Monitorji
22.04.2014 17:42
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsungov muzej inovacij o zgodovini in prihodnosti odkritij v elektroniki

V muzeju so razstavljeni izvirni izumi, kot sta žarnica Thomasa Edisona in telegraf Samuela Morsa, pa tudi sodobna odkritja.
Samsungov muzej inovacij o zgodovini in prihodnosti odkritij v elektroniki
Samsungov muzej inovacij o zgodovini in prihodnosti odkritij v elektroniki

Družba Samsung Electronics Co., Ltd., je v kompleksu Samsung Digital City v južnokorejskem mestu Suwon odprla Samsungov muzej inovacij (Samsung Innovation Museum ali S/I/M), ki je posvečen preteklosti, sedanjosti in prihodnosti v elektroniki. Obiskovalci si lahko ogledajo pretekla odkritja v elektrotehniki, ki so jih ustvarjali Michael Faraday, Thomas Edison in Graham Bell, pa tudi pokukajo v prihodnost, da vidijo, kakšne novosti lahko pričakujemo.

»Samsungov muzej inovacij združuje zgodovinske elektrotehnične mojstrovine, ki so postavile temelje tehnološkega napredka, s katerim smo ustvarili današnje vrhunske naprave, ki nam lajšajo življenje,« je na uradnem odprtju povedal Oh-Hyun Kwon, generalni direktor družbe Samsung Electronics. »Muzej omogoča obiskovalcem, da vidijo, kako dolgo razvojno pot smo prehodili in od kod Samsung jemlje navdih za ustvarjanje svojih revolucionarnih naprav.«

Muzej zaseda 10.950 m2 v petih nadstropjih, ki so razdeljena v tri razstavne dvorane. V njih se predstavljajo preteklost, sedanjost in prihodnost industrije elektrotehnike. V 1. in 2. dvorani je na ogled 160 zgodovinskih inovacij, v 3. pa sedanje in morebitne prihodnje inovacije. Vsi razstavni eksponati so natančno opisani, dodatne informacije pa dobimo v posebnih tematskih videoposnetkih.

Razstavna dvorana 1: Doba izumiteljev

Predmeti v razstavni dvorani 1 pripovedujejo zgodbo o začetkih elektrotehnike od 18. do 20. stoletja. Tu je nekaj največjih in najpomembnejših izumov Michaela Faradaya, Thomasa Edisona in Grahama Bella. Dvorana je razdeljena na pet delov: odkritje elektrike, razsvetljava, telekomunikacije, gospodinjski aparati in radio. Vsak del je posebej spravljen pod stožčasto streho, obešeno pod stropom.

Izvirni modeli revolucionarnih odkritij, ki so razstavljeni v 1. dvorani:

  • leydenske steklenice, Pieter van Musschenbroek, 1745;
  • brezžični telegraf »Maggie« Guglielma Marconija, 1896;
  • Edisonova zgodnja svetilka z žarilno nitko, 1900–1909;
  • Maytagov električni pralni stroj št. 45, 1911;
  • hladilnik GE Monitor Top, 1929.

Obiskovalcem so na voljo tudi videoposnetki, ki na zaslonih, vgrajenih v stožčaste strehe. Prikazujejo razvoj teh petih inovacij. V dvorani so tudi podrobni opisi začetkov velikanov elektrotehnike, kot so Siemens (ustanovljen leta 1847), AT&T (1885), Philips (1891), GE ali General Electric (1892) in NEC (1899).

Razstavna dvorana 2: Doba industrijskih inovacij

V tej dvorani so tri cone, ki nudijo vpogled v temelje industrije elektronike: polprevodniki, zasloni in mobilne komunikacije. Prihod polprevodnikov je omogočil procesiranje informacij z veliko hitrostjo, razvoj zaslonov in mobilnih komunikacij pa še danes prispeva k večji in lažji dostopnosti informacij.

Obiskovalci se srečajo s pomembnimi tehnološkimi mejniki, kot so izum tranzistorjev, razvoj integriranega vezja, zgodovina polprevodnikov in napredek tehnologije zaslonov. V coni mobilne tehnologije je na ogled prvi mobitel na svetu, ob njem pa prvi pametni telefon. Tu je še nekaj primerov, kako so Samsungove inovacije v telekomunikacijah koristile ljudem po vsem svetu, kot takrat, ko so na Samsungov telefon s projektorjem GT-i7410 naložili spodbudna sporočila in posnetke za 33 čilskih rudarjev, ki so bili leta 2010 kar 69 dni ujeti v rudniku.

Poleg Samsungovih izdelkov so v tej dvorani tudi naprave drugih vodilnih sodobnih podjetij, kot so Intel, Sony, Sharp, Nokia in Motorola.

Dvorana premore še muzejski laboratorij, v katerem lahko otroci izvedo več o polprevodnikih, zaslonih in mobilnih komunikacijah.

Razstavna dvorana 3: Doba stvaritev

V zadnji dvorani je Samsungova vizija prihodnosti, v njej pa je razstavljena tudi najsodobnejša tehnologija. Dvorana je razdeljena na tri dele: muzejski kino S/I/M Theatre, galerijo izdelkov in Samsungovo galerijo nanum.

V kinu je 180-stopinjski panoramski zaslon UHD, na katerem prikazujejo Samsungovo predanost inovacijam in ustvarjanju boljše prihodnosti.

V galeriji izdelkov je razstavljena prihodnost družbe, kot si jo predstavlja Samsung s pomočjo svojih vodilnih inovacij, kot so poslovne rešitve B2B, ukrivljeni televizorji in pametne storitve za gospodinjstvo Smart Home. V coni B2B je sedem predelov – maloprodaja, zdravstvo, hotelirstvo, državne službe, finance, poslovna mobilnost in izobraževanje –, v vsakem pa so razstavljeni različni izdelki, ki jih lahko obiskovalci sami preizkusijo.

V galeriji nanum so spominki Samsungovih socialnih projektov, v katerih je družba sodelovala. Izkupiček od prodanih spominkov je namenjen financiranju socialnih pobud in projektov, ki trenutno potekajo.

Dvorana zgodovine Samsunga

V prvem nadstropju muzeja je dvorana zgodovine Samsunga, ki predstavlja smernice družbe in zgodovino njenih inovacij. Obiskovalci bodo izvedeli več o začetkih Samsunga, o preprekah, ki so družbi stale na poti do uspeha, in novem načinu razmišljanja družbe, imenovanem »New Management« (slo. novo vodenje), zaradi katerega se je podjetje občutno spremenilo, z njim pa posledično tudi industrija elektronike.

Samsungov muzej inovacij bo odprt od ponedeljka do sobote, od 10.00 do 18.00. Med delovnimi dnevi morajo obiskovalci pred prihodom rezervirati vstopnice na naslovu samsunginnovationmuseum.com, ob sobotah pa rezervacija ni potrebna.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung monitorji LCD monitorji 4K monitorji

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več