Tablični računalniki
05.05.2018 19:15

Deli z drugimi:

Share

Vse kar je znanega o letošnji izdaji iPada (1. del)

Vse kar je znanega o letošnji izdaji iPada (1. del)
Vse kar je znanega o letošnji izdaji iPada (1. del)

Pametni telefoni ponujajo vse večje in večje ekrane in nekako se zdi, da tablice počasi izgubljajo na svoji uporabnosti in veljavi. Kljub temu imajo posebno mesto v svetu tehnologije in zelo smo veseli, da Apple še naprej razvija in posodablja iPad. Po pisanju portala Tech Advisor je model 2018 primeren za praktično vsakogar.

Cena

  • 32 GB – $329
  • 128 GB – $429
  • 32 GB, LTE – $459
  • 128 GB, LTE – $559

Apple iPad 2018

Vsi verjetno dodobra poznamo to napravo, vendar je Apple letos naredil še korak naprej, ne glede na to, da so že praktično vsi ostali konkurenti prenehali z razvojem tablic in je ponudil cenejšo tablico s podporo pisala Apple Pencil.
Kot boste lahko prebrali v spodnji recenziji portala Tech Advisor, nova tablica iPad še zdaleč ni brez napak, je pa zagotovo zanimiva opcija za vsakogar, ki išče tabilco, ki je primerna za prektično karkoli. Seveda je Apple moral nekje kompenzirati cenovno ugodnost, vendar je uspel hkrati ustvariti dobro ravnotežje, ki bi znalo zadovoljiti masovni trg.
Kar se tiče imena Applovih tablic je bilo do zdaj kar precej zmede in nesoglasij z novimi modeli iPad in Air, vendar je vse kar morate vedeti v tem trenutku to, da je to 6. generacija standardne 9,7-inčne tablice iPad.

Dizajn

O samem dizajnu tablice ni kaj dosti za povedati, kajti iPad ostaja skorajda nespremenjen od leta 2010. Medtem ko je Apple na področju pametnih telefonov prešel v dizajn “brez robov” (“bezel-free”), se za ta korak pri tablicah (še) ni odločil. V bistvu je ta odločitev kar precej logična, kajti sedaj lahko tablico držimo z eno roko, brez da bi se dotikali ekrana.

Na dnu ekrana stoji gumb “Domov” z vgrajenim čitalcem prstnih odtisov, zvočnik je postavljen zraven “Lightning” vhoda, je pa Apple še enkrat izpustil gumb za izklop, podobno kot lansko leto. iPad (2018) je nekoliko težji od iPad Air 2 iz leta 2014, vendar je ta model bil tudi dražji. Debelina tablice meri 7,5mm, teža pa je 469g – torej ravno dovolj kompaktna in težka tablic.

Ena največjih novosti pri letošnji izdaji iPad-a je nova, zlata barva. Gre sicer za neko mešanico zlate in roza zlate, ki pa ne sovpada v dosedanjo linijo iPad-a. Apple pri svojih tablicah še vedno ponuja vhod za slušalke, prav tako pa ni (nadležne” izbokline za kamero kot pri iPhonu. Tablica je kompatibilna z Applovo Smart Cover, vendar ne s tipkovnico Smart Keyboard.

Specifikacije in lastnosti

Glavna novost letošnje izdaje iPad-a je podpora oz. kompatibilnost s pisalom Apple Pencil. Ne glede na to, ali ste zainteresirani za uporabo dotičnega pisala, ali ne, pa bo nova, posodobljena tablica prava za vas.

Ekran

Novi iPad ostaja zvest 9,7-inčnemu ekranu, za kar bi lahko rekli, da je prava velikost za vse vrste opravil. Ta velikost sedi nekje vmes med 7,9, 10,5 in 12,9-inčnimi tablicami na trgu, ki pa so vse bistveno dražje. V bistvu bi lahko tablico Apple iPad (2018) poimenovali kar “full-size” tablica.

Resolucija 2048×1536 pomeni, da ekran ponuja enako (264ppi) gostoto pikslov kot iPad Pro modeli. Ekran je zares kvaliteten, saj ponuja lepe barve in več kot dovolj svetlosti. Zakaj je recimo ta iPad cenejši od ostalih je tudi zato, ker ekran nima “anti-reflektivne” prevleke, nima True Tone-a, prav tako pa ni lameliran. Slednje za razliko manka prevleke predstavlja kar velik problem. Zakaj? V bistvu gre za to, da med steklom in ekranom pod steklom obstaja medprostor in zato ob dotiku ekrana nimamo enakega občutka kot ga imamo, ko je ekran lameliran. Če ste tega navajeni, boste verjetno opazili razliko, medtem ko v nasprotnem primeru najverjetneje ne boste ugotovili pretiranega odstopanja.

Apple Pencil

Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je Apple Pencil kompatibilen z tablico, ki ni iPad Pro. Če ne želite odšteti vsaj slabih 700 ameriških dolarjev, kolikor stane najcenejši Apple iPad Pro, potem je doplačilo $122 za Apple Pencil dobra kupčija kajne? Kljub temu, da je Apple Pencil vrhunska naprava, ki omogoča veliko novih opravil, uporabniška izkušnja na tem iPad-u enostavno ni ista.

Prvi minus, ki ga Tech Advisor pripisuje uporabi pisala Apple Pencil na letošnji izdaji iPad-a je, da že sam zvok, ko se dotaknemo tablice ni takšen kot bi moral biti. Poleg tega obstaja manjše odstopanje med povezavo med dotikom in ekranom. Steklo se nekoliko ukrivi pod pritiskom, manko tehnologije ProMotion pa pomeni, da celotna uporabniška izkušnja ni tako tekoča.

Ne glede na vse še enkrat ponavljamo, da je letošnji iPad skoraj polovico cenejši od iPad-a Pro in Apple je nekje pač moral potegniti črto. Če so za vas predstavljene lastnosti pomembne, potem je verjetno bolje, da razmislite o nakupu Pro-ja.

Procesor, spomin in pomnilniški prostor

Za razliko predhodnice, ima letošnja tablica novejšo verzijo procesorja A10 Fusion. Ne gre sicer za najnoveši procesor, saj so Pro-ji opremljeni z A10X Fusion-on, vendar je spet razlika normalna, kajti gre za cenejšo tablico.

Zavedati se je potrebno, da je A10 Fusion še vedno vrhunski procesor, iPad pa ohranja 2GB RAM-a kot po navadi. Ne glede na to kaj počnemo, tablica deluje tekoče in tudi ostali testi, še posebej je v ospredju grafika, so pokazali, da je iPad 2018 kvaliteten izdelek.

Pošteno je povedati tudi to, da iPad ne bo imel enako “dolgega življenja” kot modeli Pro, kar pomeni, da bi lahko čez nekaj let uporabe imeli težave z določenimi aplikacijami. Res pa je tudi to, da le redkokdo kupuje tablico za dalj časa kot nekaj let. Tablica je toliko cenejša, da enkrat, ko ugotovimo, da se počasi izteka življenjski rok naprave, kupimo novo in tako za dve porabimo približno enako količino denarja, kot pa v primeru, da bi kupili katero od Pro tablic.

Tako kot lahko vidite povsem na vrhu članka Apple ponuja dve pomnilniški opciji – 32 in 128GB. Na žalost se niso odločili za 256GB opcijo, je pa tudi res, da je 128GB povsem dovolj za večino uporabnikov. Veliko je odvisno od tega, kakšen uporabnik v resnici ste. Apple bo recimo šolam, ki uporabljajo njihove tablice, ponudil 200GB prostora na iCloudu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več