Monitorji
15.10.2014 12:53
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

LCD ni samo LCD

..Ko rečem LCD, se spomnite na ekran. Kaj pa, če rečem IPS ali TN ali VA? Ste vedeli, da LCD ni samo LCD? Če vas zanima, kakšno tehnologijo LCD mora uporabljati vaš novi monitor ali TV in kateri je ravno pravšnji za vas, berite dalje..
LG je danes največji proizvajalec panelov IPS, s čimer sta opremljeni srednja in visoka serija vseh njihovih monitorjev in TV-jev.
LG je danes največji proizvajalec panelov IPS, s čimer sta opremljeni srednja in visoka serija vseh njihovih monitorjev in TV-jev.

Ko boste naslednjič v nakupnem procesu za novim monitorjem LCD ali televizorjem LCD, bodite pozorni tudi na vrsto tehnologije, ki jo uporablja, poleg preostalih karakteristik seveda. Monitorji LCD navadno uporabljajo eno od treh panelnih tehnologi: IPS, TN in VA ter njihove variacije. Izbira prave vrste panelov za vas je ključnega pomena, saj opredeljuje, ali bo monitor dovolj odziven za vaše prvoosebne streljačine, ali bodo barve dovolj žive, da bi se lahko z njim pravilno poigravali v grafičnih in fotografskih vodah, ali v nekaterih primerih kar oboje.

Različni tipi panelov

Najpogostejša tehnologija v rabi je TN (twisted nematic), kot rečeno pa obstajata še VA (vertical vlignment) in IPS (in-plane switching). VA nadalje delimo še na PVA (patterned vertical alignment) in MVA (multi-domain vertical alignment), ampak o tem kdaj drugič – tukaj si poglejmo razlike med glavnimi tremi.

TN

Prednosti: Tehnologija panelov TN je poleg dejstva, da je najpogostejša, tudi najstarejša. Glavna prednost je ta, da poskrbi za najhitrejši odzivni čas, kar jo naredi primerno igričarjem. V navezavi z osvetlitvijo LED z zadnje strani nudijo takšni monitorji visoko svetlost in porabijo nekaj manj energije kot konkurenčne tehnologije. Proizvodni stroški so nizki, kar pomeni, da so monitorji TN relativno poceni.

Slabosti: Slabost je barvna zmeda pri širokih kotih gledanja – vsi smo jo že videli. Seveda so razlike pri različnih proizvajalcih, enostavno pa lahko rečemo, da moramo pri cenejših modelih sprejeti dejstvo, da se bo barva iznakazila že ob gledanju v ekran malo postrani. To je tudi glavni način, kako prepoznate tehnologijo TN – poglejte v vklopljen ekran z vrha ali od strani.

IPS

Prednosti: Tehnologija IPS nudi opazno višjo kakovost barvne reprodukcije pri dosti večjih kotih gledanja. Prikaz barv in možnost barvne kalibracije je na višji ravni od konkurenčnih tehnologij, ne glede na kot gledanja.

Slabosti: Včasih so bile slabosti tehnologije IPS ustvariti pravo »črno« in posledično ustvariti pravi kontrast. Prvi IPS-ji so bili tudi precej dragi in so imeli nizke odzivne čase. Danes ni več tako, saj so se proizvajalci lotili tako imenovane tehnologije Super-IPS (S-IPS) po razumnih cenah, odzivni časi so poskočili na normalne ravni, kontrast pa je postal naraven.

VA – MVA in PVA

Prednosti: Pri VA gre za poskuse, kako združiti tehnološke napore in prednosti tehnologij TN in IPS. Paneli MVA nudijo dober kot gledanja in načeloma boljšo črno ter kontrast od tehnologije TN ali IPS. Tudi odzivni časi so videti boljši – vsaj na papirju, v realnosti pa žal ni tako.

Slabosti: Če je odzivni čas med belo in črno kratek, žal ni tako med dvema črnima, kar ste verjetno že opazili kot »efekt duhca«. Druga slabost je sposobnost barvne reprodukcije, ki je načeloma nekaj boljša od tehnologije TN, vendar slabša od tehnologije IPS. Paneli PVA so načeloma dokaj podobni panelom MVA, s to razliko, da nudijo boljšo črno in kontraste. Duhci žal ostajajo.

IPS : TN : VA – kateri je boljši?

Kot ste že sami ugotovili, končnega zmagovalca ni, saj nobena tehnologija LCD ne nudi vsega na način, da bi vsem ustrezalo. Vaša izbira naj bo torej kompromis, ki upošteva namenskost uporabe vašega monitorja ali TV-ja. Nekateri pravijo, da je TN za igričarje čisto v redu, za grafične oblikovalce in fotografe IPS, za pisce in tiste, ki jim je kontrast bolj pomemben, pa MVA oziroma PVA. Če iščete zaslon, ki ima »vsakega malo«, je lahko TN dovolj dobra izbira, ki vam bo prihranila nekaj denarja, lahko pa se odločite za visokokakovosten IPS za brezkompromisne barve. Vendar boste le vi sami vedeli, kaj vam resnično ustreza – preverite v kakšni trgovini in vprašajte prodajalca o zgoraj naštetih tehnologijah.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
LG monitorji LCD monitorji 4K monitorji


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901