Tablični računalniki
18.02.2019 12:00

Deli z drugimi:

Share

Samsung Galaxy Tab S5e vs. Samsung Galaxy Tab S4

Samsung Galaxy Tab S5e vs. Samsung Galaxy Tab S4
Samsung Galaxy Tab S5e vs. Samsung Galaxy Tab S4

Samsung je tik pred letošnjim MWC-jem potihem naznanil prihod tablice Galaxy Tab S5e. Primerjali smo jo z obstoječim modelom Galaxy Tab S4, da bi ugotovili, katera od Android tablic je prava za vas in v čem se razlikujeta.

Izbrati Samsung Galaxy Tab S5e ali Samsung Galaxy Tab S4?

Če smo čisto pošteni, bistvenih razlik med dotičnima napravama ni. Opremljeni sta z enakim setom zvočnikov, ponujata odlični 10.5-inčni (26,67-centimetrski) AMOLED ekran, S5e pa za razliko od modela S4 nima tako širokih robov. Če razmišljate o dodatku v obliki tipkovnice, je verjetno boljša izbira S4, kajti S5e bo, kljub temu, da ima kompatibilne tipkovnice, v manjši meri posnemal prenosni računalnik.

Za večino bo S5e vseeno boljša izbira, kajti roko na srce, tablice danes v večini primerov uporabljamo za Netflix in ostale manj zahtevne aktivnosti. Procesor bo brez težav zdražal manj zahtevne igre, poleg tega pa je S5e cenovno precej ugodnejša naprava. V bistvu je precej nenavadno, da se je Samsung odločil, da na trg postavi obe med seboj zelo podobni napravi hkrati.

Cena

Cena tablice Samsung Galaxy Tab S5e še ni znana, bo pa vsekakor nižja kot pri modelu Tab S4, katerega začetna cena je 649 $ (preračunanih 574 evrov).

Samsung Galaxy Tab S5e vs. Samsung Galaxy Tab S4 – polna recenzija

Samsung se že kar nekaj časa težko kosa z Applovim iPadom, vsaj kar se tiče prodaje in poslovnih rezultatov na tem področju. Tablica Galaxy Tab S5e je kot rečeno bila naznanjena skorajda na skrivaj nekega februarskega popoldneva preko sporočila za javnost. Če to primerjamo z načinom, kako Apple predstavi svoje nove produkte, lahko vidimo, kje se začne delati razlika.

Ne glede na vse so Androidove tablice lahko za določene načine uporabe in nišne ciljne publike preferenčna izbira, še posebej, če uporabljamo Android pametne telefone. Torej, kje so največje razlike med novejšo Galaxy Tab S5e in starejšo verzijo Galaxy Tab S4?

Cena in dostopnost

V času pisanja članka cena nove tablice v Veliki Britaniji Tab S5e še ni znana. Kot pa smo že napisali zgoraj, pričakujemo, da bo ta vseeeno nekoliko nižja od cene modela Tab S4. Samsung je potrdil, da bo nova naprava dosegle “unikatno cenovno točko”, kar verjetno ne pomeni nič drugega kot to, da bi lahko bila cenejša od tablice Tab S4.

Za britanski trg Samsung ceno tablice S5e še ni potrdil, znana pa je cena v ZDA, in sicer bi naj bila začetna cena 399 $ (preračunanih 353 evrov). To je precej manj kot Tab S4, ki se začne pri 649 $ (preračunanih 574 evrih). Prve pošiljke nove Samsungove tablice so predvidene za drugo četrtletje, v Veliki Britaniji pa bodo možna prednaročila že marca.

Če smo že pri ceni, lahko ravno to obtožimo za relativno slabe prodajne rezultate, kajti Tab S4 je v primerjavi z Applovim iPadom bil slabih 300 evrov dražji. Takšne razlike v ceni tabličnih računalnikov trg ne prenese oz. se kaže v prodaji, ki je bila vsaj do zdaj za Samsung slaba.

Tehnične specifikacije

Kot smo že omenili imata obe tablici enak AMOLED (287ppi) ekran, Tab S4 poganja Snapdragon 835, medtem ko S5e poganja Snapdragon 670. Galaxy Tab S4 ponuja 4GB RAM-a, S5e pa bo kot vse kaže imel tudi opcijo s 6GB RAM-a. Kar se tiče pomnilniškega prostora nekih bistvenih razlik ni – S4 (64/256GB – z možnostjo razširitve do 512GB); S5e (4/128GB – z možnostjo razširitve do 512GB). Podobno kot pri ekranu sta obe tablici identični tudi pri kamerah, saj sta obe opremljeni s 13MP zadnjo in 8MP prednjo kamero.


Galaxy Tab S4 uporabniku ponuja operacijski sistem Android 8 Oreo, Tab S5e pa je naredil korak naprej in bo opremljen s sistemom Android 9 Pie. Oba modela sta preskrbljena z dobro zunanjo povezljivostjo, in sicer USB-C vhod ter Pogo. Kar se tiče biometričnih lastnosti ima S4 Iris skener, medtem ko ima novejši model čitalec prstnih odtisov in pa tehnologijo prepoznavanja obrazov. Kvaliteta zvoka je pri obeh tablicah enaka, prav tako razporeditev štirih zvočnikov. Za razliko modela S4 novejša tablica S5e nima vhoda za slušalke, kar bi lahko morda pomenilo manjšo težavo pri uporabnikih, ki so na klasične slušalke navajeni. S4 je opremljen s 7300mAh baterijo, S5e pa 7040mAh. Teža prve tablice je 482g, medtem ko novejši model tehta 400g – dimenzije (S4 – 249.3 x 164.3 x 7.1 mm; S5e – 245 x 160 x 5.5mm).


Torej, kot lahko vidimo je večina tehničnih specifikacij pri obeh tablicah enakih ali pa vsaj zelo podobnih. Novejši model S5e ima manjše robove in na sploh manjše ogrodje, je pa tudi izjemno tanka – 5.5mm – kar pomeni idealno napravo za prenašanje. Zgoraj izpostavljena razlika v procesorju pomeni samo to, da bo uporabnik novejše tablice S5e nekoliko omejen, ko je govora o večopravilnosti, se pa moramo zavedati, da je dotična tablica v prvi vrsti namenjena zabavi in multimediji.


Obe tablici imata tudi enak Pogo pin konektor, če bo uporabnik slučajno želel uporabljati fizično tipkovnico. Kljub temu, da sta obe napravi kompatibilni z večimi tipkovnicami, pri nobeni fizična tipkovnica ni glavni namen uporabe.


Odločale bodo malenkosti

Tablica Tab S4 je iz tehničnega vidika še vedno bolj zmogljiva naprava, predvsem zaradi Snapdragona 835. Že res, da nima 6GB RAM opcije, vendar to ne bi smelo odigrati glavne vloge, če se odločamo za nakup ene od teh dveh tablic. Nekoliko večja baterija govori v prid tablice Tab S4, medtem ko so ostale “klasične” specifikacije – štirje zvočniki, kamere in teža – praktično enake.


Omenili smo razliko v ceni, ki jo pripisujemo predvsem razliki v zmogljivosti procesorjev. S5e bi lahko ravno zaradi “slabšega” procesorja ceno spustil in s tem privabil širši krog kupcev, Dejstvo je, da gre za dizajnersko dovršeno tablico – prav tako kot v primeru S4 – vendar še vedno vse sloni na tem, kako bo Samsung postavil ceno novejše tablice. To in pa seveda, kako se bodo minimalne spremembe tablice pokazale v praksi.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung tablični računalniki

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več