Monitorji
21.06.2012 17:55
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zasloni iz vode in zraka

Izris slik na inovativnem zaslonu raziskovalcev finske univerze Aalto University poteka na enak način, kot tiskanje pri brizgalnem tiskalniku.
Izris slik na inovativnem zaslonu raziskovalcev finske univerze Aalto University poteka na enak način, kot tiskanje pri brizgalnem tiskalniku.

Voda in zrak živim organizmom zagotavljata preživetje. V bližnji prihodnosti pa bi lahko bila osnovna gradnika prikazovalnikov slik. V to so trdno prepričani raziskovalci s finske univerze Aalto University. Ti so namreč pripravili prvi prototip zaslona, grajen na osnovi edinstvene tehnologije, ki za prikaz slik uporablja zrak in vodo. Oba elementa bi v bližnji prihodnosti celo lahko nadomestila tehnologije, kot sta na primer LCD in LED.

Skrivnost delovanja novih zaslonov je v večplastni površini, ki je vodoodporna, a prepušča zrak. Ko se miniaturna cevka s potisnjenim zrakom približa omenjeni plasti, ta zrak potisne v membrano – ko se vanjo ujame, na ta način »izriše« želeno sliko. Celotna površina je pokrita z miniaturnimi delčki, ki v premer ne merijo več kot deset mikronov, prevlečeni pa so še z nanonitkami dolžine komajda nekaj mikronov.

Izris slik na inovativnem zaslonu raziskovalcev finske univerze Aalto University poteka na enak način kot tiskanje pri brizgalnem tiskalniku. Prva preizkušanja nove zaslonske tehnologije so zelo obetavna. Raziskovalcem je namreč na tovrstnem zaslonu uspelo izrisati in izbrisati na stotine bolj ali manj kompleksnih slik in napisov.

Delovanje zaslona iz vode in zraka si lahko ogledate na spletnem naslovu http://goo.gl/zA7h7. Raziskovalci finske univerze Aalto University verjamejo, da bi lahko njihovi zasloni zaživeli v praksi še pred letom 2015, uporabljali pa naj bi jih v oglaševalske namene.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
LCD monitorji 4K monitorji

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več