Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Tablični računalniki
Igre
Triki in nasveti
20.06.2022 07:27
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft Surface Pro 8 recenzija: najbolj zanimiva in morda tudi najboljša Windows tablica?

Microsoft Surface je poznana linija dva-v-enem naprav, vendar že kar nekaj časa nismo dobili omembe vredne nadgradnje. To se je spremenilo z novim Microsoft Surface Pro 8.

Microsoft že deset let poskuša izpopolniti format tabličnih računalnikov dva-v-enem. Kar nekaj časa so Microsoft Surface naprave dobile opazne nadgradnje le na strojni plati, dizajn je večinoma ostal nespremenjen. Leta 2019 je Microsoft pripravil dve Surface različici: Surface Pro 7, ki je bil zmogljiv in praktičen, vendar ni navdušil z zastarelo zasnovo, in Surface Pro X, ki je navduševal z modernim videzom, ampak zaostajal na strojni plati, predvsem zaradi odločitve Microsofta, da bo napravo poganjal Qualcomm ARM procesor, ki ni bil priljubljen pri najbolj uporabljenih aplikacijah.

Z obema napravama je Microsoft dokazal, da ima vse potrebne sestavine, da ugodi željam uporabnikov. Po treh letih jim je to uspelo z Microsoft Surface Pro 8, ki združi najboljše obeh svetov.

V nadaljevanju boste izvedeli, kako se je obnesel med našim preizkusom, kaj nam je bilo všeč in kaj ne ter ali je to Surface naprava za vas.

PrednostiSlabosti
✔ Čudovit dizajn❌ Omejeno število vhodov
✔ Velik zaslon z natančnimi barvami in 120 Hz❌ USB-A ni na voljo
✔ Podpora za Thunderbolt 4❌ Povprečna gaming zmogljivost
✔ Zmogljiv Intel procesor❌ Tipkovnica in pisalo sta dragi opcijski možnosti
✔ Kakovostna spletna kamera 

Cena in različice?

Specifikacije testne različice

Zaslon: 13-palčni (33,02 cm) LCD 2880×1920 (267 PPI) 120Hz

Procesor: Intel i5-1145G7 (2,6 GHz), 4 jedra, 8 niti

RAM: 8GB

Pogon: 256GB SSD

Grafična kartica: Integrirana Intel Iris Xe

Operacijski sistem: Windows 11 Pro

Povezljivost: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, 2x Thunderbolt 4, vhod za slušalke, Surface Connect

Dodatki: snemljiva tipkovnica Microsoft Surface Keyboard in pisalo

Cena testne različice: približno 1300 € (brez tipkovnice in pisala)

Uporabniki, ki si želite najboljšo strojno opremo, ki jo premore Surface družina tabličnih računalnikov, lahko Surface Pro 8 nadgradite vse do Intel i7 procesorja, 32GB RAM-a in 1TB SSD, kar bo razumljivo občutno zvišalo začetno ceno. Če v to prištejete še snemljivo tipkovnico, katero priporočamo, če želite Surface Pro 8 uporabljati namesto klasičnega prenosnika, in pisalo, ki je nujno za vse oblikovalce in ustvarjalce, potem je cena lahko kar zajetna. Na voljo sta dve barvi: črna (Graphite) in srebrna (Platinum).

Želimo si, da bi Microsoft vključil še en cenovni rang, in sicer z Intel procesorjem i3, podobno kot pri prejšnji generaciji Surface Pro 7.

Microsoft Surface Pro 8: opazne spremembe na površju

Uporabniki, ki ste seznanjeni s prejšnjimi generacijami tablic Surface, se boste zagotovo strinjali, da je bila nadgradnja dizajna več kot potrebna. Microsoft Surface serija od leta 2015 ni doživela korenite spremembe, če odmislimo velikost zaslona in nadgradnjo strojne opreme. Microsoft Surface Pro X je bil prvi Microsoftov dva-v-enem osebni računalnik, ki je naznanil novo obdobje, kar se tiče dizajna, vendar mu je, kot že rečeno, spodletelo na programski in strojni plati.

