje kamere tablice je ta brez dvoma bolj uporabna, saj jo lahko uporabljamo za videopogovore. Kljub temu, da govorimo zgolj o 1,2MP kameri in FaceTime HD kamera ne nudi ravno najbolj čiste slike, je kakovost še vedno povsem zadovoljiva.

Baterija

Apple je tudi letos dosegel že tako visoko postavljene standarde prejšnjih izdaj iPad-a. Ob normalni uporabi tablice, torej gledanju videov, brskanju po spletu, ali poslušanju glasbe preko Wi-FI povezave, bo iPad zdržal z enim polnjenjem okrog 10 ur. Ta podatek je seveda nastavljen na intenzivno normalno rabo, kar pomeni, da če mi uporabljamo tablico nekaj ur na dan, lahko pričakujemo, da bo zdržala nekaj dni.

Programska oprema in aplikacije

O programski opremi praktično ni veliko novega za povedati, kajti Applov iOS sistem verjamemo, da sedaj že dodobra poznate. Kakorkoli že, iOS je odlično programsko okolje za na tablico, morda nekoliko boljše od Androida – vendar to ni debata, katero želimo imeti tukaj.

iPad 2018 je prednaložen s sistemom iOS 11.3, kar pomeni, da ponuja vse najnovejše lastnosti in posodobitve. Če že nekaj časa uporabljate dotično verzijo operacijskega sistema, potem ste na njo verjetno navajeni in boste tudi pogrešali določene lastnosti. Recimo “Suggestions & recent apps” sekcija zna biti precej nadležna, dobra stvar pa je, da jo lahko vsaj izključimo.

Če se za trenutek ustavimo pri aplikacijah, ni nobenega dvoma, da obstaja za iPad kar precej odličnih aplikacij – vse od Netflixa do raznoraznih bančnih aplikacij. Poleg teh je ker nekaj aplikacij, ki dobro izkoriščajo Apple Pencil. Ena takih je gotovo Colouring Adventures. Apple Pencil je uporaben tudi za povečanje produktivnosti, Apple pa je posodobil tudi svoje iWork aplikacije (Pages, Numbers in Keynote) z nekaj zanimivimi lastnostmi, ki izkoristijo pisalo. Recimo z njim lahko delamo zapiske in se vedno vračamo na točko urejanja.

Specifikacije:

  • procesor A10 Fusion
  • vgrajeni M10 ko-procesor
  • 2GB RAM
  • 32GB ali 128GB notranjega pomnilnika (+ 200GB iCloud prostora za šolske uporabnike=
  • 9,7-inčni ekran (2048 x 1535, 264ppi)
  • 8MP zadnja kamera, f/2.4, Live Photos, brez bliskavice, brez OIS, način Panorama do 43MP, 1080p HD video, “slo-mo” video pri 720p in 120 fps
  • 1.2MP prednja kamera, Live Photos, Retina bliskavica, 720p HD video
  • vzdržljivost baterije do 10 ur
  • stereo zvočniki
  • Buetooth 4.2
  • Touch ID

Ali je Apple iPad 2018 prava izbira za mene?

Letošnja izdaja iPad-a ni neka revolucionarna posodobitev, zaradi katere bi kupci čakali v vrstah kot ob izidu novih iPhonov. Ne glede na to Applova formula pri tabličnih računalnikih zgleda, da deluje brezhibno in Applu ne gre povsem nič za zameriti, da ostaja pri formi iPad-a ispred nekaj let.
Dejstvo je, da ta tablica ni idealna, bo pa povsem zadovoljila večino uporabnikov. Ponuja lepo zaokroženo celoto, uporabniško izkušnjo primerno običajnemu uporabniku in vse to za ceno, ki je milo rečeno ugodna. Apple je lepo presenetil s tem, ko je omogočil kompatibilnost s pisalom Apple Pencil in gledano v celoti to pomeni, da je letošnja izdaja tablice iPad odlična vrednost za denar, ki ga Apple zahteva v zameno.
Že res, da tablica nima laminiran ekran ali najnovejši procesor, kar pa ne bi smelo zmotiti večine uporabnikov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več