Televizorji
12.10.2016 13:22
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Panasonic predstavlja nevidno televizijo

Panasonic predstavlja nevidno televizijo
Panasonic predstavlja nevidno televizijo

Od prihoda “flat-screen” televizij praktično ni bilo trenutka, ki bi navdušil ali vsaj požel posebno zanimanje v svetu televizij in pripadajoče tehnologije. Kako pa se sploh še da izboljšati kos stekla, ki predvaja sliko? Panasonic meni, da se da. Zakaj ne bi imeli televizije, ki je skorajda popolnoma nevidna, ko je nihče ne uporablja?

To je razmišljanje, ki predstavlja rdečo nit novega Panasonicovega prototipa, ki je bil predstavljen na tradicionalnem CEATEC electronics expo dogodku na Japonskem. Ko je prižgana, je kot navadna televizija, ko je ugasnjena, pa postane transparentna kot steklo, skoznjo pa lahko vidimo ozadje. Šlo naj bi za “prihodnost ekranov”, so zatrdili pri Panasonicu, vendar podrobnosti o tehnologiji, ki tiči za prozorno televizijo, niso želeli izdati. Treba je seveda paziti, da konkurenca ne bi prišla do podobne ali celo boljše ideje.

Iz česa točno je zgrajena “televizija”, ni znano, lahko pa stekleno ploščo uporabimo kot vrata predalnika, kot je to prikazano na spodnjem videu, ki prikazuje Panasonicovo “življenje prihodnosti”. Zaradi praktičnosti je namreč ekran zlahka prenosljiv, višino ekrana lahko prilagajamo gledalcu, hkrati pa lahko brez težav dosežemo stvari za “nevidno televizijo”. Ta naj ne bi bila primerna samo za gledanje vaše najlubše serije, temveč jo lahko uporabimo kot nadzorno ploščo pametnega doma, za predvajanje glasbe in nastavitev vzdušja s serijo tematskih slik.

To, kar dela to televizijo tako posebno, je med drugim tudi najnovejša OLED tehnologija, kjer se vsak piksel osvetljuje sam. OLED tehnologija porabi majhno količino energije, kar omogoča proizvodnjo tako tankih panel. Strokovnjaki napovedujejo, da bomo zelo kmalu priča prepogljivim OLED ekranom, ki naj bi jih bilo možno celo zviti skupaj. Pri Panasonicu so zatrdili, da kljub hitrmu napredku, ki ga dosegajo iz dneva v dan, “nevidne televizije” ne bo mogoče kupiti še vsaj tri leta. To pa ni nujno slaba stvar, saj lahko ta čas izkoristimo in varčujemo za brez dvoma vrtoglavo ceno, ki jo bomo morali odšteti zanjo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888