Zato nas je razveselil pogled na novi Microsoft Surface Pro 8, od katerega smo si veliko obetali. Začnimo pri velikosti novega dva-v-enem tabličnega računalnika. Meri 0,9 x 28,7 x 20,8 centimetrov in tehta 891 gramov (brez tipkovnice). Novi Surface Pro 8 je torej nekoliko večji in debelejši od predhodnika.

Čeprav se novejše naprave osredotočajo na tanjše zasnove, nas v tem primeru razlika v debelini s prejšnjim modelom ne moti, saj je razlika zanemarljiva, obenem pa Surface Pro 8 pridobi dragocen prostor za odvajanje toplote, kar je zagotovo dobrodošlo pri novem in močnejšem Intel procesorju.

Ohišje ima tudi mat premaz, ki izboljša oprijem in zmanjša število madežev prstnih odtisov. Ne gre za najtežjo tablico dva-v-enem, vendar pri daljši uporabi vseeno priporočamo, dasi pomagate z vgrajenim stojalom na zadnji strani. Slednji omogoča naklone od povsem navpičnega do le rahlo dvignjenega od mize ali naročja. Kovinski tečaj ostaja nespremenjen in še vedno deluje robusten in dolgotrajen. Pod stojalom boste našli dostop do odstranljivega SSD diska (na voljo samo pri modelih s 128 in 256GB). Na zadnji strani najdemo še kamero ločljivosti 10 MP.

Če se vrnemo spredaj, na vrhu zaslona najdemo še eno kamero (5 MP), poleg nje pa infrardeči senzor, ki naznanjuje podporo za odklepanje z obrazom s funkcijo Windows Hello, katero lahko vklopite v nastavitvah. To je tudi edina biometrična možnost odklepanja zaslona, čitalec prstnih odtisov ni na voljo.

Če odmislimo mere, Surface Pro 8 nadaljuje tradicijo visokokakovostne izdelave. Microsoftov tablični računalnik dva-v-enem v rokah deluje neuničljiv, z zaobljenimi robovi pa daje modernejši videz, obenem pa je tudi prijeten na dotik. Odločitev Microsofta, da vgradi večji zaslon (več v nadaljevanju), je prav tako dobrodošla, saj je računalnik takoj bolj privlačen za uporabnika, ki si želi boljšo storilnost.

Novi Surface Pro 8 spremlja tudi nova barvna prevleka, ki pa na žalost ni romala v naše roke. »Obtičali« smo s standardnim barvnim odtenkom Platinum, ki pa vseeno lepo zaokroži celoten dizajn prenosnika. Nekateri uporabniki na spletu pa zagovarjajo, da črni odtenek (Graphite) še dodatno dvigne nivo elegance.

Na straneh naprave ni prišlo do bistvenih sprememb. Našli boste gumb za vklop in glasnost, 3,5mm vhod za slušalke in priklopno postajo za snemljivo tipkovnico. Surface Connect ostaja glavni vhod za polnjenje naprave. Lahko uporabite enega izmed dveh USB-C vhodov, vendar s tem izgubite vhod za priklop dodatnega monitorja ali katerekoli druge računalniške periferije. USB-C vhoda podpirata standard Thunderbolt 4 za hiter prenos podatkov, v zameno pa je Surface Pro 8 žrtvoval USB-A priključke, kar pomeni, da boste morali pri nekaterih napravah primorani uporabiti adapter ali USB priklopno postajo.

Velikost, debelina, novi barvni odtenki pa ne doprinesejo takšnega učinka kot robovi na zaslonu, ki so se občutno pomanjšali. Surface Pro 8 v tem smislu sledi svojemu starejšemu bratu Surface Pro X, ki je začel revolucijo robov v Microsoftovi delavnici. Zakaj robovom pripisujemo tako velik pomen? Debeli robovi so kot nekakšno naznanilo, da gre za starejšo napravo. Če si ogledate novejše prenosnike in še posebej pametne telefone, boste opazili, da vsi proizvajalci stremijo k tanjšim robovom. Veseli nas, da je sedaj na voljo še ena Windows naprava več, ki sledi temu trendu.

Microsoft Surface Pro 8: LCD zaslon, zvočniki, kamera

Pri zaslonu smo že omenili tanjše robove, ki pa so obenem omogočili tudi večjo velikost LCD zaslona. Ta se je iz 12,3 palcev povečal na 13 palcev, kar se morda na prvi pogled ne sliši kot velika sprememba, vendar je pri manjših diagonalah to opazna razlika. Surface Pro 8 ohranja razmerje stranic 2 : 3, na voljo je nova ločljivost 2.880 x 1.920 (med 1440p in 4K), PixelSense Flow (Microsoftovo poimenovanje) zaslon pa ostaja LCD in ne OLED.

Presenetljiva nadgradnja je hitrost osveževanja zaslona, ki je poskočila na 120 Hz. To je bolj značilno za gaming prenosnike, čeprav se v zadnjem letu ali dve tudi pametni telefoni spogledujejo z vse hitrejšimi frekvencami osveževanja. Nad novo funkcijo se seveda ne pritožujemo in je več kot dobrodošla. Brskanje, uporaba aplikacij, gledanje vsebin je razumljivo svilnato gladko in pri večjem zaslonu morda celo bolj opazno v primerjavi z manjšimi zasloni na pametnih telefonih. Višjo hitrost boste morali vklopiti v dodatnih nastavitvah zaslona, v prihodnosti pa je Microsoft najavil, da bo Windows 11 napravam omogočil dinamično osveževanje zaslona (DRR).

Microsoft Surface Pro 8 ima dvojne 2W stereo zvočnike, ki tone oddajo preko rešetk na obeh straneh prenosnika. Zvok je prodoren, čeprav mu manjka nekoliko globine pri nizkih tonih in basih. Na voljo je podpora za Dolby Atmos.

10 MP kamera na zadnji strani je preprosto povedano v redu. Ne gre za nivo kakovosti, v kateri uživate na nekaterih pametnih telefonih, vendar je vseeno dovolj dobra za hiter zajem fotografij, ko ni na voljo telefon ali fotoaparat.

Sprednja 5 MP lahko zajema video v 1080p ločljivosti in je odličen dodatek za videokonference v domači pisarni. Kamera zagotavlja dobro sliko, barve so živahne, kakovost slike je zadovoljiva tudi v slabših svetlobnih pogojih.

Dodatki: snemljiva tipkovnica Signature Keyboard, digitalno pisalo Slim Pen 2

Ena redkih pomanjkljivosti Surface Pro 8 se ne skriva v strojni opremi, ampak v visoki začetni ceni in dodatkih, ki jih boste potrebovali za pravo uporabniško izkušnjo. Za tipkovnico Signature Keyboard (ali Surface Pro X) bi lahko rekli, da je kar nujen dodatek, če želite Surface Pro 8 uporabljati kot prenosnik. V nasprotnem primeru ste omejeni na tablično uporabo.

Tipkovnica je presenetljivo trdna in neprožna, kljub izredno tanki in lahki zasnovi. Odzivnost tipk je zadovoljiva, na voljo je osvetlitev ozadja, kar je bonus, če pogosto tipkate v poznih večernih urah. Sledilna ploščica deluje dobro, tudi sama površina je dovolj velika za enostavno premikanje.

Digitalno pisalo Slim Pen 2 je dodatek, ki bi ga priporočali oblikovalcem in vsem ostalim uporabnikom, ki pogosto uporabljajo oblikovalska orodja. Pisalo ima bolj raven in ploščat dizajn s fizičnim gumbom za hiter dostop do izbranih orodij. Opremljeno je s haptičnim motorjem, ki simulira občutek pisanja na papir (na voljo le v določenih aplikacijah). Izkušnja pisanja in risanja s pisalom je bila prijetna, odzivnost peresa na zaslonu je prav tako odlična. S klikom se vam privzeto odpre Microsoft aplikacija Whiteboard, kjer lahko uporabite konico peresa kot radirko. Z dvojnim klikom lahko urejate posnetek zaslona, obe funkciji pa si lahko prilagodite v nastavitvah. Slim Pen 2 lahko pospravite v za to namenski prostor na vrhu tipkovnice, kjer se tudi polni.

Cena obeh dodatkov lahko nanese tudi do okoli 300 €.

Zmogljivost Surface Pro 8

Microsoft je pričakovano nadgradil strojno opremo in programsko opremo. Privzeto je nameščen operacijski sistem Windows 11. V notranjosti bije srce Intel procesorja 11. generacije i5-1135G7 (na voljo nadgradnja na i7-1185G7). Na voljo je še integrirana grafična kartica Iris Xe in v naši testni različici 8 GB RAM-a. Priporočamo nadgradnjo vsaj na 16 GB, če želite napravi zagotoviti nekoliko daljši rok uporabe.

Surface Pro 8 z odliko opravi vse najpogostejše naloge, od brskanja po spletu, pošiljanja e-pošte do videokonferenc. Večja računska moč novega procesorja zagotovi tudi brezhibnost uporabe pri večopravilnosti. Med uporabo se nismo srečali z zakasnitvami ali opaznim zatikanjem, tudi ko smo imeli odprtih več spletnih zavihkov, Youtube, pošto, Teams in podobne aplikacije, katere imamo skoraj vedno odprte v ozadju.

Novi osebni računalnik dva-v-enem je primeren tudi za bolj zahtevno uporabo, kot na primer urejanje posnetkov in do določene mere igranje iger. Ne pričakujte, da boste igrali vse najnovejše igre, saj ste omejeni na integrirano grafično kartico Iris Xe, ki se enostavno ne more primerjati z namenskimi karticami. Vzorec iger, katere boste lahko igrali: Minecraft, OverWatch, Civilization 6 … Preizkusili smo Forza Horizon 4 in to je bil tudi edini primer, ko se je računalnik enostavno zrušil.

Torej, če boste želeli igrati bolj zahtevne igre, boste morali priključiti zunanjo grafično kartico preko USB-C priključka. Vendar v tem primeru priporočamo, da se odločite za namenski gaming prenosnik, saj je težko upravičiti strošek dodatne grafične kartice in po možnosti še gaming monitorja.

Življenjska doba baterije Microsoft Surface Pro 8

Microsoft oglašuje do 16 ur tipične uporabe pri 150 nit svetlosti. Pri našem preizkusu smo z enim polnjenjem dosegli do približno 9 ur rabe, kar je vključevalo brskanje po spletu, poslušanje glasbe, gledanje Youtube posnetkov, vsa poslovna opravila in po možnosti kakšen Teams sestanek. Če nameravate igrati igre, potem pričakujte še krajšo življenjsko dobo.

Čeprav ne doseže obljubljene avtonomije, je le-ta dovolj dolga, če Surface Pro 8 nameravate uporabljati med 8-urnim delavnikom. Za polnjenje je na voljo priloženi 65 W adapter, ki vas bo relativno hitro vrnil v pogon.

Končno mnenje

Microsoft Surface Pro 8 je naprava, ki obkljuka skoraj vse dolgoletne želje uporabnikov. Dobil je moderen dizajn s tanjšimi robovi in večjim zaslonom, s katerim se uporabniška izkušnja približa klasičnemu prenosniku. LCD zaslon še ni naredil prehoda na OLED, vendar je dobil nadgradnjo na 120 Hz. Intel procesor 11. generacije premore več kot dovolj moči za vsa opravila. Izpostaviti je treba tudi odlično video izkušnjo z vgrajeno spletno kamero.

Tipkovnica Signature Keyboard in digitalno pisalo Slim Pen 2 sta odlična dodatka, ki tablični format privzetega Surface Pro 8 spremenita v pravo prenosno izkušnjo. Dodatka sta hkrati zvezdi večera in tudi edini razlog, zaradi katerega bi morebitni kupci pokukali h konkurenci. Relativno visoka začetna cena je lahko z obema dodatkoma hitro še višja.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Microsoft.
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft Surface Laptop 4 Microsoft Teams


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več